23.12.07, 18:47
Staram się karmić moja tygodniowa corke piersią, ale nie za bardzo sie najada
, więc dokarmiam ja także butelką.NAN1 zjada z butelki ok.80ml po jedzeniu
robi tylko jeden raz dziennie kupe,a jest ona badzo rzadka i dozo, czy to jest
normalne? CZy mozna dawac do popicia wode przygotowana.
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: Pokarm 23.12.07, 19:39
      Witaj,

Gratuluję córeczki!

Podstawowym sposobem aby było więcej pokarmu i dziecko się najadało jest jak
      najczęstsze i jak najdłuższe karmienie dziecka z piersi.
      Noworodek najlepiej powinien jeść nie rzadziej niż co 3 godziny, (w nocy przerwa
      max 4 godz), razem co najmniej 10-12 razy na dobę, a już 8 razy to absolutne
      minimum. Normalne jest dłuuuugie "wiszenie" przy piersi.

Butelki należy unikać. Jeżeli dokarmianie jest konieczne (a to wcale nie jest
      takie częste), są na to inne sposoby - np. strzykawką, rurką na strzykawce,
      pipetką, specjalnym kubeczkiem... chodzi o to, że takie malutkie dziecko które
      dostaje butelkę, może zacząć źle ssać pierś i nie najadać się z niej. Wtedy
      trzeba więcej dokarmiać, i robi się błędne kolo.

Czy możesz napisać, jak wygląda wasze karmienie? Jak często, jak długo, z jednej
      czy dwóch piersi, jak malutka chwyta pierś?
      No i napisz, dlaczego sądzisz, że się nie najada?

Wody, herbatki, glukozy ani w ogole niczego nie należy dawać- bot zapycha,
      oszukuje apetyt, i może doprowadzić do złego przybierania na wadze.
      (Tak samo smoczka na razie najlepiej nie wprowadzać - może oszukiwać apetyt i
      uczyc zlego ssania. Lepiej poczekać co najmniej do 4 tygodni, a jeszcze lepiej
      do 6t. )
      • magdalena438 Re: Pokarm 23.12.07, 20:11
        Corka je z obu piersi co 3-4godz najperw dostaje piers dopuki nie wypluwa
        brodawki , bo wpiersi juz chyba brakuje mleka i zaczyna swoje dlonie ciuckac
        dopuki niedostanie butelki karmienie trwa czsami do 3 godz przy jedzeniu
        piersia bardzo sie denerwuje
        • kaeira Re: Pokarm 23.12.07, 20:41
          Nic dziwnego, że dziecko się denerwuje przy piersi: jest malutkie, jeszcze nie
          umie dobrze ssać, nie przyzwyczajone, a przez te podawanie butelki w piersi
          pewno cały czas nie ma dość mleka.

Mam dla ciebie prostą radę: (która się u mnie sprawdziła)
          Zamiast co 3-4 godziny plus dokarmianie (co 3-4 godziny to ZA RZADKO) karm
          piersią co 2 godziny, albo i częściej. (przynajmniej jak nie pisz. W nocy jak
          pisalam, co 3-4 godziny będzie OK, chyba że dasz radę częsciej) Na samym
          początku takie częste karmienie to NORMA. Wiem że to się może wydaje straszne,
          ale to jest klucz do sukcesu. Częste karmienie i dlugo ssanie pomoże wytworzyc
          potrzebną ilosc mleka.

Jeżeli nie możesz od razu odstawić butelki, to przynajmniej o połowę zmniejsz
          jej ilosć!, a potem dalej stopniowo zmniejszaj. Jak dajesz tyle mleka
          modyfikowanego, to wystarcza jej na cały duży posilek. Poza tym, mieszanka się
          trawi wolniej o mleka mamy, bardziej zapycha, nic dziwnego, że potem chce jeść
          dopiero ok. 3-4 godz później.

Zanim dasz butelkę (a naprawdę lepiej by było dawać tę mieszankę choćby
          sterylną, wygotowaną strzykawką albo pipetką!) podaj obie piersi, a najlepiej
          jeszcze "trzecią" na dokładkę.
          Jak dziecko zacznie się denerwować przy piersi, możesz wkroplić pipetka do
          kącika ust trochę mleka, dla zachęty, żeby dalej ssało.

Jezeli będziesz dawać mniej mieszanki, dziecko może na początku więcej płakać,
          denerwować się. Bo po pierwsze, może byc głodne,bo drugie - wkurzać się, że nie
          dostaje butelki, z której mleko leci bez wysilku. Niestety - to trzeba
          przeczekać. Tak musi być , żeby nauczyło się ssać z piersi.

Aha, jak dziecko spi, to nie czekać aż się całkiem obudzi z płaczem, tylko
          patrzeć, jak się zachowuje jeszcze spiąc. Zwykle występują po kolei oznaki
          głodu, niektore jeszcze prawie przez sen. Mniej więcej w kolejności:
          - kręci się, rusza
          - otwiera usta i nimi "szuka"
          - ssie ręce, trzyma piąstki przy twarzy, dotyka się rękami po twarzy
          - cmoka
          - kręci głową
          - ssie co popadnie
          - zaczyna marudzić, "dyszeć"
          - płacze, "rzuca" główka z boku na bok

I od razu jak widać wczesne oznaki głodu, próbować malucha przystawiać, nie
          czekać aż zacznie plakać!

A tu masz do poczytania artykuly p. Moniki (czyli naszej nieobecnej ekspert):
          www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79400,3855442.html
          www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79400,1942575.html
          www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79400,1329710.html
    • magdalena438 karmienie 23.12.07, 23:06
      karmilam swoja curke piersia przez 3 godz ,ale ona niechce spac niewiem ile
      musi zjesc zeby sie dosyc najadla musze jej dac jeszcze butelke
      • kaeira Re: karmienie 23.12.07, 23:36
        magdalena438 napisała:
        > karmilam swoja curke piersia przez 3 godz ,ale ona niechce spac niewiem ile
        > musi zjesc zeby sie dosyc najadla musze jej dac jeszcze butelke

No to daj, tylko naprawdę nie aż tyle, tylko mniej.
        (Ja sobie zapisywałam , jak dlugo mała jadła, ile potem dostała mieszanki albo
        mojego odciągniętego mleka. Wtedy miałam ogląd sytuacji. Ale to tylko jak ktoś
        lubi robic takie zapiski)

Poza tym, pamiętaj, że często takie małe dzieci faktycznie wiszą godzinami, tak
        sobie ciumkają i przysypiają, ciumkają i przysypiają. To też normalne.
        Bo jeszcze kiepsko ssą - pierś trzeba się nauczyć ssać, to jest też wysiłek.
        Jak tak karmisz długo, to pamiętaj ułożyć się wygodnie, dobrze jest na leżąco.
        (wyżej dałam link do artykulu o pozycjach do karmienia.)
        Weż sobie coś do picia, książkę, pismo, cicho nastwione TV. Co jakiś czas
        dziecko odbijaj, zmieniaj pierś co jakiś czas (po 30-40 minutach max)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka