Dodaj do ulubionych

BLW to moda

22.11.10, 13:56
wg niektorych ekspertow, jakbyscie nie wiedzialy

coz za wyjatkowo irytujace stwierdzenie, ktore poza tym ze samo jest 'modne' jest po prostu puste.

"Blw to moda" - bo cale cywilizacje, ludzie od tysiecy lat wychowywali sie na sloiczkach?? Bo sloiczki to norma znana od tysiecy lat a nie wynalazek ostatniego stulecia?
Co tu jest moda, nie wmawiajmy ludziom ze biale jest czarne a czarne jest biale!

Ja wiem ze cywilizacja idzie do przodu, ja wiem ze sloiczki sa wygodne, ze eksperci wiedza o nas io naszych dzieciach wiecej niz my sami - a przynajmniej to nam sie wmawia.

Ale nie tracmy zdrowego rozsadku!! Nie popadajmy w paranoje ze w BLW nie wolno nakarmic lyzeczka, bo to powierzchowne i smieszne stwierdzenie, rzeczywiscie degradujace BLW to poziomu 'mody' - a przeciez to znacznie wiecej
zdrowe odzywianie sie
wspolne posilki
zaufanie dziecku i sluchanie go, jego potrzeb - bo kazde dziecko jest inne, i nie ma sloiczka dostosowanego do jego potrzeb, ani wielkoscia ani bogactwem odzywczym.
korzystanie z dzieciecej ciekawosci swiata i rozwijanie w nim jej, takze w dziedzinie zaspokajania glodu.

wydaje mi sie ze zapedzilismy sie w kozi rog z ta cywilizacja...
Obserwuj wątek
    • a_lex Re: BLW to moda 22.11.10, 14:12
      tak, pani "ekspert" przeszła samą siebie... wink

moda, jedzenie z podłogi i zakrztuszone niemowlę - tak jawi się BLW w oczach osób, które o metodzie nie maja zielonego pojęcia...

próba zmiany tego poglądu, to walka z wiatrakami, w większości przypadków.
      • aniczka.r Re: BLW to moda 22.11.10, 15:11
        akurat jedzenie z podlogi w naszym przypadku sie zgadza,hehe!
        a na sloiczki to nie byla moda?albo mleko modyfikowane - tez nie bylo moda zanim stala sie powszecha praktyka? slowo 'ekspert' budzi we mnie odraze po takich komentarzach.
    • sabeena Re: BLW to moda 22.11.10, 15:35
      aż mną zatrzęsło...
      ale ja nowa w BLW i pewnie jeszcze nieraz krew mi się zagotuje jak będę takich "ekspertów" czytać...
    • monika_a_b Re: BLW to moda 22.11.10, 15:36
      Hehehe... i jaka zdrowa! Jeśli ma być modą, to ja taką preferuję dla mojego synka, a nie modę słoiczkową oczywistej firmy...

Też się wypowiedziałam w tym wątku. Wydaje mi się, że pani "ekspert" zdenerwowała się naszymi wpisami o BLW na JEJ forum, sponsorowanym jedyną sluszną firmą dzieciową... tongue_out
      I faktycznie zagalopowała się z tym jedzeniem z podłogi, a że rękoma, to i co? Czyżby odpychanie ciekawych rączek maluszka tak, aby łyżeczka mogła dojść do otworu gębowego jest lepsze?

Pozdrawiam,
      Moni
    • justkawb Re: BLW to moda 22.11.10, 15:46
      Coz, ja po pani ekspert z forum Rozszerzania Diety innej opinii sie nie spodziewalam. Przeciez tam od dawna wiadomo, ze hipp jest dobry na wszystko.
    • tygrysekkrakow Re: BLW to moda 22.11.10, 21:46
      Dobrze piszesz. U nas po prostu jest tak, że mała je co chce i ile chce, mniejsza z tym jak. Trochę łapkami, trchę sama sztućcami, a trochę od nas. No bo jak mam jej nie dać, gdy widzę że rozdziawia paszczę na widok mojej łyżki z moją zupą? Przeważnie ma w swojej taką samą zupę ale wiadomo, że mamy i tak smaczniejsza wink Potrafi też przydreptać jak my coś swojego podjadamy/popijamy i również paszczę otworzyć wyczekująco. To się dzielimy jeśli to nie jest kawa albo browarek. Jeśli jest to idziemy jej zrobić kawę zbożową np. I to jest dla mnie zdrowy rozsądek. A "ekspertów" (zwłaszcza sponsorowanych) olewam.
      • misior_biorn Re: BLW to moda 22.11.10, 21:52
        Ale jaja! Właśnie przeczytałam linkowany wątek na RD i tak myślałam, że tu znajdę wątek go komentujący big_grin
        Niezła ta pani ekspert big_grin
        Ale dobrze piszecie - BLW dla mnie nie oznacza tylko "jedzenia z podłogi" (hehe) a przede wszystkich wolność wyboru. I można karmić łyżeczką, ba, słoiczkami w zgodzie z BLW. O ile się tego słoiczka na łyżeczce nie wciska i ile słoiczek to jedno z wielu dań. Choć w sumie, lepiej, jakby go wcale nie było smile
        • aniczka.r Re: BLW to moda 22.11.10, 23:28
          dziewczyny,moze niech kazda z nas podpina sie do nowego watku z zaproszeniem do blw i linkiem do tego forum.
    • lula_w Re: BLW to moda 24.11.10, 22:43
      mnie drażni tylko albo to, że ktoś, kto ma być ekspertem od żywienia na forum szanującego się wydawnictwa powtarza tabloidowe rewelacje...

a jak bym odpowiadała za relacje z klientami wiadomej marki to też bym przypomniała tej pani, że ichnie cudeńka można zjeść łapką (ciasteczka śmasteczka), wypić z kubeczka (a nie z butli) itd, więc niech im nie odbiera tych bardziej leniwych klientów stosujących BLW, bo uciekną do innej firmy na 'h' co też sprzedaje kaszki 'bio' wink)
      • gochalek82 Re: BLW to moda 25.11.10, 09:52
        A może po prostu w firmie na H zdają sobie sprawę, że BLW zakłada zdrowe żywienie, więc żadne ciasteczka śmasteczka i inne kaszki-ulepki tu nie pasują wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka