ania721124 03.01.08, 14:19 Witam, mam pytanie czy obostrzenia co do pomidorów, papryki dot. wogle czy tylko warzyw surowych? A taki keczup? Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bathilda Re: dieta mamy warzywa 03.01.08, 14:25 A czemu jesteś na diecie? Na co Ty albo maluch jesteście uczuleni? Bo jak na nic to nie ma żadnych powodów do nie jedzenia warzyw. Wręcz przeciwnie - warzywa trzeba jeść bo są zdrowe ;) Jak się boisz kolek to dla własnego spokoju nie nadużywaj kapusty i grochu. A co do keczupu to sprawdź skład - jak tylko pomidory i sól to wsuwaj a jak same "E" to może daj sobie spokój. No chyba że dziecko starsze to się nie krępuj. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: dieta mamy warzywa 03.01.08, 14:36 Nie ma "obostrzenia w ogóle." Na pewno nie ma żadnej potrzeby unikać surowych warzyw, a wręcz nie należy! (witaminy!). Pomidory i papryka są bardzo zdrowe, więc nie należy ich wykluczac "na wszelki wypadek". (chyba że w rodzinie są na nie alergie) Najczęstszymi alergenami dla dzieci "poprzez mleko matki" są mleko krowie i jego przetwory, jajka, ryby, pszenica, soja. Owoce i warzywa uczulają rzadko. (choć w porownaniu do innych warzyw pomidory np. uczulają stosunkowo często). Ale w ogole alergie "przezpiersiowe" to wbrew pozorom (tyle się tym straszy) wyjątek a nie reguła! Nawet jeżeli coś jest uznawane za bardziej alergogenne: po prostu zjedz kilka razy i obserwuj reakcje dziecka. Jak nic się nie dzieje - jedz dalej. Jeżeli coś zauważysz, wyeliminuj, spróbuj jeszcze raz ok. 2-3 tygodnie, a najlepiej tez skonsultuj się z forum (bo wiele mam mysli, ze dziecko reaguje na cos co one zjadly, a zwykle to zupelnie co innego, zbieg okolicznosci). Oto opinia eksperta forum, p. Moniki Staszewskiej: "Kobieta karmiąca może jeść wszystko. Mało tego dobrze żeby miała jak najbardziej urozmaiconą dietę. Fakt, nie ma ani stuprocentowo pewnych produktów, ale na szczęście nie ma tez takich na sto procent niebezpiecznych, dlatego nie ma sensu ograniczenie diety na wszelki wypadek. Tym bardziej, że w randomizowanych badaniach widać, że dieta na wszelki wypadek nie ma żadnego wpływu na wystąpienie alergii na przykład. Dieta jest potrzebna dopiero, jeśli zauważamy u dziecka niepokojące objawy, a i wtedy nie zabieramy wszystkiego tylko stopniowo ograniczamy kolejne grupy produktów. Właściwie tylko w rodzinach obciążonych alergią proponuje się, żeby kobieta po porodzie stopniowo rozszerzała dietę- metoda przez 3-5 dni po jednej, dwie nowości. pozdrawiam :) monika staszewska" "Jednym dzieciom przeszkadza mleko w diecie mamy, innym orzechy a jeszcze innym marchew czy jabłka na przykład. Nie ma sensu zakładać z góry, że czegoś jeść nie wolno, bo nie wiemy co danemu dziecku może się ewentualnie nie spodobać. Proszę jeść różne owoce, warzywa (w różnych postaciach) i co tylko Pani chce, jedyne co warto zrobić to wprowadzać nowe produkty po jednym, dwa przez 3-5 dni, ale tylko jeśli rodzina jest obciążona alergia. Dieta kobiety karmiącej powinna być jak najbardziej urozmaicona. A jeśli dziecku coś się nie spodoba to obojętne czy będzie w postaci surowej, gotowanej czy suszonej, reakcja się pojawi. pozdrawiam :) monika staszewska" Odpowiedz Link Zgłoś
elicha Re: dieta mamy warzywa 04.01.08, 01:27 oprocz alergii jest jeszcze bol brzuszka, obczytalam sie ze jesc wszystko i zjadlam jabłko, skutki obserwowałam przez caly kolejny dzien - dziecko nie mialo ani jednej spokojnej drzemki bo ciągle wybudzały ja pierdy, w pewnym momencie to juz krzyczala przez sen a potem wielkie darcie do 4 rano...dziekuje poczekam az mała skonczy trzy miesiace :-) moze bedzie lepiej, a jak ja sie obwiniałam ze taka krzywde dziecku zrobilam to ho ho Odpowiedz Link Zgłoś