Dodaj do ulubionych

40 ml z obu piersi

18.04.06, 09:54
poniewaz ostatnio moja mała siedzi przy cycu cały dzień (10 minut ssania, 5
minut spania) co dla mnie jest koszmarem, postanowiłam odciagnac pokarm i co
sie okazało? ze z obu piersi udało sie wyciagnac tylko 40 ml, mało strasznie.
czy to dlatego mała ssie mi cały dzień cyca bo moze mało mam pokamu? ale
kurcze pije te herbatki laktacyjne i nic.
jestem wykończona i chyba przejde definitywnie na butle z mlekim sztucznym.

ps. bierzecie jakis witaminy?, zelało?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: 40 ml z obu piersi 18.04.06, 14:14
      To, że odciągnełas 40 ml znaczy tylko tyle, że tyle byłas w stanie odciągnąć w
      danych warunkach (pierwsze odciąganie, zmeczenie, stres, malutkie dziecko) -
      żaden laktator nie jest tak efektywny jak dziecko, maleńka moze zjadać o wiele
      więcej niż udało ci się odciągnąć.

Jeżeli dziecko ssie 10 minut a po 5 minutach spania sie budzi, to trzeba cos z
      tym zrobic, bo wpadnie się w pętlę głód-zmęczenie.

Dziecko zmęczone ssie ktrótko i zasypia (i wypuszcza brodawkę - jezeli nie
      wypuszcza, to znaczy, ze nie spi wystarczająco głęboko i nie nalezy mu odbierac
      piersi, bo wbrew pzoorom ciamkanie jest dość efektywne, pozwala jeść tłuste
      mleko II fazy) - wtedy w brzuszku jest tylko mleko I fazy, wodniste,
      zawierajace dużo węglowodanów, które szybko są trawione i dziecko budzi sie z
      głodu. Poniewaz spało za krotko, wiec gdy tylko zaspokoi pierwszy głod,
      zasypia znowu nie mając siły jeść dalej. I znów po chwili budzi je głod.

Maluszek, z tego co widzę w wyszukiwarce, ma niecałe 2 tygodnie, dokładnie w
      tym samym okresie przezywałam cos takiego jak ty. Rozwiązaniem była przejażdżka
      samochodowa, w czasie której dziecko odpoczęło/podrzemało - około pół godziny,
      co mu pozwoliło wypocząć na tyle, zeby potem przyssac sie uczciwie i najeść.

NIe walcz z noworodkiem.
      Owszem przez pierwsze dni rpzerwy w jedzeniu są dosc wyrazne, potem zas
      przychodzi kilka tygodni, keidy wydaje sie, ze dziecko je bez przerwy. Jeżeli
      to przetrwasz, to potem będzie łatwiej. Dziecko po prostu bardzo intensywnie
      rośnie.
      Butelka jest takim średnim ułatwieniem, nie zawsze udaje sie od razu dobrac
      odpowiednie mleko, są na forum mamy, które próbują po kilka razy, zanim trafią
      na własciwą markę i rodzaj.

Poza tym, koszty. Przy załozeniu, ze dziecko zjada ok. 700 ml dziennie i
      efektywnosc jest 100% (tzn., co zrobisz, to dziecko zjada i nie wylewasz
      resztek), najtansze bebiko to koszt prawie kilkiudziesieciu złotych
      miesiecznie. Jezeli wybierzesz droższe mleko i jezeli częśc bedziesz wylewac (a
      bedziesz wylewac, bo dziecko to nie maszyna i raz ma wieksza ochote na mleko,a
      raz mniejszą), to kwota sie podwaja. Do tego butelki, smoczki, herbatki -
      jestem przekonana, ze znasz ciekawsze sposoby zagospodarowania 2 stów
      miesiecznie :) Tylko musisz przetrwac ten kryzys.

Połóż sie z maluchem do łozka na 2-3 dni, oglądaj tv, czytaj ksiażki, plotkuj
      przez telefon, pij sporo wody i pozwalaj dziecku ssac ile chce, tylko sobie
      zmieniajcie boki i piersi. Jest ciepło, wyślij kogoś z dzieckiem na spacer i
      odpocznij. Bedzie dobrze.

Drugie dziecko karmię piersią, to wiem co mówię :)) Jedno dziesiec miesiecy,
      drugie już trzynasty.
      • pati1970 Re: 40 ml z obu piersi 18.04.06, 14:51
        Podzielam zdanie. nie można wiecznie denerwować się i rozpaczać to z powodu
        kupki (dziecko mojej znajomej robiło je co kilka mies. i było ok), to z powodu
        pokarmu.
        Jeśli ty się wiecznie denerwujesz i stresujesz to niestety wpływa to berdzo na
        pokarm i dziecko. Żaden laktator nie odciąga tak jak dziecko, które do miesiąca
        czasu musi się obyć z nowym środowiskiem i nową sytuacją.
        Daj mu tylko szansę, dokarmianie nie jest rozwiązaniem.
        Musisz przestać o tym wszystkim myśleć, wypij melissę, zrelaksuj się i ciesz
        się macierzyństwem, a wszystko się ułoży.
        po miesiącu zważ dziecko i sama zobaczysz jak ładnie przybiera na wadze pokarm
        mamy jest najlepszy.
        pierwszego syna karmiłam 8 mies. teraz drugiego karmię już 13 mies, na początku
        miałam taki sam problem, potem doszedł refluks i cała reszta. Przetrwałam i nie
        żałuję. Powodzenia.
    • lucerka Re: 40 ml z obu piersi 18.04.06, 16:22
      Jezeli chcesz karmic w przyszlosci wylacznie piersia to przystawiaj malego jak
      najczesciej. Podanie butelki moze zaburzyc stosunek popytu i podazy miedzy Toba
      a Twoim dzieckiem. Jak juz dziewczyny pisaly, pewnie znajduje sie w fazie
      intensywnego wzrostu i potrzebuje wiecej pokarmu.
      Mika ma racje - karmienie piersia to super sprawa:

- oszczedzasz kupe forsy
      - super praktyczne na spacerach (nie wyobrazam sobie latac z butelkami i
      podgrzewaczem w plecaku)

Tymi niskimi pobudkami kieruje sie karmiac syna. Butelke syn dostaje tylko wtedy
      kiedy musze wyjsc.

Takze nie rezygnuj - ten apetyt nie bedzie trwal wiecznie. Nie musisz brac
      witamin. Pij duzo i minimum 3 posilki dziennie.
      ----
      Alle Tage sind gleich lang nur unterschiedlich breit.
    • bluebebe Re: 40 ml z obu piersi 18.04.06, 21:11
      w zasadzie zbyt wiele nie dodam, zgadzam się z przedmówczyniami. jeśli masz
      taką możliwość, aby pokarmic przed kompem to wpisz w wyszukiwarkę sowo "wisi"
      zobaczysz ile dziewczyn mialo tak jak Ty teraz. To trzeba przetrwać i potem
      jest juz normalnie, a przeczytanie o tym, że nie jesteśmy jedynymi w swojej
      trosce jakoś pociesza.
      • s.mal Re: 40 ml z obu piersi 19.04.06, 08:02
        dziękuję dziewczyny, pocieszyłyście mnie.
        wiem że u mnie to nerwy, ale nie mogę sobie z nimi poradzić.
        dziś w nocy mała przespała mi 6 godzin - musiałam ją obudzić. teraz na
        szczęście taż śpi i mam chwilę czasu.
        • bamboo Re: 40 ml z obu piersi 19.04.06, 09:58
          wszystko się ustabilizuje i dzidzia będzie mieć większe przerwy w karmieniu /w
          brzuszku dostawała pokarm stale/, i laktacja ustali się na właściym poziomie.
          dodam, że dziecko, to nie to samo co maszynka i wyciąga mleczka więcej, niż
          laktator. a dla mamusi przydałaby się melisa /miałam podobne przeżycia/.
          pozdrowionka :)
          • ania.b5 Re: 40 ml z obu piersi 19.04.06, 11:56
            Super, pocieszylyscie i mnie bo moja dzidzia ma 3 tygodnie i wisi na piersi non
            stop, myslalam juz ze cos z nia nie tak albo moje mleko jest niedobre..Chyba
            rzeczywiscie trzeba jakos to przetrwac, ale jest to naprawde frustrujace i
            wykanczajace, szczegolnie w nocy..Dzieki takim miejscom jak to forum czlowiek
            sie uspokaja:-) Zycze powodzenia wszystkim mamaom, ktore przechodza przez to
            samo:-)
            • dyzurna Re: 40 ml z obu piersi 20.04.06, 19:41
              i ja mam podobny problem , moja 2 tygodniowa dziewczynka w ogole nie chciala
              jesc. przez pare dni dopuki nie nauczylam sie karmic piersia odciagalam jej
              regularnie mleko laktatorem z latwoscia ponad 120 ml. teraz od 3 pelnych dni je
              z piersi a ja tych piersi nie mam juz tak pelnych, sa przed kazdym karmieniem
              wrecz sflaczale.
              polozna mi dzis doradzilam bym dala jej 1 piers , jak zje, reszte z niej
              odciagnela i dala malutkiej w butelce czy to jest dobre rozwiazanie? dlaczego
              tak nagle zaczelam miec tak malo pokarmu???:(( poradzcie prosze?
              • bluebebe Re: 40 ml z obu piersi 20.04.06, 21:59
                aż sie przestraszylam jak to przeczytalam.
                Dyżurna, kibicuję Ci z calych sil, dzielna jesteś.
                Po pierwsze sflaczale piersi znaczą, że ustabilizowala się produkcja mleka. To
                zupelnie prawidlowy objaw. Czyli mleko nie produkuje się na zapas - i piersi są
                twarde wtedy, tylko produkuje się w trakcie ssania. Sflaczale piersi nie są
                oznaku zmniejszonej ilości mleka!! Wszystko jest ok!
                Co do porady polożnej to nie skomentuję, bo niby z jakiej racji ja szarobury
                czlowiek mam komentować niby-wyksztalconą osobę. Może ktoś za mnie to zrobi.
            • basia_k3 Re: 40 ml z obu piersi 21.04.06, 08:52
              miałam tak samo z moją córeczką. Po przyjściu ze szpitala wydawało mi się że
              nic innego nie robię jak tylko zmieniam pieluchy i leżę z cycami na wierzchu.
              Byłam tym tak umęczona, że też już mało brakowało a poddała bym się. Jednak
              zdrowie dzidzi wzięło górę i wytrwałam. Teraz malutka ma 9 tygodni i cyca sobie
              rewelacyjnie, a do tego juz coraz mniej śpi. Interesuje ją wszystko w koło i
              lubi jak sie do niej rozmawia. Śmieje sie już tak fajnie (bo świadomie). No
              rewelacja!! Teraz to ja mogę powiedzieć że macierzyństwo jest cudowne :)))
        • s.mal juz mi lepiej 21.04.06, 11:40
          samopoczucie juz lepsze, wciaz karmie piersia, popijam herbatki na laktacje.
          mała zachowuje sie róznie. raz je jak szalona, innym razem w ogóle tylko trzyma
          cyca. pokarmu nie ściągam bo nie mam takiej potrzeby.
          martwi mnie tylko ropiejąco oczko i katarek u małej.

pozdrawiam i dziękuję.
          dobrze że można liczyć tu na wsparcie i słowa pocieszenia. dziękuję.
          • bamboo ropiejące oczko 21.04.06, 13:59
            w szkole rodzenia nam mówili, że na ropiejące oczko może pomóc pokarm matki -
            możesz spróbować przetrzeć oczko mleczkiem.
            pozdrawionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka