Dodaj do ulubionych

odciagam i podaję tylko z butli!!!!

10.12.06, 19:48
Mam pewien problem. Moja córka wylądowała ze względu na niedokrwistośc w
szpitalu. Miała obniżone łaknienie, słabo przybierała na wadze i bardzo
niechętnie piła z piersi. W szpitalu zrobili bilans, ile mała wypija
dziennie, dlatego musiałam odciągac i karmić butlą. Mała nie chce już piersi
więc odciągam cały czas i podaję z butli. Martwię się trochę, bo mała w sumie
nie zjada za dużo. Waży 5kg (ma 3 miesiące)i wypija dziennie między 500 a 600
ml. Czy to dużo? Poza tym ja mam strasznie dużo roboty z tym odciąganiem i
trochę się obawiam, że laktacja zacznie mi zanikać. Może ktoś robił podobnie
jak ja? Czy powinnam małą dokarmiać raz dziennie sztuczną mieszanką? Proszę
napiszcie, jeśli miałyście podobne doświadczenia.
Obserwuj wątek
    • vera_lynn Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 10.12.06, 23:34
      witaj!
      Ja podobnie karmię synka od momentu, kiedy ukończył miesiąc aż do teraz (obecnie
      ma 4,5 miesiąca). Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie (kwestie zdrowotne
      małego) to zamierzam go nadal tak karmić.
      Nie martw się, że zaniknie Ci pokarm. Jeśli przestrzegasz regularnego ściągania
      to nic się złego nie stanie. A jeśli zauważysz, że dziecko ma większe potrzeby
      niż możesz ściągnąć mleka to po prostu częściej przystawiaj laktator.. częstsze
      ściąganie pobudza laktację. To działa- sprawdziłam :-)

Co do ilości wypijanego przez Twoją córcię mleka to oczywiście nie możesz
      kierować się tym co napiszą Ci inne osoby, ponieważ każde dziecko jest inne i ma
      inne potrzeby żywieniowe. Fatycznie najlepszym wyznacznikiem tego, czy dziecko
      odpowiednio zjada, jest przyrost jego wagi.

Mój syn też nie wykazywał zainteresowania jedzeniem (nadal nie wykazuje),
      przesypiał pory posiłków, dużo wymiotował, więc karmiłam go tak, żeby w ciągu
      doby wypijał mniej więcej tyle ile waży * 150 ml (czyli 150 ml na każdy kilogram
      masy ciała). Jadał ok 6-8 razy na dobę.
      Dla Twojej orientacji- w wieku 3 miesięcy ważył 6.220 gramów (masa urodzeniowa
      3.200) i zjadał od 880 ml do 1.050 ml na dobę (zależnie od kondycji w danym
      dniu). W wieku 3 miesięcy właśnie miał największe przyrosty masy ciała.
      Tylko, że ta jego waga była (i jest) w całości wypracowana przez mamę i tatę :-)
      Tak jak napisałam, nie sugeruj się zanadto podanymi przeze mnie liczbami, bo u
      każdego dzidziucha jest to inaczej.

Co do samego ściągania to rzeczywiście, roboty jest z tym od cholery
      (przepraszam za wyrażenie, ale nie da się tego inaczej nazwać)... czasami też
      już mam dość- zwłaszcza kiedy jestem sama w domu (czyli zawsze poza weekendami).
      Pilnowanie godzin karmienia (bo dziecko samo się nie upomina), ściąganie na
      godziny, mycie butelek i części od laktatora- to wszystko zajmuje tyle czasu, że
      często nie mam go już dla dziecka. Spacery też często są bardzo skrócone, bo
      zanim się wybiorę to już muszę wracać na kolejne karmienie. Do tego psujący się
      sprzęt ("zajeżdżam" już drugi laktator)..

Absolutnie nie chcę Cię zniechęcać do karmienia córki naturalnym pokarmem, ale
      jeśli kiedykolwiek będziesz miała już dość to nie wyrzucaj sobie, że podasz
      dziecku butelkę sztucznego mleka. Znam dziewczyny, którym jakość macierzyństwa
      znacznie poprawiła się właśnie po przejściu na sztuczne. Niewykluczone też, że
      pewnego dnia ja do nich dołączę :-)

Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i życzę wytrwałości!!
    • majafi Hej Pantaleta :) 11.12.06, 03:27
      Jest trzecia w nocy a ja siedzę podłączona do laktatora ;) Też podaję już tylko
      z butli ale i swoje i sztuczne. Ma być 150g na kg masy ciała, czyli u nas 800
      dziennie - jak tyle nie uzbieram (jeszcze mi się nie udało) to nam uzupełniać
      sztucznym. Tak też robię. Mam mieć 8 ściągnięć na dobę z przerwami 2-3 godz,
      (nie więcej niż 5) także w nocy. To podobno sprawi, że wkrótce mały będzie jadł
      tylko moje mleko. Doradca laktacyjna nie wykluczyła też, że uda się wrócić z
      butli na pierś, ale coraz trudniej mi w to wierzyć... pzdr
    • marti1980 Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 11.12.06, 08:47
      rozmiem cie doskonale ja swojego malego tez tak karmie juz miesiac(a ma 2,5
      miesiaca) mam tego dosc tymbardziej ze moj piotrus ma silne kolki i ciagle sie
      drze wiec jest mi ciezko znalezc czas na sciaganie na dodatek ja nie uzywam
      zadnego laktatora tylko odciagam recznie, poprostu jakbym krowe doila:P ale
      zawzielam sie i chce jak najdluzej tak pociagnac, strasznie mi sie marzy powrot
      do karmienia cycem ale nie wiem czy to mozliwe co o ty sadzicie??
      • pantaleta Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 11.12.06, 12:45
        Dzięki dziewczyny za rady. Dzisuaj mała possała trochę z piersi. ale potem
        znowu płacz. Nie chciała butli ani piersi a wpychała sobie piąstki do buzi.
        Teraz zasnęła. Do tego laktator mi już pęka. Mam avent i pęka mi ta część
        łącząca laktaor z butlką. jak mi pęknie to zapalenie cycków gotowe. Czy można
        gdzieś nabyć tylko tą część?
        • majafi Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 11.12.06, 15:35
          Mi wyskakiwały te małe białe zaworki (wrrrrr). Laktator był na gwarancji więc
          zadzwoniłam i w ramach reklamacji przysłali mi 5 nowych (już zresztą zużyte :/)
          Firma nazywa się Krotex (022) 6339682, może tam Ci pomogą. pzdr
        • annor Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 11.12.06, 18:44
          Głowa do góry - ja tak karmię już ponad 8 m-cy, tylko rano karmię z piersi, a
          mleko wciąż jest i tyle że hoho, a zaczynałam od 20 ml. Często ściągaj w dzień,
          co 3 godz., w nocy daj sobie spokój - noc jest od spania a nie od latania z
          laktatorem, lepiej się wyśpisz i mleka będzie więcej, po nocy przystaw małą - z
          pełnych piersi zobaczysz jak będzie ciągnąć :) i zawsze ściągaj do oporu. Z
          dnia na dzień mleka będzie coraz więcej, dobrze działa Ricinus Communis 5CH i
          herbatka Fito-mix.
          Co do laktatora to najlepiej oddaj do reklamacji, nie powinno pękać, ja używam
          non stop aventa już tyle m-cy i jeszcze nawet zaworek się nie zepsuł. Jak nie
          możesz reklamować to wszystko czego potrzebujesz znajdziesz w sklepie aventowym:
          www.mybaby.pl
          Jak byś chciała pogadać to pisz na GG 1674500

pozdrawiam
    • edyta1304 Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 13.12.06, 20:47
      Tutaj WAS znalazłam:) szukałam Mam ktore karmią tylko odciaganym pokarmem.
      Od wczoraj i ja karmię butelką z odciągnietym pokarmem. Bardzo to
      przeżywam,córeczka zupełnie odrzuciła pierś:( jak probuje ja przystawic to
      strasznie placze. poddałam się i zaczęłam odciagać pokarm i podawać w butelce,
      bo z butelki ładnie je.
      Mam pytanie techniczne: jak wygląda takie karmienie w nocy?czekacie aż dziecko
      sie obudzi i wtedy dopiero podgrzewacie mleko czy wczesniej przygotowujecie?a
      moze podajecie butelkę o stałych porach, "naśpiąco"?do tej pory udawalo nam sie
      przesypiac noce, bo coreczka sie nie wybudzala tylko jak zaczynala sie kręcić,
      to ją przystawialm do piersi i jadla "na spiąco", tak co 3-4h. czy wyjmujecie z
      łóżeczka i karmicie na rekach?
      Czy w dzien macie stałe pory karmienia? ja zalozylam sobie wstepnie że będę
      podawac co ok 3h,ok 120ml, jakies 8 karmien na dobe. zobaczymy jak to wyjdzie w
      praktyce.
      chcialabym jak najdłuzej tak karmić, skoro piersi corka juz nie chce.
      Prosze o rady i wsparcie, nie jest mi lekko, bo wiem ze juz nie ma odwrotu,
      coreczka nie chce piersi:(
      dziekuje i pozdrawiam.
      EDYTA
      • edyta1304 Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 13.12.06, 21:01
        I jeszcze mam pytanie-wiem ze nie mozna 2 razy podgrzac mleka.ale podobno mozna
        podgrzane mleko przetrzymac w temp.pokojowej jeszcze godzinę od podgrzania, ale
        czy mozna takie mleko podac dziecku, nie bedzie za chłodne?jakie powinno byc
        mleko podawane w butelce,cieple czy moze byc letnie?wiem ze spawdza sie przez
        wycisniecie kropli na nadgarstek,ale czasem mala sie tak bardzo niecierpliwi ze
        podaje jej letnie.
        • synek28 Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 13.12.06, 21:22
          witam
          to jeszcze raz ja. JA podaję bez podgrzania takie prosto ściągnięte z cyca. A
          jak troche postoi w temp. pokojowej to też nie podgrzewam
          Pozdrawiam
        • majafi Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 14.12.06, 01:35
          Ja podaję w temp ciała. Można też podawać w temp pokojowej, nie będzie za
          chłodne, a do 12 godz może stać. Nie podgrzewam, bo nie chcę ryzykować, że się
          skład chemiczny zmieni. Mały się nie buntuje, że nie jest ciepłe.
          Tez go karmię gdzieś co 3 h, tyle że ja musze dokarmiać jeszcze sztucznym :(.
          Czekam aż się obudzi, wyciągam z łóżeczka i daję butlę.
          pzdr
          • edyta1304 Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 14.12.06, 08:02
            dziekuje za odpowiedzi.
            to nie trzeba do lodowki schowac odciagnietego mleka jesli nie podam go np w
            ciagu godziny?
      • synek28 Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 13.12.06, 21:20
        witaj
        Mój mały ma 9 miesięcy,a od 4 miesięcy odciągam i podaje pokarm łyżką. Oskar
        nie toleruje butelki ani smoczków no i musze machac łychą! Karmie go co 2
        godziny po 150ml.odrzucił pierś jak dostał pierwsze zeby, zaczął mnie gryżć i
        nie chciał ssać w dzień, natomiast w nocy ciągnie z cyców bez problemu potrafi
        nawet co 2 godziny cycać. Troche się teraz boję bo jest chory, ma angine i nie
        może ssać więc w nocy też musze podawać łyżką i jestem ciekawa czy jak
        wyzdrowieje powróci do ssania, bo nie uśmiecha mi sie ściągać w nocy i dawać
        łyżką . Do tego budzi się , a jak ssał z cyca to na śpiąco.
        Pozdrawiam
    • edyta1304 Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 14.12.06, 17:00
      Majafi - czy to znaczy że moge odciągnąć pokarm wieczorem i podać w nocy(max do
      12godzin), bez chowania go do lodówki i potem podgrzewania??? to by było super
      rozwiązanie, bo to podgrzewanie w nocy mi zupelnie nie wychodzi, mała sie
      budzi, niecierpliwi,płacze a ja nerwowo czekam az sie podgrzeje:(
      • majafi Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 15.12.06, 01:23
        dokładnie, masz problem z głowy :) pzdr
    • klaudiettka Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 14.12.06, 17:53
      W sumie nie do mnie pytanko,ale ja odpowiem :) mozesz trzymac w nocy do 12 h ja
      tak robie,tu masz linka www.bonamater.waw.pl/karmienie_piersia_warto.php
      • edyta1304 Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 15.12.06, 08:31
        Klaudietka i Majafi-bardzo Wam dziekuje.
        Klaudietko super ta strona do ktorej mi podalas linka.

Mam jeszcze pytanie- dzis w nocy udalo mi sie karmic malą tylko z piersi (jak
        jest zaspana to sie nie buntuje przy piersi;) więc pokarm ktory odciagnelam ok
        22.30 na nocne karmienie i trzymalam go w temp.pokojowej- nie zostal
        wykorzystany. Wstawilam go do lodowki po kilku godzinach, czy nadaje sie
        jeszcze do podania po podgrzaniu? Trzymałam go w temp pokojwoej kilka godzin,
        poczym wstawiłam do lodowki.
        • edyta1304 Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 15.12.06, 08:37
          jeszcze raz ja. czy porcje po 100ml są ok dla 3mies.dziecka?( 8razy na dobe)na
          stronie Bona Mater podaja ze 2-4 mies.niemolwe porcje ok 150-180ml, ale wydaje
          mi sie to dużo.
          • kumakk Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 15.12.06, 08:59
            zajrzyj pod link z poprzedniego postu to znajdziesz odpowiedzi na Twoje pytania.
          • vera_lynn edyta1304 15.12.06, 09:39
            witaj
            Postaram się odpowiedzieć na kilka Twoich wątpliwości..

Ja mojego synka karmię również w nocy, tzn. on idzie spać ok godz.20 a ostatni
            posiłek dostaje przed północą. Śniadanko natomiast zjada ok godz.7-8.. Oba te
            posiłki je właściwie na śpiąco, ponieważ w pierwszym przypadku już śpi a w
            drugim jeszcze śpi :-)Za to kolejne karmienie jest jak już wstanie na dobre- ok
            godz. 10-11. Tak więc w karmieniu przez sen nie ma chyba nic złego. Piszę
            "chyba", ponieważ takiego samego zdania jest zdecydowana wikszość lekarzy, z
            którymi miałam dotychczas kontakt. Jednakże ostatnio byłam z synkiem w szpitalu
            z powodu wymiotów i pani gastrolog udzieliła mi reprymendy za karmienie nocne..
            Jej zdaniem przez sen nie wolno i już :-) nawet zapisała to na wypisie ze
            szpitala :-) no cóż, ja sie akurat z tym nie zgadzam..
            Tak więc karmię w nocy o stałych porach przez sen lub w półśnie.. Mleczko
            oczywiście podgrzewam chwilę wcześniej tak, że gdy malucha wyjmuję z łóżeczka to
            od razu je.

Co do podgrzewania mleka- faktycznie podgrzewa się tylko raz. Jeśli po
            odciągnięciu mleko podaję przy najbliższym karmieniu to nie wstawiam go do
            lodówki. Również gdy ok. północy ściągam przygotowuję butlę na rano- mleko
            spokojnie sobie stoi przez 8 godzin obok podgrzewacza. Jak jest pora na
            konsumpcję to po prostu lekko je podgrzewam i jest ok :-)

Temperatura mleka podawanego dziecku zależy od preferencji malucha- czytałam, że
            są dzieci, które wolą pić nawet chłodniejsze mleczko. Są też takie, które lubią
            mocno ciepłe.. musisz to po prostu wybadać u swojego maluszka..

Jeśli wstawiłaś do lodówki pokarm, który stał w temp. pokojowej kilka godzin i
            zamierzasz go wykorzystać w najbliższym czasie to nic zapewne się nie stanie..
            Ale takiego pokarmu nie zamrażałabym już- kwestia bakterii..

Ilość mleczka dla 3-miesięczniaka faktycznie wg rozpisek jest większa niż te 100
            ml, ale traktuj to tylko orientacyjnie. Jeśli dzieck prawidłowo się rozwija i
            przybiera na wadze to widocznie te 100 ml mu wystarcza..

pozdrawiam!
            ps. dostałaś moją wiadomość na gg?
            • vera_lynn Re: edyta1304 15.12.06, 10:09
              jezcze link do poczytania :-)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38267&w=51715697&v=2&s=0

pozdr
    • asiul_78 Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 15.12.06, 10:03
      grunt to się nie stresować
    • edyta1304 Re: odciagam i podaję tylko z butli!!!! 15.12.06, 10:47
      Vera_lynn bardzo Ci dziękuję za odpowiedź (napisałam również na gg:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka