Dodaj do ulubionych

czy za malo przybiera? - ja tez p.Moniko zapytam

13.01.07, 12:37
Witam p. Moniko.
Maly urodzil sie z waga 3910g, niestety w 2 dobie spadla ona do 3510g (nie
potrafilam go porzadnie przystawic do piersi, a do tego synek jakos nie od
razu zaskoczyl co ma robic z tym cyckiem). Z dnia na dzien bylo coraz lepiej,
w 6 tygodniu wazyl 4900g,
w 3m-cu 6325g, ale niestety juz
w 4,5m-cu tylko 6960g,
a w 6mcu (dokladnie do skonaczenia 6ego m-ca brakowalo 6dni) 7670g.

Lekarka kazala go dokarmiac sztucznym mlekiem i zupkami (jak mial 4,5m-ca).
Dokarmiam go tylko zupkami. Koniecznie musze dodac, ze maly jest STRASZNIE
ruchliwy. W wieku 5,5m-ca raczkowal, sam siadal i wsatwal w lozeczku. Do tego
ma juz 7 zebow.

Patrzylam na inf WHO i tam napisano, ze min przyrost wagi to 17g\dobe, z moich
wyliczen wynika, ze maly sie w nich miesci.

Czy jego slabe przybieranie nie moze miec zwiazku z ta ogromna ruchliwoscia?

Bardzo prosze o wyrażenie opinii- z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • bastet7 Re: czy za malo przybiera? - ja tez p.Moniko zapy 13.01.07, 13:18
      Na moje oko przybiera nie za dużo, ale w normie. A ruchliwe dzieci zużywają
      więcej energii;-)) A nie dało rady po prostu częściej przystawiać zamiast
      dokarmiać???

I jeszcze dodam, ze po urodzeniu u WSZYSTKICH dzieci następuje spadek wagi -
      prawidłowo do 10% wagi urodzeniowej i jest to zdecydowanie naturalne. Także nie
      powinnaś obwiniać siebie o to;-))
      • bu.bu Re: czy za malo przybiera? - ja tez p.Moniko zapy 13.01.07, 13:35
        Staram sie wlasnie czesciej przystawiac do piersi, lada dzien sie wyprowadzam od
        rodzicow, wiec i w ruch laktator pojdzie (tu nie ma warunkow- zbyt nerwowa
        atmosfera, komentarze; dla nich to w ogole jakas fanaberia z tym karmieniem
        piersia itd...)
        Pediatra u ktorej bylam chyba mnie wysmiala jak jej powiedzialam, ze wole nie
        dokarmiac sztucznym mlekiem- skomentowala to: "niektore mamy maja jakies takie
        dziwne ambicje, zeby karmic sama piersia".
        Nie mozna bylo z nia w ogole pogadac na ten temat.
        Maly zupki bardzo lubi , wiec nie zaluje, ze je wprowadzilam wczesniej, ale z
        mlekiem modyfikowanym to wiadomo jak jest- prosta droga do zakonczenia karmienia
        cyckiem.

Pozdrawiam :)
        • myszka785 Re: czy za malo przybiera? - ja tez p.Moniko zapy 13.01.07, 21:11
          kochana nie jest źle! Twój malec całkiem fajnie przybiera...
          taka jego natura! ja mam podobnie!
          mój Damianek urodził się z wagą 3700g
          spadek do 3500g
          po miesiacu 4600g
          jak miał 2 miesiące 5600g
          3 miesiące 6000g
          4 miesiące 6440g
          5 miesięcy 6820g
          czyli po drugim miesiącu znacznie zwolnił, ale jest bardzo ruchliwy i już
          ćwiczy dawno do siadu i raczkować by chciał
          w zeszłym tygodniu miał badania krwi i moczu i wszystko wyszło perfekt!!! widać
          taka natura naszych szkrabów...
          pozdr! :)
          p.s. jest tylko na piersi - niczym nie dokarmiam ani nie dopajam!!!
        • monika_staszewska do bu.bu 15.01.07, 14:52
          W istocie różnica w przyrostach pojawiła się nagle, ale jednak młodzieniec
          mieści się w normie. A zważywszy na dużą ruchliwość zmiana tempa przyrostów
          masy ciała właściwie nie musi dziwić. Tym bardziej, że nie tylko rozwój ale jak
          rozumiem i zdrowie mu dopisuje. Czasami jeśli za zwiększoną ruchliwością nie
          idzie częstsze domaganie się piersi (szczególnie nocą), dziecko może za mało
          przybierać na wadze i wtedy proponuje się po prosu częstsze karmienie.
          Oczywiście bywa, że pogorszenie tempa przyrostów masy ciała miewa związek z
          pogorszeniem techniki ssania, chorobą, alergią itd.. Ale nie jestem przekonana,
          że Pani powinna te czynniki rozważać. Myślę, że jeśli coś robić to w istocie
          częściej karmić, ale już dodatkowe pobudzanie w postaci odciągania laktatorem
          bym sobie darowała. Tym bardziej, ze Młodzieniec zwolnił co prawda tempo, ale
          teraz już utrzymuje się ono na mniej więcej stałym poziomie.
          pozdrawiam :)
          monika staszewska
    • fergie1975 ojej, poczytaj tu : 13.01.07, 23:37
      a co ja mam powiedziec?
      6,5 miesiaca i zaledwie 7100 ???
      urodzil sie z 3700g, nie dokarmialam sztucznym, je zupki i deserki, nie ma
      zebow, nie raczkuje , sam nie siada(ale siedzi posadzony) i tym bardziej sam
      nie wstaje. :(
      Wzrost tez zaledwie 64cm.
      • myszka785 ważne, że zdrowy... 13.01.07, 23:42
        a to ile waży i mierzy to rzecz drugorzędna, prawda?...
        • fergie1975 Re: ważne, że zdrowy... 14.01.07, 00:05
          oczywiscie, ze wazne ze zdrowy, ale ja martwie sie, bo nie wiem czy wszystko w
          porzadku, zastanawialam sie czemu lekarz nie zlecil jakis badan, to takie
          normalne? ze dziecko male i juz?
          chyba pojde do innego jeszcze.
          • myszka785 Re: ważne, że zdrowy... 14.01.07, 00:39
            no mi zalecił dopiero lekarz u którego byłam prywatnie... może to jest sposób?
          • agni71 Re: ważne, że zdrowy... 14.01.07, 23:35
            Moja corka tez troche mało przybiera na wadze od jakiegos czasu. pediatra
            zleciła morfologie z poziomem żelaza. ponieważ żelazo wyszlo na granicy normy,
            to w świetle słabych przyrostów kazała suplementować je. Niski poziom żelaza
            może wpływać ujemnie na apetyt dziecka.
            Poza tym kazała też dokarmiać zupką z miesem i mlekiem modyfikowanym. Ja bym ją
            nawet dokarmiała (ma 5 mies.), ale mała mleka modyf. do ust nie weżmie, a zupki
            wolę wprowadzać powoli i myślę, że mięso wprowadzę po ukończeniu przez nią 6
            mies.

aga
          • monika_staszewska do fergie1975 15.01.07, 14:53
            Nie wiem jak wyglądało przybieranie na wadze w kolejnych miesiącach, ale z
            pobieżnych wyliczeń (zakładając, że w kilka dni po urodzeniu masa ciała była
            jeszcze mniejsza) wynika, że ostatnie przyrosty w dolnej granicy normy się
            mieszczą. A skoro się mieszczą znaczy, że niepokoić się nie trzeba. Co najwyżej
            można się zacząć przyglądać - jeśli tempo przyrostów uległo znacznemu
            spowolnieniu i co prawda kiedyś waga mieściła się w normie, ale teraz już nie -
            czy na przykład Obywatel nie zaczął rzadziej jeść, a może ssie gorzej bo zna
            się ze smoczkiem, a może ostatnio chorował.
            monika staszewska
            • fergie1975 Do Pani Moniki 20.01.07, 14:40
              Pani Moniko oto przybieranie na wadze w kolejnych miesiącach:
              miesiąc waga
              0,00 3350 (po spadku, przy urodzeniu 3700)
              1,50 4800
              2,00 5100
              2,50 5500
              2,75 5800
              3,00 6000
              4,00 6460
              5,00 6720
              6,50 7100
              Tak, ostatni przyrost to 3 centyl, natomiast wzrost 64cm wypada juz poniżej. Z
              nowych centyli 'waga do wzrostu' wynika co prawada, że jest idealnie 50, ale
              nie odpowiada to wymiarom dziecka 6,5 miesiaca.
              Synek je pełne obiadki, desery i kasze, oraz 4-5 razy piers/dzień, głównie w
              nocy. Jedynie co zauwazylam to, to że ssie krocej lub niekiedy odmawia np
              wieczorem. Inne rzeczy je chetnie. są to porcje 100-150 g. Smoczek ssie bardzo
              sporadycznie i nie chorowal do czasu ostatniego wazenia.

pozdrawiam serdecznie
              • monika_staszewska Re: Do Pani Moniki 22.01.07, 17:27
                Do trzeciego miesiąca było wyśmienicie, ale później coś się zepsuło. Jeśli mamy
                spróbować poszukać przyczyny musze zaproponować rozmowę telefoniczną, bo to
                chyba dłuższa sprawa i na forum strasznie długo by trwała runda pytań i
                odpowiedzi.
                monika staszewska
    • helenaaa Re: czy za malo przybiera? - ja tez p.Moniko zapy 15.01.07, 13:39
      bu.bu ja tez jakis czas temu miałam ten sam problem, bo mały zaczął mniej
      przybierać 0d 4 miesiąca.
      Z początku przybierał ponad 1 kilogram. Od 4 miesiąca przybrał tylko 300 gram.
      Dziewczyny dobrze radzą z tymi badaniami.
      Zresztą chyba powinno się robic badanie krwi po pierszym szczepieniu?
      Przynajmniej tak u nas jest w przychodni.
      Sprawdż też na siatce cenylowej w jakim przedziale był a jakim jest teraz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka