agnieszka.kly 15.06.07, 08:45 Pani Moniko, prosze powiedziec czy jedzenie duzej ilosci słodyczy moze wpłynac na problemy z brzuszkiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaeira Re: Słodycze a dziecko 15.06.07, 09:40 Na 99 procent nie. Cukier na dziecko nie będzie miał żadnego wpływu. Na dziecko może wpłynąć (ale zdarza się to baardzo rzadko) czekolada/kakao - tak że stanie się bardziej pobudzone; a po drugie - mleko w np. budyniach, jeżeli jest alergia na białko krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.kly Re: Słodycze a dziecko 15.06.07, 10:06 wiem ze to sa puste kalorie ale czy moge sobie je tak bez konsekwencji dla dziecka jesc? brzuszek nie bedzie bolal? nie bedzie tylo? i jeszcze do Pani Moniki: czy mozna jednoczesnie stosowac debridat i sab simplex? Czy preparatem przeciw plesniawkom mozna smarowac brodawki przed karmieniem? Jak czesto smaruje sie plesniawki? przed kazdy karmieniem? po? Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Słodycze a dziecko 15.06.07, 10:09 agnieszka.kly napisała: > wiem ze to sa puste kalorie ale czy moge sobie je tak bez konsekwencji dla > dziecka jesc? brzuszek nie bedzie bolal? nie bedzie tylo? Na tycie to żadnego wpływu mieć nie będzie!! Na 100 procent. A na brzuch na 99 proc. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Słodycze a dziecko 15.06.07, 16:52 1. Jeśli mama je słodycze, w których składzie sa produkty źle tolerowane przez jej dziecko, problemy z brzuszkiem mogą się pojawić. Na tycie malucha słodycze zjadane przez mamę nie mają wpływu. 2. Stosować można, tylko czy nie lepiej spróbować wybrać jeden, najlepszy preparat (dołożyć masaż), a przede wszystkim poszukać przyczyny problemów z brzuszkiem. 3. Zależy jaki preparat stosujemy, na przykład Nystatynę podaje się dziecku 4 razy dziennie, a piersi raczej przeciera po każdym karmieniu. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.kly Re: Słodycze a dziecko 17.06.07, 14:55 Dziękuję za odpowiedź. No właśnie, Pania interesuje przyczyna bóli brzuszka, a pediatra uważa że to normalne, po prostu niedojrzałość układu trawiennego... Mnie takie podejście się nie podoba. Mały przez te problemy bardzo mało spi w ciągu dnia, a sen przeciez jest bardzo wazny. Poza tym płacze przy kazdym usypianiu (nawet na rekach) az w koncu pada z wycięczenia i to na góra godzinkę - a to chyba tez nie jest normalne. ad. pleśniawek, lekarz zapisal nam mieszanke Aphtin, nystatyna i wit. B12. Proponowala Aphtin ale powiedzialam ze slyszalam o jego szkodliwosci i zapytalam o nystatyne. lekarz stwierdzil ze nystatyna ma niedobry smak. I chyba stad ta mieszanka, sama juz nie wiem. "Nystatyne podaje sie " ? bo gdzies czytalam ze podaje sie kropelki do buzi i dodatkowo smaruje. Ja tylko nacieram - patyczkiem takim grubszym , bo paluch mam za gruby a i nic wtedy nie widze. Czyli Piersi smarowac po karmieniu ta mieszanka? Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Słodycze a dziecko 18.06.07, 16:12 1. Piersi smarujemy po karmieniu. Dziecku Nystatynę zakraplamy czyli wolno wlewamy do buzi. Z kolei Aphtinem raczej przecieramy buziak, więc nie bardzo wiem co zrobić z mieszanką. Ale chyba Pani doktor powiedziała jak będzie najlepiej. 2. Oczywiście jeśli wykluczymy wszystkie inne przyczyny bólu brzuszka, czy też nie znajdziemy żadnych sygnałów, że przyczyna jest inna niż niedojrzałość przewodu pokarmowego, należy owa niedojrzałość uznać za główną sprawczynię. Rzecz w tym cała, że wówczas jakiś prosty preparat powinien pomóc. A czasami wręcz sam masaż wystarcza. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś