Dodaj do ulubionych

kto mi powie co mam jeść karmiąć dziecko?

30.03.06, 14:51
Mam dwu miesięczne dziecko i nie wiem co jeść. Od początku jestem tylko na
bułeczkach z masłem i szynką, jem marchewkę gotowaną, ziemniaki, kurczak i
indyk gotowany, piję dużo wody i herbatę koperkową. Co mogę już wprowadzać do
jedzenia, aby dziecko dobrze się rozwijało. A ha dzisiaj jeszcze dołożyłam
żółty ser. Czy ktoś mi pomoże?
Obserwuj wątek
    • jakw Re: kto mi powie co mam jeść karmiąć dziecko? 30.03.06, 16:19
      owoce, warzywa, kasze, mięso itp - zasadniczo wszystko (no może nie zaczynaj
      bigosu czy fasolki po bretońsku). Jak się obawiasz kolek to co kilka dni
      wprowadzaj cos nowego - wtedy będziesz wiedziała, na co zareagowało dziecko.
      • maff1 Re: kto mi powie co mam jeść karmiąć dziecko? 30.03.06, 17:02
        zaleca sie diete lekkostrawną -ale nie daj sie zwariować. Jedz wszystko.
        • maczwak Re: kto mi powie co mam jeść karmiąć dziecko? 30.03.06, 17:19
          Możesz jeść wszystko, za wyjątkiem potraw ciężkostrawnych, wzdymających i tych,
          które najczęściej powodują alergie (np.orzeszki ziemne, truskawki). Nie
          przesadzaj z mlekiem krowim, lepsze będą jogurty. Jeśli chodzi o herbatkę
          koperkową, to przy jej stosowaniu również należy postępować z umiarem, ponieważ
          pita w nadmiarze może przyczynić się do kolek i wzdęć u dzidziusia. Możesz pić
          słabą herbatę, kawę zbożową, herbatki dla kobiet karmiących. Najlepiej nowe
          pokarmy wprowadzaj pojedynczo i w kilkudniowych odstępach - gdyby pojawiły się
          jakieś niepokojące objawy, to będziesz wiedziała po czym:-)
          Aha, no i powstrzymaj się od napojów gazowanych i alkoholowych, ale to chyba
          jasne:-)
          Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania, to pisz na forum lub na maila gazetowego.
          Skończyłam dietetykę, więc chętnie Ci pomogę.
          • poziomeczka01 Re: kto mi powie co mam jeść karmiąć dziecko? 01.04.06, 18:29
            Bardzo dziękuję za pomoc. Ale mam pytanie, czy mogę jeść każde mięso i
            wszystkie warzywa oraz owoce? Co do herbatki koperkowej to piję ją nawet 10
            razy na dzień, czy przesadzam z taką ilością? Proszę mi pomóc
            • mika_p Re: kto mi powie co mam jeść karmiąć dziecko? 01.04.06, 19:53
              Wiesz co, w FAQ podane są linki do spisów produktow jadalnych i niejadalnych,
              ostatni post. A w spisach jest omówione, co i jak.
              • maczwak do: poziomeczka01 01.04.06, 23:42
                Możesz jeść wszystko to, co zalecane jest przy tzw. zdrowym żywieniu, a więc
                jeśli chodzi o mięso, to drób, cielęcina, wołowina, chuda wieprzowina, mięso z
                królika (najbardziej hypoalergiczne). Unikaj tłustych mięs, potraw smażonych,
                produktów o niewiadomym źródle pochodzenia. Nie należy eliminować z diety
                produktów "na zapas", by nie wywołać alergii, ponieważ prowadzi to do
                niepotrzebnego zubożenia diety. Co do herbatki koperkowej, to ilości o których
                mówisz są moim zdanie zbyt duże. Możesz pić herbatki przeznaczone dla kobiet
                karmiących (np. Hippa, która wspomaga proces laktacji). Gdybyś miała jeszcze
                jakieś pytania to służę pomocą:-)
                Pozdrawiam, Marta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka