Dodaj do ulubionych

ssie co 3godziny po 3-5 min. czy to normalne???

08.10.06, 15:29
moja corka zachowuje sie ostatni dziwnie. ma 3 miesiace, niedawno jeszcze jadla co 2 godziny (ssala 15 minut). teraz melduje sie co 3 godziny czasem nawet i pozniej i ssie cyca 3 do 5 minut. 5 minut to jeszcze ok, ale nie chce mi sie wierzyc, ze po 3 minutach jest juz najedzona. za kazdym razem mam wrazenie, ze dzidzia jest bardzo glodna, rzuca sie na cyca, ssie jak szalona, a po kilku minutach puszcza cyca i nawet po odbiciu nie chce wiecej. czy to normalne zachowanie? troche sie martwie. dodam, ze dotad Mala przybierala sporo na wadze, ma 60 cm i warzy 6660 gram...
Obserwuj wątek
    • aska80 Re: ssie co 3godziny po 3-5 min. czy to normalne? 08.10.06, 22:27
      Wiam, mam podobny problem. Mój synek za kilka dni kończy 3 miesiące. Zawsze
      dużo jadł, chciał pierś średnio co 2 godziny w ciągu dnia, a i w nocy budził
      się co 2 godziny na karmienie. Jedno karmienie trwało ok. prawie godzinę. Od
      jakichś 2 tygodni śpi w nocy nawet 6-7 godzin bez karmienia, tak że jest tylko
      jedna przerwa w nocy na karmienie, po czym zasypia i spi nawet do 9:00. W ciągu
      dnia zaś żąda piersi co 3-4 godziny i ssie ok. 10 minut, a po odbiciu nie chce
      już piersi, mimo prób przystawienia go. Do tej pory ładnie przybierał, ok. 1 kg
      na miesiąc (nie wiem jak teraz przez te 2 tygodnie). Martwi mnie co się stało,
      przecież jego potrzeby powinny rosnąc z wiekiem, a jemu nagle wystarcza tak
      rzadkie karmienie. Dodam, że jest pogodnym dzieckie, często się smieje. Drugą
      rzeczą, ktora mnie martwi, to jak te 5-6 karmień w ciagu doby wpłynie na moją
      laktację. Wszędzie się czyta, że aby laktacja się utrzymała potrzebne jest
      minimum 8 karmień na dobę. Co robić? Czy odciągać pokarm laktatorem i mrozić na
      później? Proszę o radę pani Moniko! Dziekuję.
      • monika_staszewska do aska80 09.10.06, 16:38
        Oprócz tego co napisałam w odpowiedzi beniusi79 dodam, że skoro dziecko dobrze
        się rozwija, jest zdrowe i przybiera na wadze nie trzeba martwić się tym jak
        często/rzadko je i ile czasu zajmuje mu karmienie. O laktacje proszę się nie
        martwić mleko nie zniknie dopóki synek będzie ssał pierś, obojętne ile razy na
        dobę laktacja zawsze dopasuje się doi jego sugestii.
        pozdrawiam :)
        monika staszewska
    • monika_staszewska do beniusia79 09.10.06, 16:38
      Tak to normalne, dzieci jak rosną to i szybciej potrafią się najeść. W efekcie
      kilkumiesięczne maluchy potrafią zjeść do syta w 3-5 minut. Jeśli ma Pani
      wrażenie, że córcia po tych trzech godzinach rzuca się jak wygłodniały stwór
      proponuję podawać jej pierś nieco częściej, powiedzmy wyprzedzić jej chęć o
      jakieś 20-30 minut.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • beniusia79 Re: do beniusia79 09.10.06, 17:21
        dziekuje serdecznie, uspokoila mnie pani :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka