Dodaj do ulubionych

czy odstawić od piersi

21.07.06, 08:47
Pani Moniko Jestem mamą 13 miesięcznego szkraba właśnie poszłam do pracy i
ciągla karmię go piersią teraz rano i wieczorem no i w nocy bo jeszcze ciągle
się budzi czy należy karmić takie duże dziecko w nocy? i drugie pytanie czy
mogę go odstawić od piersi bo nie chce innego mleka czy karmić go jak
najdłużej czy jest możliwość że jak go odstawię to przyjdzie mu ochaota na
inne mleko Dziękuję za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • mathiola Re: czy odstawić od piersi 21.07.06, 09:16
      wiesz ja karmilam 12 m-cy potem synek nie chcial zadnego mleka, nie zmuszalam
      dawalam mu jogurty, serki... mleko krowie zaczal pic jak mial ponad 2 lata ale
      tylko zimne, gotowanego nie lubi do dzis. Decyzja o skonczeniu karmienia
      powinna nalezec tylko do ciebie, ja skonczylam nie dlatego ze chcialam, tylko
      zauwazylam ze idzie to w zla strone bo synek im starszy tym bardziej nachalny
      stawal sie na cyca. Chcialm uniknac ewentualnych scen z kilkulatkiem
      domagajacym sie piersi w kazdej sytuacji, bo znam taki przypadek :)
    • monika_staszewska Re: czy odstawić od piersi 21.07.06, 13:55
      Dziecko może ssać pierś w nocy, ale jeśli to Pani przeszkadza oczywiście można
      rozstać się z karmieniem piersią w nocy. Jeśli nie marzy Pani o całkowitym
      odstawieniu to proszę tylko pilnować żeby szkrab ssał 2-3 razy w ciągu doby, a
      wtedy o innym mleku myśleć nie trzeba. choć oczywiście można podawać wszelkie
      mleczne produkty. Po całkowitym odstawieniu dziecko powinno mieć dwa posiłki
      mleczne, ale początkowo niewątpliwie mogą to być przetwory skoro płynne mleko
      jest nie do zaakceptowania. Albo wspomagać się kakao (na mleku) lub koktajlami
      mleczno owocowymi.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
    • ivona31 Re: czy odstawić od piersi 24.07.06, 10:07
      Pani Moniko dziękuję za odpowiedz. mam jednak jeszcze jedno pytanie czy jak
      będę małego tak długo karmić to nie będzie później jeszcze większego problemu
      żeby go odstawić bo on jest co raz mądrzejszy i strasznie jest do piersi
      przywiązany czy nie będzie to dla niego jeszcze większy stres kiedy przyjdzie
      już czas na całkowite pożegnani z cycusiem Dziękuję za odpowiedź.
      • monika_staszewska Re: czy odstawić od piersi 24.07.06, 13:51
        Szczerze mówiąc jak tak obserwuje (latami już) kobiety karmiące to dochodzę do
        wniosku, że jeśli to mama decyduje o końcu karmienia to ważne jest żeby była
        konsekwentna w swoich decyzjach. Wiek dziecka nie jest tak ważny,
        powiedziałabym wręcz, że to właśnie straszaka łatwiej odstawić, bo można
        poczynić pewne przygotowania. Można na przykład po każdym karmieniu sadzać
        dziecko plecami do siebie żeby maluch się zorientował, że piersi nie są jego.
        Można zmienić wieczorny rytuał - zamiast kolejności mycie-jedzenie-spanie
        wprowadzić jedzenie-mycie-spanie. Można pokazywać na obrazkach zwierzątka,
        które ssą mleko od mamy, a jak podrosną to jedzą inne rzeczy, itd.. Wspomniana
        przez Panią mądrość (idąca w parze z wiekiem) będzie sprzymierzeńcem, bo
        dziecku łatwiej nawet będzie wyrazić żal z powodu znikania piersi.
        pozdrawiam :)
        monika staszewska
        • ivona31 Re: czy odstawić od piersi 24.07.06, 14:20
          Dziękuję bardzo za odpowiedz bo tak naprawdę już nie wiedziałam co robić bo
          każdy mówi coś innego jadni karm jak najdłużej inni już dawno powinnaś go
          odstawić a o karmieniu w nocy mówią że to już wielka głupota. Mi karmienie nie
          przeszkadza a małemu tym bardziej więc narazie będę go karmić. chociaż teraz w
          te upały nie za bardzo chce pić w nocy pierś woli wodę. Zauważyłam że jak jest
          tak ciepło to nie najlepiej śpi i dałam mu się napić na śpiąco ze szklanki bo
          butelki nie uznaje i potem zasną i spał spokojnie. Pozdrawiam i dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka