Dodaj do ulubionych

ulewanie - malec pręży się, krzyczy

18.04.06, 13:29
Pani Moniko,
mojego 4 tyg. synka karmię piersią. Problemem jest bardzo częste ulewanie się
pokarmu w bardzo dużych ilościach. Przed momentem ulania dziecko pręży się,
robi się czerwone i często krzyczy. Zdarza mu się ulewać nawet po 30-40 min.
po jedzeniu, już w trakcie snu, co go automatycznie wybudza. Oczywiście po
jedzeniu trzymam malca pionowo, aż mu się odbije, ale często pomimo kilku
odbić i tak się ulewa. Często też w trakcie ssania malec się pręży,
czerwienieje i czasami krzyczy. Czy to jest ulewanie, czy to są już wymioty?
Lekarz pediatra bagatelizuje problem i mówi, że po 4 miesiącu to minie, ale
mi żal dziecka, które się męczy.
Synek przybiera prawidłowo (waga urodzeniowa: 3760, teraz 4800) i bardzo
często je. Proszę o pomoc!

Obserwuj wątek
    • ania.b5 Re: ulewanie - malec pręży się, krzyczy 19.04.06, 12:04
      Ja tez mam podobny problem z moja corcia, ma 3 tygodnie, zazwyczaj pod koniec
      jedzenia prezy sie i krzyczy, szczypie i bardzo denerwuje, nie mam pojecia
      dlaczego. Poza tym rowniez czesto jej sie ulewa..Tez mnie to martwi,
      dziewczyny, jak wiecie co moze byc przyczyna, pomozcie...
      • madzienka25 Re: ulewanie - malec pręży się, krzyczy 19.04.06, 12:14
        u mojego synka też tak było i jest chociaz widac poprawe.Niedługo skończy
        5mies.Robiłam mu usg brzuszka i wszystko w porzadku.Czasami niemowleta jedza
        łapczywie i nałykają sie powietrza i dlatego ulewają,nawet po odbiciu.Czasami
        potrafiłam w ciągu pół godziny 4 razy go przebrac bo tak ulewał teraz juz jest
        o niebo lepiej chcociaz czasami mu sie jeszcze zdarza jak po jedzeniu bawi sie
        i energicznie macha nóżkami.
    • monika_staszewska Re: ulewanie - malec pręży się, krzyczy 19.04.06, 17:40
      Wygląda na to, że albo synek zbyt łapczywie ssie, albo mleko za szybko wypływa.
      W obu sytuacjach pomóc powinna zmiana pozycji do karmienia na taką w której
      mleko do dzioba będzie musiało płynąć pod górkę. Proponuję albo położyć się na
      plecach (głowę i ramiona opierając oczywiście na poduszkach) a malucha ułożyć
      na sobie na brzuszku, albo siadając, a właściwie prawie kładąc się w jakimś
      rozłożystym fotelu ( dobry jest też bujany. bo można się w nim łatwo odchylić).
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • rgola77 Re: ulewanie - malec pręży się, krzyczy 22.04.06, 19:32
        Ja miałam podobny problem- ulewanie, prężenie i płacz. Synek jutro kończy 3 m-
        ce, a problemy z ulewaniem od początkowych tygodni.Opórcz tego, że ulewał to
        nie chciał ssać piersi. Również zrobiliśmy usg brzuszka, na którym wyszło, że
        synek ma dość ostro nachylony odcinek podprzeponowy i w związku z tym posiada
        wzmożoną tendencję do ulewania.Żeby jakoś zapanować nad tym problemem zaczęłam
        przed jedzeniem ściągać pokarm, tak żeby odciągnąc pierwszy nawał pokarmu. Jest
        zdecydowanie lepiej, bo przynajmiej widzę, że mały podjadł troszkę i w spokoju
        bez płaczu possie,ale ulewa dalej:-) Jedynie w nocy jest o.k., ale dlatego, że
        w nocy śpi i nie wierzga nóżkami:-)
        Nie wiem czy pomogłam, ale warto spróbować z tym odciąganiem, jeśli leżąca
        pozycja do karmienia nie odpowiada.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka