Dodaj do ulubionych

Kiedy śćiągać pokarm?

09.04.06, 18:12
Wiem, że już o tym było, ale ja mam wątpliwości , kiedy ściągać mleko. Jeżeli
karmię jedną piersią, to pokarmieniu śćiągać z drugiej i następne karmienie
zacząc od tej z której ściągałam? Kiedyś dostałam podpowiedź, żeby pół dnia
karmić tylko jedną piersią, a jak ta druga stwardnieje to odciągać, ale boję
się, że coś takiego zmniejszy laktację. Dzisiaj pisłam, że moja mala domaga
się piersi co pół godziny, to jak w takim wypadku ściągać, kiedy? Proszę Was
o pomoc i rady. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Kiedy śćiągać pokarm? 09.04.06, 18:34
      Zasadniczo ściąga się tylko wtedy, kiedy jest nadmiar pokarmu w piersi - staje
      się ona twarda, może zacząć boleć. Jeśli będziesz ściągać bez specjalnej
      potrzeby, produkcja mleka dostosuje się do wytwarzania ilości wystarczającej
      dla dziecka plus ściąganie, zamiast tylko dla potrzeb dziecka.
      Krótko mówiąc nie ma potrzeby ściągać, jeśli karmisz tylko piersią, o ile nie
      ma nawału. Osobiście karmiłam na zmianę - jedno karmienie jedna pierś, następne
      druga itd. Do czasu aż potrzeby dziecka wzrosły i zechciało jeść z obu w czasie
      jednego karmienia. Jeśli Twoja córka je tak często, w ogóle nie ma potrzeby
      ściągać, skoro pokarm nie narasta przesadnie.
    • gacusia1 Re: Kiedy śćiągać pokarm? 09.04.06, 18:40
      Witaj!Nie wiem ile Twoja corcia ma miesiecy,ale nie powinnas karmic co 30
      min.Od ok.2tyg.dziecko jada co 2-3h.Moze sprobuj odciagnac i podac z butli-
      sprawdzisz tym sposobem ile zjadla.Jesli uznasz za wystarczajace-daj piers za 2-
      3h.Moze malenstwo zasypia przy piersi i nie zdazy zjesc tyle ile powinna?Nie ma
      znaczenia,z ktorej piersi karmisz,a zktorej odciagasz.Karmisz np.lewa-odciagaj
      obie(z lewej pewnie nie bedzie zbyt wiele),a kolejne karmienie obojetnie,z
      ktorej zaczynasz.Tak na marginesie,to moj synek przez to odciaganie i podawanie
      z butli nie chcial ssac piersi.Tak wiec musialam odciagac,gdy mial ok.1,5 m-ca
      az do 5,5.Od kilku dni nie karmie :-((( Powodzenia!
      • zona_mi Gacusiu 09.04.06, 19:16
        A po co właściwie zalecasz odciąganie, skoro sama się przekonałaś, że karmienie
        z butelki to pierwszy krok do zakończenia laktacji?
        Po co w ogóle odciągać pokarm, jeśli nie ma go zbyt dużo, piersi są miękkie,
        mam nie musi wyjść i w tym czasie karmi tata/babcia itp?
        I co to za pewnie podana informacja, że "nie należy karmić dziecka co pół
        godziny, tylko co 2-3"? To nie jest prawda. Jedno będzie jadło co 3, inne co
        godzinę - nie ma reguł. Moja córka jadła co półtora godziny, a syn potrafił
        wisieć przy mnie bez przerwy, przysysał się nawet co kwadrans na pewnym etapie
        życia. Nie dokarmiałam żadnego z nich mieszanką, nie podawałam pokarmu w butli,
        nie odciągałam w ogóle pokarmu, z wyjątkiem nawału przy piewszym dziecku -
        przez kilka dni czyli.

Alfikus - a dlaczego w ogóle chcesz ściągać pokarm - gromadzisz go na wyjścia,
        czy co? I w jakim wieku jest Twoje dziecko?
        • gacusia1 Re: Gacusiu 09.04.06, 20:05
          Wychodze z zalozenia,ze ma NADMIAR albo NIEDOBOR pokarmu.W obu tych przypadkach
          poradnie laktacyjne zalecaja odciaganie mleka.NIE POLECAM!!!Odpowiadam na
          pytanie.Co do przerw miedzy karmieniami-jestem po "szkole" NIEKARMIENIA NA
          ZADANIE!!!Oboje moich dzieci mialy regularne odstepy pomiedzy posilkami.Oboje
          karmilam piersia(pierwsza corke- piersia,plus odciaganie-bez problemow)
          • zona_mi Re: Gacusiu 09.04.06, 20:27
            Ale pokarm kobiecy jest bardzo szybko przyswajany - może być strawiony nawet w
            ciągu trzech kwadransów - stąd, być może, tak częste wołanie o pierś. A chęć
            ssania nie musi być podyktowana wyłącznie głodem - może dziecko potrzebuje
            bliskości, może chce zaspokoić odruch ssania, może się nudzi.
            Nie wiemy, czy pytanie autorki wątku związane jest z nadmiarem lub niedoborem
            pokarmu. Może ktoś jej powiedział, że pokarm należy odciągać "bo tak" - jak 30
            lat temu. No i nadal nie wiemy w jakim wieku jest dziecko.
            A poradnie laktacyjne w przypadku zarówno niedoboru jak i nadmiaru pokarmu
            zalecają raczej częste przystawianie dziecka, a NIE odciąganie i podawanie z
            butelki - ssanie dziecka jest o wiele bardziej efektywne niż najlepszy
            odciągacz.
            Ja zaś jestem zwolenniczką karmienia na żądanie - znakomicie sprawdziło mi się
            przy obojgu dzieciach - bez odciągania i bez problemów :)
            • alfikus Re: Gacusiu 09.04.06, 20:34
              No faktycznie nie napisałam. Mała ma 3 miesiace, a ja wracam do pracy i musze
              odciagać mleko na moja nieobecnosc. Stad moje pytanie o tryb odciagania:)
              • gacusia1 Re: Gacusiu 09.04.06, 21:07
                My tu sie sprzeczamy,a Ty biedna czekasz ;-)))) Jak musisz,to odciagaj gdy
                tylko masz czas.Ale ja juz nie bede przy trzecim dziecku ;-))) mam nadzieje,ze
                trzeciego nie bedzie...tak szybko ;-) -maz chce-ja nie!
            • gacusia1 Do zona-mi 09.04.06, 21:10
              Zalezy gdzie sie mieszka...Nie mieszkam w Polsce i pewnie poglady FACHOWCOW na
              temat odciagania roznia sie od siebie.
              • martiii13 Re: Do zona-mi 10.04.06, 09:19
                Ja zawsze odciagam po nocy, corka ja w nocy dwa razy, ok 1 i 6,wiec ta piers,
                ktora karmilam o 1 jest rano pelna i wtedy odciagam, uzbiera sie tego ze 1oo ml
                i to staracza malej na jedno karmienie, a na dluzej nie wychdoze.
              • zona_mi Gacusia 10.04.06, 09:28
                No to nam się wyjaśniło - powrót do pracy, a my tu debatujemy... ;)))
                Jak wiadomo - co kraj to obyczaj.
                A z ciekawości - co wobec tego jest zalecane w kraju, w którym mieszkasz, przy
                nadmiarze i niedoborze pokarmu, jeśli nie częste przystawianie dziecka?
                • koteczka12 Re: Gacusia 10.04.06, 10:21
                  Ja tez pracuję i odciągam. Jeśli nie będziesz mogła odciągać w pracy (sądząc z
                  Twego maila pewnie nie) to odciągaj po karmieniu jedna piersią z dugiej. A
                  potem odwrotnie. Najwięcej (przynajmniej w moim i moich znajomych przypadku)
                  ściąga się pomiędzy 4 w nocy a późnym ranem, najmniej wieczorem ...
                • gacusia1 Zona_mi 10.04.06, 14:53
                  Wlasnie odciaganie laktatorem.Twierdza,ze dziecko ma jesc o stalych porach od
                  urodzenia(2-3h),a w razie problemow-laktator.Niestety,nikt nie ostrzega przed
                  ryzykiem zaprzestania ssania piersi po podaniu butli.Zaluje,ze nie kupilam
                  butli Habermana...Podobno swietna(byl juz taki watek),a mnie bylo szkoda wydac
                  35$...No coz...Karmilam rowne 5,5 m-ca mlekiem z piersi.Teraz czas na
                  modyfikowane.A,zeby Cie jeszcze troszke zaskoczyc,to powiem,ze moj lekarz
                  rodzinny KAZAL mi w 4-tym mesiacu synka podawac mu juz tylko
                  modyfikowane.Powiedzial "juz czas"...A poszlam do niego po tabletki na
                  wzmozenie laktacji...
    • joasia1234 Re: Kiedy śćiągać pokarm? 10.04.06, 15:00
      zadałam podobne pytanie na forum karmienie piersią, poniżej link:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=39665472&a=39665472
      o zmniejszenie laktacji raczej bym się nie martwiła, u mnei się zwiększyła
      (najpierw odciągałam tylko 60 ml, teraz już jest ponad 100 czyli na jeden
      posiłek dla mojej małej. Jeżeli twoja córcia chce jeśc ci 30 min, to może się
      nie najada? Spróbuj zachęcać ją żeby jadła dłużej za jednym razem.
      pozdrawiam
    • joasia1234 Re: Kiedy śćiągać pokarm? 10.04.06, 15:06
      przepraszam ,to ten wątek
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=38846463&a=38846463
      • alfikus Re: Kiedy śćiągać pokarm? 10.04.06, 19:29
        Bardzo, bardzo Ci dziekuje!!!! :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka