Dodaj do ulubionych

Do p. Moniki i nie tylko

15.03.07, 11:13
Jak długo utzymuje się ból brodawek. To jest taki uczucie jak by igły wbijali
mi w brodawki. Podobnie czuję po skończonym karmieniu. Jutro minie 3 tygodnie
jak urodziłam Jasia. I jeszcze jedno pytanie czy przez 10 minut maluch jest w
stanie się najeść.
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: Do p. Moniki i nie tylko 15.03.07, 11:33
      U mnie potworny bół się utrzymywal długo - gdzieś do 6-8 tyg, choć z czasem nie
      przy każdym karmieniu, coraz rzadziej. Tak się czesto zdarza, ale potem przechodzi!
      Zajrzyj do tego wątku, pt. Karmienie piersią - przyjemność czy ból" , znajdziesz
      duzo info: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=58962085
    • fiamma75 Re: Do p. Moniki i nie tylko 15.03.07, 12:28
      U mnie taki ból jak opisujez utrzymywał się przez 8 tyg.
    • ismen76 Re: Do p. Moniki i nie tylko 15.03.07, 13:57
      Ja miałam podobny problem włącznie z pękającymi i krwawiącymi sutkami ponieważ
      są a raczej były dość płaskie zanim córcia ich nie wyrobiła. Lekarz zalecił mi
      maść dostępną bez recepty Bepanthen, koszt ok 15zł, są również mniej tłuste
      kremy - wybierz co wolisz - polecam te środki ponieważ uelastyczniają sutki co
      niweluje ból i przyspieszają gojenie się wszelkich podrażnień. Dodatkowo wygodne
      bo maść nie zaszkodzi Twojemu maluszkowi i nie musisz myć piersi przed podaniem
      dziecku. U mnie dyskomfort karmienia utrzymał się tylko ok miesiąca ;o) powodzenia.
      • maff1 Re: Do p. Moniki i nie tylko 15.03.07, 20:04
        karmienie nie boli. zazwyczaj.
        wystapienie bólu jest spowodowane nieprawidłowym chwytem podczas ssania. da sie
        to skorygować. Konsekwencja nieprawidłowego chwytu ZAWSZE sa poranione
        brodawki. A wiec zamiast walczyc ze skutkami lepiej walczyć z przyczyną.
        Dziecko podczas karmienia powinna zobaczyc konsultantka laktacyjna IBCLC -
        wykaz mozna znalaźć na stronie Komitetu Upowszechniania Karmienie Piersią po
        prawej stronie ekranu www.laktacja.pl/
        • kaeira Re: Do p. Moniki i nie tylko 15.03.07, 20:16
          maff1 napisał:
          > karmienie nie boli. zazwyczaj.
          > wystapienie bólu jest spowodowane nieprawidłowym chwytem podczas ssania.

Jak już pisałam poprzednio, u mnie chwyt był OK (stwierdzone przez
          konsultantki), poranienia nie było, a ból był. Wiem, że tak sie niestety
          czesto zdarza.
          Co nie znaczy, że nie warto się z konsultantką zobaczyc. Warto, a nawet nalezy!
          Bo może ten ból ma faktycznie taki powod, jak pisze maff1.
    • monika_staszewska Re: Do p. Moniki i nie tylko 16.03.07, 12:48
      Popieram koncepcję spotkania ze specem od laktacji. Karmienie boleć nie
      powinno, wiec lepiej szybciej niż później odnaleźć i wyeliminować przyczynę
      bólu brodawek.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka