blanka0 07.12.07, 18:04 chciałabym zakonczyc juz karmienie, od samego poczatku karmie odciaganym mlekiem laktatorem lactina electric plus, raz mialam zapalenie, teraz boje sie zrobic dłuższą przerwę w odciąganiu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bathilda Re: jak zakończyć laktacje- wyłącznie odciąganą 07.12.07, 18:11 Może zapytaj dziewczyny z forum o karmieniu odciąganym? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=46749 No chyba że nie chcesz kończyć tylko chcesz przejść na mleko wprost z piersi, to wtedy mamy to kilka takich, którym się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwianitro Re: jak zakończyć laktacje- wyłącznie odciąganą 08.12.07, 13:29 Laktacja z def.– proces wydzielania mleka przez gruczoły mleczne samic ssaków. Laktacja pojawia się po porodzie i trwa przez okres potrzebny do wykarmienia młodych. Doradca latacyjny, wg mnie, to jest osoba, która wie wiele o tym procesie, wiec rownież jak powstrzymac wydzielanie mleka przez gruczoly mleczne, bez wzgledu na to jak z piersi owo mleko jest wysysane.. czy latatorem czy przez dziecko.. gdyby kolezanka chciala spytac o to mamy z forum karmienia inaczej to by to uczynila, a podejrzewam ze oczekuje fachowej pomocy.. mnie rowniez ten temat interesuje, wiec chetnie poczytam na ten temat.. i z tego co doczytałam kolezanka nie pisze nic ze chce przejsc na karmienie wprost z piersi, tylko pyta o zakonczenie laktacji.. Odpowiedz Link Zgłoś
bathilda Do Sylwianitro 08.12.07, 14:28 Wyczuwam jakąś szyderę i ironię a nie wiem czym na nią zasłużyłam? Nie wiem czy koleżanka zna forum dla odciągających, więc je linkuję. Często też dziewczyny piszą szybko krótki post i nie podają w nim wszystkiego co chcą, dlatego warto dopytać czy *chce* przestać karmić czy po prostu nie może patrzeć na laktator a nie miałaby nic przeciwko powrotowi do karmienia z piersi. No ale że fachowcem nie jestem to oczywiście prawda. Możemy się umówić, że do Twoich wątków nie będę się wtrącać. I jak ktoś jeszcze ma takie życzenie to proszę się dopisać albo wysłać na priva. Ja się nikomu ze swoimi radami narzucać nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwianitro Re: Do Sylwianitro 08.12.07, 15:08 bathilda, nie staralam sie szydzic ani byc ironiczna.. bardzo szanuje sobie twoje wypowiedzi.. naprawde.. ale czasami na tym forum mozna wyczuc taka niechec do osob karmiacych jak to nazywacie piersia inaczej czy np karmiacych butelka.. i po prostu w Twoim poscie to wyczulam.. byc moze blednie ocenilam twe intencje, jesli tak to sorry. mam wrazenie ze tamto forum zadzi sie swoimi prawami i ze tamte mamy, w tym rowniez ja, sa pozostawione same sobie.. wiec dlatego zagladam i tutaj.. nie wiem ale jakos nie ciagnie mnie na forum karmienie butelka, gdyz jak pomysle o mleku modyfikowanym az mnie mierzi (a karmienie butelka z tym mi sie kojarzy, z podawaniem mleka modyfikowanego- a do tego sie nie poczuwam i tego nie czynie).. staram sie karmic moje dziecie zdrowo, naturalnie, wlasnym mlekiem... uwazam ze nazwa forum nie pochodzi od sposobu podawania pokarmu dziecku lecz o to jaki to pokarm.. bardziej czuje sie ze karmie piersia wiec dlatego zagladam tutaj.. tematy :"Za mało pokarmu? Maluch nie chce ssać? Bolą cię piersi? " dotycza tez mnie. bo sama przez to wsyztsko przechodzilam.. kryzysy laktacyjne mam za soba, bole piersi nadal odczuwam a maluch moj juz nie ssie niestety z piersi.. moze gdybym zyla w innym kraju i nie musialabym pracowac byloby inaczej:) no ale jestem tu wiec licze na rady doradcy, w tym na te, jak zakonczyc laktacje tylko odciaganą:) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwianitro Re: Do Sylwianitro 08.12.07, 15:14 .. i mam nadzieje ze nadal bedziesz mi doradzac;).. bo ja sobie tego życze:) moze akurat nie w tym watku, ale w pozostalych, i tych przyszlych, bo nigdzie sie stad nie wybieram:) dopuki mnie nie przepedzicie na dobre.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bathilda Re: Do Sylwianitro 08.12.07, 16:10 Ja nigdy nie byłam na forum dla mam które karmią odciąganym, więc nie wiem o czym się tam piszę ani jaka jest atmosfera. Wiem tylko ze istnieje i na mój rozumek to to jest grupa wsparcia dla mam, które z karmieniem mają pod górkę. Dlatego je podlinkowałam, z myślą że najlepiej doradzą te, które mają doświadczenie. Bo ja bardzo szanuję te co karmią odciąganym. Ba, ja je podziwiam. Powiem uczciwie że ja bym chyba w sobie nie znalazła tyle siły. Poddałabym się jak moja mama karmiąc mnie albo jak moja teściowa karmiąc męża. Dlatego podziwiam. I oczywiście że to forum jest dla Was. Nikt Was nie będzie wypędzać, no co Ty ;-) A na wypowiedź Pani Moniki w tej sprawie też czekam, bo jest ciekawa. Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
blanka0 Re: Do Sylwianitro 08.12.07, 17:32 no cóz szczerze mówiąc liczyłam na rady forum karmiące inaczej znam ale myslalam ze moze Pani Monika sie tu wypowie. Odpowiedz Link Zgłoś
bammbi Re: Do Sylwianitro 08.12.07, 20:19 własnie też odniosłam takie wrażenie, że mamy karmiące swoim mlekiem odciąganym są niemile widziane na tym forum a ilekroć ujawnią się z tym faktem - są odsyłane na forum kamiące inaczej którego sama nazwa zawiera w sobie niezbyt miłe konotacje - ciekawe że inne mamy też mają podobne spostrzeżenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
basiak36 Re: jak zakończyć laktacje- wyłącznie odciąganą 09.12.07, 10:14 Podobnie jak przy karmieniu gdzie dziecko samo ssie piers. Moim zdaniem najlepiej stopniowo eliminowac karmienia, wydluzajac czas miedzy odciaganiem. Jesli piersi robia sie zbyt nabrzmiale, odciagac tylko do uczucia ulgi, sprawdzac czy nie robia sie zastoje. Mozna pic napar z szalwii, ma wlasciwosci refukujace laktacje. Odpowiedz Link Zgłoś