Dodaj do ulubionych

zupka =zaparcia

06.08.06, 15:22
Witam !!!
Pani Moniko i dziewczyny już sama nie wiem co mam robić bo te zaparcia znowu
wróciły jak wprowadziłam ponownie zupkę malutkiej.Dodam ,że mała ma skończone
6 mc i była tylko karmiona piersią.W związku z tym wprawadziłam deserki i
kupki były konsystencji musu ale jak wprowadziłam zupkę to malutka dostała
zapacia więc je wycofałam i poczekałam tydzień i ponowiłam próbę ale dziś
trzeci dzień po wprowadzeniu małą ponownie dostała zaparcia (w pieluszce był
bobek twardy).Moja córcia jest bardzo chętna na nowości i owe zupki bardzo
lubi i dziś zjadła prawie cały słoiczek zupki 150g.
Proszę pomóżcie co mam zrobić czy ponownie muszę odstawić zupki czy jest
jakieś inne wyjście z tej sytuacji.Od wczoraj popołudniu daję jej dodatkowo
starte jabłuszko może to trochę jej pomoże.
Proszę poradźcie co mam robić .
Obserwuj wątek
    • rybkaw Re: zupka =zaparcia 06.08.06, 16:40
      To normalna reakcja na wprowadzenie nowych pokarmów.Organizm inaczej trawi nowe
      produkty i musi sie przyzwyczaic. A w zupkach najczęściej jest sporo marchewki,
      która działa zapierająco.Tak jak ryz.
      Jak juz zaczełaś dawac zupki - to nie radze ci przestawać. Dawaj codziennie
      tarte jabłuszko - to rozluznia. Dobra jest suszona sliwka gerbera - chyba od 6
      miesiaca zalecana...U nas na poczatku tez przez kilkanascie dni były zaparcia i
      dni bez kupki. Teraz wszystko sie unormowało.Jeszcze jedno - mozesz dawac po
      zupce popic swoje mleko - dobrze wpływa na trawienie.
      pozdrawiam.
    • jakw Re: zupka =zaparcia 06.08.06, 21:14
      Ryż i gotowana marchewka zatwardza. A buraczki i brokuły, jak wynika z moich
      obserwacji, mają działanie w 2-gą stronę. Więc może odstaw zupki o przewadze
      marchewki, a wypróbuj co innego.
    • siemama Re: zupka =zaparcia 07.08.06, 18:03
      Witam! Miałam ten sam problem z moim półrocznym synkiem, karmie piersią i było
      dla mnie szokiem kiedy po wprowadzeniu zupek poprostu przestał robić kupki
      (spradycznie pojawiał sie bobek) przestraszyłam się poszłam z nim do lekarza,
      nie dostałam recepty tylko zalecenia żeby dawać mu wlaśnie świrze tarte jabłko
      od siebie wprowadziłam też morele (bardzo ją polubił), dobry jest też napar z
      rumianku, jest gorzki więc lepiej dodać go do herbatki. Tarte owoce dodaje mu do
      gotowych deserków. Unormowanie kupki trwało chyba 2 tyg.(na początku było dużo
      bobków;) ale teraz jest już ok. Pozdrawiam
      • dorotaa3 Re: zupka =zaparcia 07.08.06, 21:09
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi,ale myślę ,ze za szybko martwię się tą kupką
        bo dzisiaj malutka zrobiła już trzy i o konsystencji ni miękkiej ni twardej
        więc chyba już sama sobie z tym poradziła aczkolwiek nie zamierzam rezygnować z
        tartego jabłuszka i kupiłam także deserek z suszonych śliwek gerbera.
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka