Dodaj do ulubionych

Od kiedy "Gerberki"

14.05.03, 18:25
Od kiedy niemowlakowi karmionemu wyłącznie piersią zaczęłyście podawać
soczki, papki itp. Mój synek lada dzień skończy 4 msc. i zastanawiam się czy
zacząć urozmaicać mu dietę np. "Gerberkami". Pozdrawiam i dziękuję z góry za
porady.
Gosia - mama Michała (10 lat) i Bartoszka (4 msc.)
Obserwuj wątek
    • anna.michal Re: Od kiedy 'Gerberki' 14.05.03, 19:19
      Do 6 miesiąca zaleca się karmienie wyłącznie piersią. Ja tak zrobiłam i nie
      miałam problemów z rozszerzaniem diety mojego malucha. Ale na to nie ma reguły.
      Zdarzają się dzieci, które w tym wieku poza cycem niczego innego nie chcą jeść -
      podobno właśnie dlatego, że pół roku to późno na urozmaicenie diety.
      Jeżeli maluszek nienajlepiej przybiera na wadze to wtedy również można
      wprowadzać wcześniej pokarmy. Jeśli widzisz, że Twojego malucha interesuje gdy
      ty jesz, to również możesz spróbować podać mu np. jabłuszko.

Pozdrawiam

Ania
      • aluc Re: Od kiedy 'Gerberki' 15.05.03, 11:43
        dołożę jeszcze - jeśli maluch dobrze się rozwija i obydwoje lubicie karmienie
        piersią, a maluch nie przejawia zaiteresowania normalnym jedzeniem, to nie ma
        co trzymać się nawet tych sześciu miesięcy

Maksiowi skutecznie ;) wprowadziłam pierwsze stałe pokarmy na przełomie ósmego
        i dziewiątego miesiąca, a przez wcześniej tylko niepotrzebnie próbowałam i
        stresowałam się, że nie chce jeść
    • kajoa Re: Od kiedy 'Gerberki' 15.05.03, 12:18
      Hej! Zaczekaj spokonie aż symek skończy 6 m-cy, a potem zacznij wprowadzać
      stałe pokarmy. Pediatrzy zalecają karmienie wyłącznie piersią przez pierwsze 6
      m-cy życia. Nie ma potrzeby się spieszyć. Mój synek dostał jako
      pierwsze "dorosłe" danie ugotowanego i zmiksowanego ziemniaczka - dokładnie jak
      skończył pół roku. Taki mały prezencik:) Ziemniaczek oczywiście ekologiczny.
      Potem dodałam marchewkę. Następnie wprowadziłam jabłko. A potem kolejno:
      brokuły, indyka, oliwa z oliwek,morela,żółta fasolka, zielony groszek,
      brzoskwinie itd. Ponieważ Miki miał skazę białkową to korzystałam jedynie ze
      słoiczków Gerbera tzw. jednoskładnikowych i zawsze czekałam 3-5 dni po
      wprowadzeniu nowości czy nie pojawi się wysypka. Teraz ma 10 m-cy i wczoraj
      dostał spagetti z mięskiem (ze słoiczka):)) - szczęśliwie objawy skazy minęły i
      może jeść wszystko - unikam tylko podawania mu nabiału. Chociaż może w weekend
      spróbujemy z połową żółtka:) Trochę cierpliwości, a za 2 m-ce Twojemu
      maluszkowi będą się uszy trzęsły z radości.
      • kajoa Re: Od kiedy 'Gerberki' 15.05.03, 12:27
        A co się tyczy soczków to najlepiej przyzwyczajać dziecko do picia wody. Nie
        wszystkie maluchy to lubią:( Ale z soczkami to jest tak, że jak dziecko dużo
        ich pije to mogą zaburzać apetyt ( mimo wszystko nawet te bez dodatku cukru
        mają dużo cukrów naturalnych). Ja do dziś raczej daję Mikiemu herbatkę
        rumiankową lub jabłkową z melisą (Hippa) albo rozcieńczam soczek pół na pół z
        wodą. No i synek codziennie soczku nie dostaje. Bo tak naprawdę, to mimo, że
        pracuję Cycuś jest jego faworytem:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka