Dodaj do ulubionych

Karmienie piersią-rewelacja

05.06.07, 22:42
Muszę się pochwalić.Moje dziecko ma 19 mies.Nie karmię od dwóch.Na początku
miałam problemy. Mój synek nie chciał ssać. Kupiłam sobie nakładki i pomogło.
Po miesiącu mogłam je wyrzucić.Od początku spał z nami, więc karmiłam niemal
na śpiąco. Dziecko było zawsze spokojne, bo czuło się bezpieczne. Dla mnie to
też była wygoda. Kiedy słuchałam koleżanek, jakie są zmęczone wstawaniem w
nocy i przygotowywaniem mieszanek, byłam z siebie i oczywiście z synka bardzo
dumna. Ja nie wiem, co to nie przespane noce z malutkim dzieckiem.Wiem, że nie
jest teraz modne tak długie karmienie piersią, ale warto. Moje dziecko nie
chorowało, nie miało biegunek. W pewnym momencie po prostu zaczął odwracać się
od piersi i tak skończyło się karmienie. Było mi to na rękę, zwłaszcza, że
chciałam go odstawić, a nie bardzo wiedziałam, jak się za to zabrać. Mały po
prostu wyrósł. Tak, czy inaczej-polecam. A- i ważne- moje piersi po
zakończonym karmieniu nie są obwisłe, są tylko troszkę mniejsze niż przed
ciążą. Wystarczy używać dobrych kremów.
Obserwuj wątek
    • asinek68 Re: Karmienie piersią-rewelacja 05.06.07, 22:49
      Wystarczy używać dobrych kremów - jakich ???
      • ewulaw1 Re: Karmienie piersią-rewelacja 05.06.07, 22:52
        Ja używałam kremów ujędrniających.
    • czarny.kot997 Re: Karmienie piersią-rewelacja 05.06.07, 22:55
      " Kiedy słuchałam koleżanek, jakie są zmęczone wstawaniem w
      > nocy i przygotowywaniem mieszanek, byłam z siebie i oczywiście z synka bardzo
      > dumna. Ja nie wiem, co to nie przespane noce z malutkim dzieckiem."

ja mam juz drugie dziecko na mleku modyfikowanym i nie wiem co to nieprzespane
      noce. dziecko wieczorem sie najada i spi do rana- u siebie w lozeczku, bo tam
      ma odpowiedni dla siebie materacyk, a poza tym my sie tez chcemy wyspac no i
      sorry ale seks przy spiacym obok dziecku jakos nie wchodzi w gre. moje piersi
      sa dokladnie takie same jak przed porodem bez kremow-rewelacja. dziecko jest
      spokojne, zdrowe, wyspane i zadowolone, nie ma biegunek, kolek, wzdec (ja moge
      jesc co chce i ile chce)-jest naszym slonkiem! starsza corcia to samo-choroba
      (2dni) raz w roku to max, zadnych alergii, inteligentna, pogodna-po prostu
      rewelacja!
      o to ci chodzilo?
      serdecznie pozdrawiam
      • ewulaw1 Re: Karmienie piersią-rewelacja 05.06.07, 23:03
        Nie uważam, że karmienie mlekiem modyfikowanym jest czymś złym. Mówię tylko o
        moich doświadczeniach:-)
    • ewulaw1 Re: Karmienie piersią-rewelacja 05.06.07, 22:58
      Jeszcze jedno- na początku miałam pewne obawy co do ich stosowania, bo niby nie
      powinno się tego robić. Potem dałam sobie spokój i smarowałam się na noc, kiedy
      wiedziałam, że dziecko już nie będzie ssało. Mój, kiedy miał 4 mies. już
      przesypiał noc bez piersi, więc mogłam sobie na to pozwolić. Jak jest z
      używaniem tych kremów w czasie karmienia np. w ciągu dnia- tego nie wiem.
      • asinek68 Re: Karmienie piersią-rewelacja 05.06.07, 23:04
        dziwny ten Twój post i chwalenie się ...
        Co chcesz nim osiągnąć ??? Chyba tylko to, że odezwą się mamy nie karmiące
        piersią i znowu zacznie się awantura. O to Ci chodzi ???
        • kaeira Re: Karmienie piersią-rewelacja 05.06.07, 23:28
          asinek68 napisała:
          > dziwny ten Twój post i chwalenie się ...
          > Co chcesz nim osiągnąć ??? Chyba tylko to, że odezwą się mamy nie karmiące
          > piersią i znowu zacznie się awantura. O to Ci chodzi ???

A nie może po prostu chodzić o pochwalenie się, jak napisała? O rany.

A do ewulaw1 - gratuluję. Super, że miałaś takie pozytywne doświadczenie.

PS My tez śpimy razem, juz 9 miesiąc. Czy wy nadal tak śpicie, czy wyprowadził
          się już wcześniej? Jeżeli tak, to jak się to miało do karmienia
          nocnego/wieczornego/porannego?
          • ewulaw1 Re: Karmienie piersią-rewelacja 05.06.07, 23:32
            Spał z nami ok. 10 mies, aż zrobiło się niewygodnie. Przenieśliśmy go do
            łóżeczka, ale nadal śpi w naszej sypialni.Kiedy jeszcze karmiłam, po
            przebudzeniu brałam go do nas do łóżka. Najczęściej było to już rano.
            • asinek68 Re: Karmienie piersią-rewelacja 05.06.07, 23:46
              po prostu nie dawno był wątek o karmieniu mlekiem modyfikowanym i było baardzo
              gorąco jeśli chodzi o mamy karmiące piersią a karmiące butlą.
              I pisanie kolejny raz o rewelacji karmienia piersią to trochę wsadzenie kija w
              mrowisko :)
              Po za tym zawsze przykro jest takie chwalenie się czytać tym mamom, które nie
              mogły a bardzo chciały :(
              • asinek68 Re: Karmienie piersią-rewelacja 05.06.07, 23:49
                kaeiro sama zresztą pisałaś: po co tworzyć kolejne zadrażnienia i
                podziały...
                • kaeira Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 09:13
                  asinek68 napisała:
                  > kaeiro sama zresztą pisałaś: po co tworzyć kolejne zadrażnienia i
                  > podziały...

No, tak.
                  Ale przecież trzeba móc także się właśnie pochwalić czy coś. Opisać swoje
                  osobiste przeżycia.
                  Bo inaczej to np. ja bym nie mogła założyć watku o wspolnym spaniu i napisać,
                  jak super nam to wychodzi, bo np. ktos uważa, że to niepedagogiczne, a ktorejś
                  będzie przykro, bo też tak chciała, ale np. mąż nie pozwolił albo dziecko za
                  bardzo kopało.
                  • asinek68 Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 09:16
                    ok!
                    Zresztą widzę brak reakcji, więc większości chyba się już nie chce kolejnego
                    bicia piany.
                    Tak na marginesie my też jesteśmy szczęśliwe z tego powodu :) Udało się !
                    • zona_mi Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 09:26
                      asinek68 napisała:

> Zresztą widzę brak reakcji, więc większości chyba się już nie chce kolejnego
                      > bicia piany.

Nie, no zawsze można coś wymyślić dla rozrywki, na przykład:
                      Ewulaw, ale dlaczego tak krótko karmiłaś?
                      ;)
                      • asinek68 Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 09:43
                        no proszę ! Uderz w stół a nożyce się odezwą :))
                        • zona_mi Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 10:31
                          Dodam jeszcze:
                          A ja mam przecudnej urody piersi bez żadnych kremów, po co to szprycować się
                          chemią wcieraną, czy tam wklepywaną?...
                          ;))

Nożyce w sensie moderatora, który wycina? ;)
                          • asinek68 Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 10:48
                            zona_mi napisała:

> Nożyce w sensie moderatora, który wycina? ;)

Nie :)) W sensie kolejnego pytania: dlaczego tak krótko? Bo zaraz któraś
                            dopisze: dlaczego przeszłaś na butelkę? wygoda karmienia piersią itd, itd ...
                            Dla mnie bez sensu ale jak widać innym się to jeszcze nie znudziło...
                            Ja "piersiowa" pozdrawiam "butelkowe" :) Zapowiada się piękny, słoneczny, długi
                            weekend - nie zmarnujmy go :)
    • dzina84 Re: Karmienie piersią-rewelacja 05.06.07, 23:15
      ewulaw1 czy mogłabyś mi polecić jakiś krem?? ja stosowałam jeszcze przed ciążą
      tki specjalny do biustu (nie było szału) przestałam na czas karmienia, ale mały
      jest "na cycu" szósty miesiąc i moje piersi nie wyglądają rewelacyjnie.a jesteś
      pewna ,że to bezpieczne?? gdzieś czytałam że takie kremy nie mogą zawierać
      kofeiny..bede wdzieczna za pomoc.
      • ewulaw1 Re: Karmienie piersią-rewelacja 05.06.07, 23:24
        Nie chcą brać odpowiedzialności za zdrowie Waszych dzieci. Radzę zapytać np.
        farmaceutę o bezpieczne kremy i po prostu je wypróbować. Ja sama jak napisałam
        na początku też miałam obawy, bo czytałam, że nie powinno się używać żadnych
        kosmetyków do pielęgnacji biustu w okresie karmienia. Potem wyluzowałam, ale dla
        dobra dziecka i Twojego komfortu psychicznego radziłabym poradzić się w tej
        sprawie fachowca.
        • kaeira Kremy a karmienie 06.06.07, 09:23
          ewulaw1 napisała:
          > Radzę zapytać np. farmaceutę o bezpieczne kremy i po prostu je wypróbować.
          > Ja sama jak napisałam
          > na początku też miałam obawy, bo czytałam, że nie powinno się używać żadnych
          > kosmetyków do pielęgnacji biustu w okresie karmienia. Potem wyluzowałam

Ekspert z forum Karmienie piersią, położna Monika Staszewska, twierdzi, że można
          używać *wszelkich* kremów, także na biust (tylko oczywiście uwazać, żeby dziecko
          się ich nie najadło!)
    • mniemanologia Re: Karmienie piersią-rewelacja 05.06.07, 23:44
      Tak mi się przypomniało z innej dyskusji, jak pewna koleżanka udowadniała, że
      karmienie butelką to wygoda, a piersią - masa pracy:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=62452031&a=62499110
    • reninka72 Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 03:13
      >Tak, czy inaczej-polecam

No, coz moje doswiadczenia jak do tej pory, sa inne. Corcia ma 3,5 mies, ssie
      slabo ale zaparlam sie i nie wprowadzilam sztucznego mleka. Karmie piersia i
      dokarmiam butelka odciaganym mlekiem. Na lezaco nie moge karmic
      • bjoork Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 10:06
        ludzie!!!!
        dziewczyna już nawet nie może napisać,że karmienie piersią sprawiało jej
        przyjemność,że jest z soebie dumna,że poleca??????
        niby czemu???
        bo pryjdą zaraz butelkowe i ją zjadą
        to jest CHORE!!!!
        po jaką cholerę tutaj przychodzicie ,skoro w temacie jest KARMIENIE PIERSIĄ????
        ten temat Was chyba nie dotyczy prawda?????
        nikt tutaj nie pisze osłuszności karmienia piersią,zdrowiu dziecka ect.
        a jedynie opowiada o swoich doświadczeniach
        Nie lepiej najpierw się zastanowić a potem pisać?
        • asinek68 Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 10:10
          na razie butelkowe nie krzyczą, więc po co Ty się wydzierasz :)
          • bjoork Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 10:13
            ja się nie wydzieram tylko piszę
            a groźby i zarzuty już tutaj padły i zastanawiam się- "po co?"
            • asinek68 Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 10:29
              w necie duża ilość wykrzykników i druk. litery to krzyk.
              Wiadomo, że każda chce się pochwalić. Tylko ja pamiętając ostatni wątek pytam
              po co? Po co znowu zadrażniać i robić te podziały? Butelkowe mamy to brzmi
              jakoś tak źle... Ale może jestem już przewrażliwiona :) Wiadomo, że karmienie
              piersią to rewelacja dla dziecka, tylko po co kolejny raz zaczynać te kłótnie?
      • molowiak Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 10:55
        jeśli chcesz karmić na leżąco a masz małe piersi to spróbuj położyć dziecko na
        poduszce żeby było trochę wyżej - moja siostra tak karmiła :)
    • nastka06 coś ci się fora pomyliły 06.06.07, 10:26
      "Moje dziecko ma 19 mies" to chyba juz niemowlęciem nie jest..
      "Całe forum eDziecko.pl jest podzielone na podfora tematyczne. Podforum, na
      którym właśnie jesteś, "Niemowlę", to tylko jedno z nich. Dlatego zanim
      wyślesz post, zastanów się, czy jego temat ODPOWIADA TEMATOWI FORUM"
      No ni jak nie jest to pytanie dotyczące pielegnacji niemowlęcia .
    • mamajulki080506 Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 12:51
      Super, gratuluję...
      Córeczka ma 13 mcy i też jeszcze karmię, a dlatego, ze obie to lubimy...było
      troche przebojów, bo panna chciała w nocy wisiec na cycu, ale udało jej sie to
      wyperswadować (bez płaczu sie nie obeszło)...nigdy nie trzymałam jej do
      odbijania, bo tego nie potrzebowała, więc w nocy cycek na półśpiąco...

Co do zdania innych mam, to przeciez chodzi chyba o to, żeby nam (mamie,
      dziecku i tacie) było dobrze, a kazdy rozumie to dobrze w inny sposób...to, ze
      karmie w łóżku i mała śpi z nami część nocy, nie przeszkadza nam absolutnie w
      seksie (temat poruszony przez jedną z mam)...no nie przy dziecku,
      oczywiście...dużo czasu spędzamy w drugim pokoju, spac kładziemy sie później od
      dziecka, no i troche wyobraźni, bo nie tylko łózko jest fajnym miejscem do
      tego ...

Co do urody biustu, to nie narzekam, bez stanika i tak nigdy nie chodziłam i
      nie będę, bo mam rozmiar z tych większych...

Ale np. zazdroszczę bratowej, bo jej dziecko od urodzenia na butelce i od
      urodzenia przesypiało całe noce, o 5 rano butla i znowu spanie do 8, a moja
      nie...jej też była zdrowiutka, pogodna, dobrze sie rozwija...

Mam nadzieje, ze moja mała też w pewnym momencie sama zrezygnuje z piersi (moje
      pobozne życzenie)...
      • ewulaw1 Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 13:03
        Życzę Ci tego, żeby Twoja córka tak samo dojrzała do zmiany, jak mój
        mały.Zgadzam się z Tobą w sprawach seksu. Nie bardzo rozumiem tą awanturę. To,
        że synek spał z nami w niczym nam nie przeszkadzało. W końcu nie mamy tylko
        sypialni, ale też inne pokoje, kuchnię, łazienkę..no i wyobraźnię. Pozdrawiam
        • czarny.kot997 Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 14:58
          "Nie bardzo rozumiem tą awanturę. To,
          > że synek spał z nami w niczym nam nie przeszkadzało. W końcu nie mamy tylko
          > sypialni, ale też inne pokoje, kuchnię, łazienkę..no i wyobraźnię"

przede wszystkim nie awantura a dyskusja (bo to chyba do mnie sie odnioslas). a
          co do seksu to i pewnie, ze mozna wszedzie, ale ja uwielbiam poranny seks na
          przebudzenie-no i sorry, ale w zwiazku z tym nie bede spala ani na stole
          kuchennym ani na dywaniku w lazience :)
    • ewulaw1 Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 12:58
      Dziewczyny!
      Odnoszę wrażenie, że niektóre z was są wyraźnie przewrażliwione. Nie miałam na
      celu wywołania w niektórych z was poczucia winy, bo nie karmią swoich dzieci
      piersią. Ja to rozumiem. Różnie jest w życiu. jedne nie chcą, a inne zwyczajnie
      nie mogą. Nie chcę się kłócić o wyższość karmienia piersią od butelki. Opisałam
      tylko własne doświadczenia. Zakładam, że wszystkie jesteście dobrymi mamami i,
      że chcecie dobrze dla własnych maluchów. Piszecie, że temat poruszany jest
      wielokrotnie i stał się nudny. Przecież mnóstwo jest takich powtarzających się
      tematów.I jeszcze jedno- w pierwszym roku życia dziecka kwestia jego odżywiania
      jest jedną z najważniejszych, więc pewnie będzie wałkowana do znudzenia. Forum
      mi się nie pomyliło. Chciałam podzielić się swoim doświadczeniem z mamami, które
      mają malutkie dzieci. Przedstawić swoje spostrzeżenia z okresu niemowlęcego
      mojego dziecka. To wszystko.Nie doszukujcie się w tym podtekstów ;-)
    • deela mozecie mnie zlinczowac ale powiem 06.06.07, 14:31
      co czuje
      szykujcie line wybiercie drzewa i skołujcie narowistego konia bo zrzucanie mnie
      z taboretu nie wchodzi w gre
      uwazam ze karmienie ponadrocznego dziecka jest obrzydliwe i zbiera mi sie na
      wymioty jak widze cos takiego, takie dziecko chodzi mowi i w ogole jakby mi
      dziecko podeszlo i podciagnelo bluzke i poprosilo "daj cyca" to jak nic paw na
      pol metra by poszedl
      sama chcialam karmic pol roku maaaax 7-8 m-cy udalo mi sie 10 tyg.... nigdy tego
      nie lubilam ale wiadomoz ze mleko matki najlepsze
      ale poltora roczne dziecko.... fuj
      • kaeira Re: mozecie mnie zlinczowac ale powiem 06.06.07, 14:40
        deela napisała:
        > szykujcie line wybiercie drzewa i skołujcie narowistego konia bo zrzucanie mnie
        > z taboretu nie wchodzi w gre
        > uwazam ze karmienie ponadrocznego dziecka jest obrzydliwe i zbiera mi sie na
        > wymioty jak widze cos takiego

Niestety - konia nie posiadam.
        Ze zwierząt bardziej ciekawy byłby dla mnie ten paw. To dopiero byłaby atrakcja.
        • deela moze byc kon na biegunach 06.06.07, 14:42
          byle nia taboret, to zbyt ponizajace
      • czarny.kot997 Re: mozecie mnie zlinczowac ale powiem 06.06.07, 14:54
        deela, mnie za to juz nie raz chciano zlinczowac-tez uwazam, ze karmienie
        dziecka powyzej roku to przegiecie. moja kolezanka widziala jek w tramwaju
        5letnia dziewczanka podeszla do matki, podniosla bluzke i dostawila sie do
        piersi-kumpela wysiadla na nastepnym przystanku, bo ja zemdlilo delikatnie
        mowiac.
        • delfina77 Re: mozecie mnie zlinczowac ale powiem 06.06.07, 15:44
          A druga sprawa, czy takiemu dużemu dziecku jest jeszcze potrzebne mleko z
          piersi? Przecież takie dziecko ma już zęby i może jeść wszystko. Znajoma ma
          prawie dwuletniego synka i mówi, że nadal daje mu cyca w nocy, bo dziecko się
          domaga. To już chyba bardziej przyzwyczajenie niż głód moim zdaniem, no i jak to
          się ma takie nocne karmienie do ochrony zębów dziecka przed próchnicą? Nasuwa mi
          się porównanie z moją świnką morską, która miała młode i karmiła je własnym
          mlekiem, oczywiście:) Ale po paru tygodniach jak małe miały już ząbki, nie
          pozwalała im na to, musiały zacząć jeść to co ona. I chowały się dobrze,
          wiadomo, że gdyby im pozwoliła to mogłaby karmić nawet do końca życia ale po
          co?:) Ale każda mama robi jak uważa
          • zona_mi Re: mozecie mnie zlinczowac ale powiem 06.06.07, 15:49
            delfina77 napisała:

> A druga sprawa, czy takiemu dużemu dziecku jest jeszcze potrzebne mleko z
            > piersi?

A jakie mleko powinno pić dziecko w drugim roku życia?
            • deela jak nie ma alergii to krowie 06.06.07, 15:51
              albo jakies mleko typu 3
              • zona_mi Re: jak nie ma alergii to krowie 06.06.07, 16:19
                > albo jakies mleko typu 3

Widzisz większy sens w podawaniu mleka modyfikowanego zamiast kobiecego?
            • czarny.kot997 Re: mozecie mnie zlinczowac ale powiem 06.06.07, 15:59
              " jakie mleko powinno pić dziecko w drugim roku życia?"

w nocy zadnego, a jesli juz to umyc po nim zeby (ciekawe czy ten maly myje zeby
              w srodku nocy?).
              chociaz szczerze mowiac mimo tego trendu "karmic ile chce" ja sie zastanawiam
              gdzie jest granica seksualnosci w tym wszystkim. w kazdym razie dla mnie to nie
              do przyjecia karmic dziecko, ktore juz chodzi, mowi i coraz wiecej rozumie.
              • zona_mi Re: mozecie mnie zlinczowac ale powiem 06.06.07, 16:20
                > ja sie zastanawiam gdzie jest granica seksualnosci w tym wszystkim.

Nie wiem - nie doszłam w ogóle do etapu, w którym karmienie piersią kojarzyłoby
                mi się w jakiolwiek sposób z seksualnością :)
    • elz8631 Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 18:17
      Jak mozna spac z dzieckiem przez poltora roku!!
      A co z mezem? Przeciez maz tez chce sie przytulic do malzonki w nocy. A co z
      sexem? Tak przy dziecku?
      Nie wyobrazam sobie.
      ewcia
      • kaeira Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 18:47
        elz8631 napisała:
        > Jak mozna spac z dzieckiem przez poltora roku!!

Nie przez poltora!! Tylko przez 10 miesięcy!! Cos ci się pomylilo, źle
        przeczytałaś co napisała ewulaw1.
        Natomiast u nas bardzo możliwe, że dojdziemy do półtora!! A nawet do 2!!

> A co z mezem? Przeciez maz tez chce sie przytulic do malzonki w nocy.

Mój partner przytula się do mnie, ja do niego, a oboje razem przytulamy się do
        dziecka.

> A co z sexem? Tak przy dziecku?

Nie, bo seks można uprawiać nie tylko w nocy w sypialni. Z dzieckiem śpiącym
        obok w łóżeczku obok i tak bym tego nie robiła.
        • pitu_finka Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 19:24
          Kaeira, daj sobie spokój bo to nie ma sensu. Jak ktos uwaza ze karmienie
          piersia zabija seksualnosc/nie da sie pogodzic z uprawianiem seksu/jest
          obrzydliwe to naprawde nie ma sensu z kims takim dyskutowac. Swoja droga jakies
          poczucie winy w kobietach niekarmiacach tkwi skoro z takim uporem maniaka
          atakujeate karmiace i w ogole czytaja watki ktore ich nie dotycza.

Do autorki watku: gratuluje!!!!!!!
          • kaeira asinek68 - miałaś rację, niestety. 06.06.07, 20:16
            No, niestety, koleżanka asinek68 miała rację, twierdząc, że będzie awantura. Ja
            jestem chyba niepoprawną optymistką.

pitu_finka napisała:
            > to naprawde nie ma sensu z kims takim dyskutowac.

Fakt, że nie warto dyskutować, a ja bym tak chętnie napisała, co sądzę o
            psychice niektórych osób, które aż tak strasznie obrzydza. Ale nie napiszę. :-P

Napiszę jednak, że według mnie to bardzo niegrzeczne robić takie komentarze w
            takim wątku. Co innego w wątku typu "Co sądzicie o karmieniu ponad rok?", na
            przykład.
          • delfina77 Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 20:22
            Ja karmiłam w sposób mieszany przez 4 miesiące, obecnie karmię tylko butelką i
            podaję słoiczki. Mogę więc chyba powiedzieć, że patrzę na sprawę obiektywnie,
            jako mama cycowa i butelkowa:) Mi się zdaje, że po prostu większość kobiet,
            która z tych czy innych względów karmi dziecko butelką nie za bardzo rozumie to
            zacięcie i potrzebę zabłyśnięcia z powodu faktu, że się karmi piersią. Ja też
            nie bardzo to rozumiem. Skoro to takie naturalne to po co to rozgłaszać jakby
            się oczekiwało nagrody Nobla?:) Ale mniejsza z tym. Ja też spałam z córcią w
            łóżku do 2 miesiąca życia, później przekładałam ją do łóżeczka. Z tym, że mój
            mąż jest obecnie za granicą, gdybyśmy spali razem, spanie dziecka z nami raczej
            nie wchodziłoby w grę. Miło mi było mieć córcię w łóżku ale jednak wysypiam się
            o wiele lepiej i śpię spokojniej gdy wiem, że jest w swoim łóżeczku. Podobno
            dzieci szybciej zaczynają przesypiać noce gdy śpią osobno, a nie z rodzicami, to
            kolejny argument aby przełożyć dziecko do łóżeczka. Ale każdy niech robi jak uważa
            • kaeira Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 20:33
              delfina77 napisała:
              > która z tych czy innych względów karmi dziecko butelką nie za bardzo rozumie
              > zacięcie i potrzebę zabłyśnięcia z powodu faktu, że się karmi piersią. Ja też
              > nie bardzo to rozumiem. Skoro to takie naturalne to po co to rozgłaszać jakby
              > się oczekiwało nagrody Nobla?:)

Ja mogę powiedziec za siebie, że moje zacięcie pochodzi chyba z faktu, że nadal
              jestem pod wrażeniem tego, że po tak koszmarnych początkach karmienia i
              strasznych przeżyciach udało mi się odnieść w nim sukces i mieć z tego tyle
              ogromnej satysfakcji.

A nie za siebie, oto hipoteza: jak ktoś karmi ponad rok, to zwykle robi to wbrew
              społeczeństwu oraz rodzinie, ciągle spotykając się z różnymi uwagami. (Ja już
              zaczynam mieć uwagi od mamy, że czas niedługo przestać, a to dopiero 9m) Więc
              jest chęć dowartościowania się, no i miło jest się pochwalić.
          • czarny.kot997 Re: Karmienie piersią-rewelacja 06.06.07, 20:28
            jesli nie ma sie ochoty dyskutowac to nie zaklada sie watku. jesli chce sie
            tylko przyklasku i pochwal za rzeczy normalne to sie idzie na forum
            prywatne/zamkniete gdzie sie ma koleczko wzajemnej adoracji.

"poczucie winy w kobietach niekarmiacach tkwi skoro z takim uporem maniaka
            > atakujeate karmiace i w ogole czytaja watki ktore ich nie dotycza."

wow, a ja karmilam piersia, to co moge sie wypowiedziec?
            • pitu_finka Re: Karmienie piersią-rewelacja 07.06.07, 20:31
              No i swietnie, ciesze sie ze ten watek trafil w bardziej przyjazne
              otoczenie:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka