Dodaj do ulubionych

pomocy:karmienie wczesniaczka

13.04.07, 02:03
w ubiegły piatek zostałam szczesliwa mamą Olenki ktora przyszła na swiat w 35 tygodniu ciazy poprzez cesrskie ciecie.wazy 2400..Jest wspaniale ale mamy jeden problem .Olenka jest totalnym niejadkiem.Jada mniej wiecej co 3 godziny małe porcje około 45-50 ml , zdazrylo sie moze ze 2-3 razy ze zjadła około 63 ml.w szpitalu powiedziano mi ze w 10 dobie powinna jesc okolo 100ml.Malutka nie ma odruchu ssania,piersi absolutnie nie chce ruszyc, possała ze 2 minuty i koniec.pobudzam jej podniebienie paluszkiem i karmie odciagnietym pokarmem.Kilka razy dostała mieszankę.w szpitalu karmiłam ja strzykawka i troche butelka i probowałam przystawic piers i nic z tego.Mam plaskie brodawki , nakładki silkonowe nie pomagają, malutka ledwo ssie.Moze ktoras z was była w podobnej sytuacji.ile powinna zjadac malutka ??czy rzeczywiscie za 3 dni powinna jesc te 100 ml??Czuje sie fatalnie ,cała ciaze przelezałam plackiem w domu ,a ostani miesiac w szpitalu z powodu cholestazy i przedwczesnych skurczy.Teraz czuje sie jak wyrodna matka ktora nie potrafi wykarmic dziecka piersią.wszyscy dookoła tylko pytaja czy aby napewno karmie piersią.Ociagam tyle pokarmu ile moge i wpadam w stres.
Obserwuj wątek
    • hera21 Re: pomocy:karmienie wczesniaczka 13.04.07, 07:42
      Ja też urodziłam przed terminem tj. 36 tc. z wagą 2750 i pierś ssał, ale tylko sobie ją poćlamywał bo i tak nic nie przybywał na wadze , a nawet ubywał bo przed wyjściem ze szpitala ważył 2450. W domu odciągałam i podawałam strzykawką z drenem na palca tj. wsadzałam palec z taka cienką rureczką nakładaną na strzykawkę do dziobka. Jeśli chodzi o ilość mleczka to różnie - raz 50ml a raz chciał do oporu więc dawałam mu limit. Dodam że taki dren trudno zdobyć bo ja go dostałam w szpitalu, ale to już inna historia z małym:)Zresztą póżniej po ok. 2 tygodniach przeszłam na butelkę. Moim zdaniem nie powinnaś się martwić bo wcześniaczki zazwyczaj szybko doganiają wagę dzieci urodzonych w terminie. Pozdrawiam:)
      • wiolka766 Re: pomocy:karmienie wczesniaczka 13.04.07, 09:44
        moj syn nie jest wczesniakiem,ale urodził sie na 2 kg.teraz ma 9 miesiecy i
        dopiero wypija 100-120 ml mleka.wydaje mi sie ze te 40-60 ml to wystarczajaco
        dla takiego maluszka,oczywiscie staraj sie go karmic co 2 góra 3 godziny,nawet
        jak spi.
    • kuny1 Re: pomocy:karmienie wczesniaczka 13.04.07, 07:58
      Ja urodziłam chłopca w 34 tygodniu. Byłam załamana (badania, inkubatr,
      dozywianie dożylne itp. Gdy po tygodniu mogłam go karmić to on spał i spał, a
      później chudł. Najwiekszy błąd zrobiłam dokarmiając go butelką (po 2 tyg
      wyszliśmy ze szpitala).
      Moge ci poradzić z doswiadczenia:
      1.Budź go często nawet w nocy co 2-3 godziny
      2.Dawaj tylko pierś bo to pobudzi laktacje
      3.Najważniejsze musisz być cierpliwa mój mały zaczął jeść dopiero po czterech
      tygodniach, gdy już byliśmy w domu, musiał poprostu swoje odespać.

Życze powodzenia i myśle że to wielki sukces że twoja dzidzia chce choć troche
      jeść.
    • gomoku.gomoku dren 13.04.07, 08:29
      drenik tez zdobylam w szpitalu i np przykleiam go do piersi i mala possa , possa, ale za malo ma sily w tych usteczkach aby chwycicta moja lekko uwypuklona brodawke i wyssac cos z cycusia.na 8 karmien wciagu dnia okolo 5-6 to wlasciwie tylko moj pokarm(strzykawka podajemy i tymi innymi cudami)troche mnie pocieszylyscie .no i dzis rano zjadla 55 ml.teraz siedze i odciagam laktatorem.pozdrawiam
    • salezja Re: pomocy:karmienie wczesniaczka 13.04.07, 08:32
      Moim zdaniem zjada sporo. Moja nawet jak miała miesiąc to nie zjadała 50 co trzy
      godziny. Myślę, że nie masz się czym martwic, pod warunkiem, że prezybiera na
      wadze i jest zdrowa. Pozdrawiam.
    • twarz2 Re: pomocy:karmienie wczesniaczka 13.04.07, 08:59
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15302
      myślę, ze dowiesz sie wszystkiego.

Duzo zdrowia dla maluszka i mamy ;-)
    • noovaa Re: pomocy:karmienie wczesniaczka 13.04.07, 09:09
      Moja nie byla wcześniakiem.. i miala odruch ssania a jednak wcale nie tk szybko
      zaczęła jeść 100 ml..

100 zjadła jak miala okolo 1 miesiąca.

Po za tym zaden lekarz nie jest w stanie powiedziec ile, w jakim wieku dziecko
      je.. to indywidualna sprawa.
    • lucy_cu Re: pomocy:karmienie wczesniaczka 13.04.07, 09:32
      Może spróbuj uderzyć z prośbą o pomoc do naprawdę świetnej dziewczyny, mojej
      forumowej znajomej, świeżo upieczonego doradcy laktacyjnego: bluebebe@gazeta.pl
      Blue, mam nadzieję, że się nie obrazisz o tę reklamę! :-)
      • lucy_cu Jeszcze link: 13.04.07, 09:34
        poradnialaktacyjna.com/
    • mamajulki080506 Re: pomocy:karmienie wczesniaczka 13.04.07, 09:42
      Moją córeczkę urodziłam w 36 tyg ciąży, ważyła 2920.
      Od początku podawałam pierś, ale ona ją w pierwszych dwóch dniach tylko lizała
      (nie umiała ssać), jak już zakumała, o co w tym całym cyckowym karmieniu
      chodzi, to owszem ssała, ale max 7 minut (karmiłam z zegarkiem)!!! Dla mnie
      szok, ja ściągałam do butelki 120 ml w ciągu pół godz, to ile ona mogła zjeść w
      ciągu 7 minut, nawet zakładając, że ssała wydajnie...?

Jak tylko złapała brodawkę, to nawet nie drgnęłam, bo jak jej wypadła z buzi,
      to już jej nie wepchnęła...połozna twierdziła, że znała dziecko, które najadało
      się w ciągu 3 minut...

Przybierała na wadze, ale powoli...teraz też jest drobniejsza i lżejsza od
      rówieśników, nie pożera mega ilości (11 mcy, a nigdy nie wypiła 240 z
      butelki)...taki jej urok...

A pytaniami innych się nie przejmuj (wiem, że to niełatwe) i nie denerwuj
      się...teraz jesteście z bobaskiem najważniejsi, nie pozwólcie, żeby inni,
      swoimi głupimi pytaniami psuli wam chwile spokoju...

Jeśli malutka przybiera na wadze, nie płacze z głodu, to chyba nie powinnaś się
      niekokoić...ciesz się swoim dzidziusiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka