cn_tower 28.07.06, 07:32 pytanie moze glupie ale zasiano we mnie watpliwosc dlatego pytam, czy karmiac piersia jest zmniejszone czy zwiekszone prawdopodobienstwo zajscia w ciaze (brak miesiaczki) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moreno500 Re: do eksperta i zorientowanych 28.07.06, 08:47 natura tak to zorganizowała, żeby młodemu człowiekowi zbyt szybko się konkurencja nie pojawiła - czyli karmiąc piersią dajemy sygnał, że na razie zajmujemy się już jednym maleństwem. w związku z tym w ciążę w tym czasie się NIE ZACHODZI. ale.....trzeba karmić intensywnie (przerwy w dzień nie mogą być dłuższe niż 4 godziny, w nocy nie więcej jak 5-6 godzin) a nasze dziecko ma mniej niż 6 miesięcy (natura ustaliła, że tyle wystarczy na podchowanie małego ssaczka:)). także teoretycznie karmiąc piersią w 6 miesięcy po porodzie w ciążę się nie zajdzie. ale w praktyce jest tak, że ta przerwa nocna jest dłuższa, nam się dziecka nie chce budzić no i niepłodność laktacyjną szlag bierze. stąd mnóstwo ciąż w które kobiety zaszły podczas karmienia piersią. dopóki niepłodność działa, nie ma miesiączki Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: do eksperta i zorientowanych 28.07.06, 10:46 naturalnie jest zmniejszone prawdopodobieństwo zajścia w ciążę. ale nie mozna jej wykluczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: do eksperta i zorientowanych 28.07.06, 11:27 To ja jeszcze dodam, ze są kobiety, którym płodność powraca od razu po połogu (mimo że karmia intenmsywnie), a są takie, które karmia kilkanaście miesiecy i dopiero kilka tygodni po odstawieniu miesiączka powraca (mimo że pod koniec karmią na przykład raz dziennie). Dopóki nie dostaniesz miesiączki, nie wiesz, w której grupie jesteś. A pamiętać nalezy, że owulacja jest wczesniej niz miesiaczka i jest "tajna" - stąd może się wydawać, że łatwiej zajść w ciążę jak się karmi i się nie zabezpiecza. Jak się człowiek zabezpiecza, to karmienie nie ma wpływu, najwyzej sie pozabezpiecza na próżno. Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: do eksperta i zorientowanych 28.07.06, 11:33 tych kobiet co im tak szybko wraca płodność mimo intensywnego karmienia jest między 1 a 2%. czyli statystycznie lepsze to zabezpieczenie niż prezerwatywa, a praktycznie takie samo, jak tabletki. ja jednak boję się, że zrobi się jakaś przerwa w karmieniu zbyt długa i dlatego wolę jednak brać tabletki. szczególnie, że jestem po cc i na razie w ciążę zajść nie mogę... Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: do eksperta i zorientowanych 21.08.06, 15:02 Przez ostatnie trzy tygodnie byłam na urlopie, dlatego niestety nie mogłam wcześniej odpowiedzieć. Na szczęście, jak widzę, dostała Pani odpowiedzi od forumowiczów. Jeśli mimo wszystko ma Pani nadal wątpliwości zapraszam na telefoniczny dyżur w redakcji "Dziecka". pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś