Dodaj do ulubionych

czy dobrze robie?

30.07.07, 15:21
ostatnio mam mnówstwo wątpliwości; teraz dotyczy karmienia - staram sie karmic synka - kiedy on chce (generlanie co 1 lub 1,5 lub czesciej) i kazdą pierś po 15 minutach. zdarza się czesto w dzień, ze on przyypia mi przy piersi i nie chce jej puścic - chce ja sobie "ppomemlać"; ja na to sie nie godze i wyciągam sutek; jak sie obudzi daje mu drugą pierś na kolejne 15 minut; jesli potem marudzi zabawiam go i generalnie zapomina o jedzeniu i np oglada sobie pokoic albo "rozmawiamy"; mam jednak watpliwosci, bo niektóre z karmiących karmią i po 2 godziny non stop - czy dobrze robie? ja dłużej karmić nie chcę, bo bolą mnie potem sutki. moze jednak powinnam zgodzic sie na "memlanie"? dodam, ze jak mały zasypia to staram sie go obudzic, choć nie zawsze mi sie to uda
Obserwuj wątek
    • maff1 Re: czy dobrze robie? 30.07.07, 15:28
      a w jakim wieku jest Twoje dziecko? bo takie zachowanie jest dośc często
      spotykane u bardzo małych dzieci. Warto wtede trochę maleństwu poprzeszkadzać w
      spaniu - by zajęło sie maminą piersią. Czasem tez tak jest u dzieci starszych -
      pierś daje poczucie bezpieczeństwa, ale otaczający swiat jest taaaki ciekawy. :)
      Warto wtedy karmić w jakimś zacisznym miejscu, w półmroku - by dziecko nie
      rozpraszało sie obserwując otoczenie.
    • fergie1975 Re: czy dobrze robie? 30.07.07, 16:31
      po dłużej niz 40 minut nie jest wskazane aby dziecko trzymało brodawkę w
      ustach, trzeba zmienic pierś najlepiej po około 30 minutach.:)
      Natomiast jeżeli to tylko 'memłamie', to trzeba zabrac pierś.
      Ale jedno od drugiego trudno nawet matce odróżnić, wieć często to były maratony
      typu poł godziny lewa, 15 minut przerwa, pol godzint prawa,...
      z czasem przerwy są dłuższe do 2-3 godzin i nocne ale to juz zalezy od dziecka.
    • kaeira Re: czy dobrze robie? 30.07.07, 16:38
      Myślę, że dobrze jest czasami dać trochę pomemłać, bo to przyjemne dla
      dziecka.:-) ALE na pewno nie za cenę bolesności. 2-godz maratony są zupełnie
      niepotrzebne, tym bardziej jeżeli się ich nie domaga.
      • asia261 Re: czy dobrze robie? 30.07.07, 16:47
        dzieki, dziecie ma 6 tyg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka