Dodaj do ulubionych

Pani Moniko, dziewczyny mam problem - nie przybier

04.04.08, 07:23
Witam
mój synek ma 12 tygodni, karmiony jest wyłącznie piersia na żądanie, je 7-8 razy na dobę, jego waga urodzeniowa to 4500g, po 6-u tygodniach ważył 6060g,a teraz 6265g.
Dostaliśmy skierowanie na badanie i posiew moczu i morfologię.
A ja zastanawiam sie czy moze to co je mu ne służy, ale zdrugiej strony mleko mamy najlepsze. W związku z tym mam pytanie żeby odepszeć ataki rodziny o dokarmianiu, potrzebuje argumentów, że moje mleko nie jest za chude, chyba wogóle takie byc nie może.
Jak to jest z tym mlekiem i czy nie jedzenie kolacji może wpłynąć na jego jakość?

Dziękiuje i pozdrawiam
Gosia
Obserwuj wątek
    • druuna Re: Pani Moniko, dziewczyny mam problem - nie prz 04.04.08, 10:27
      Tu odpowiedź Kaeiry na podobny problem nt. przybierania:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=77852575&a=77853508
      Podaj proszę ile dziecko ważyło najmniej po urodzeniu a jeszcze w szpitalu tzw.
      waga spadkowa! Od tej wagi liczy sie przyrosty czyli twój maluch przybrał na
      pewno więcej niż 140 gram na tydzień.
      Na tematy tzw. chudego mleka matki poczytajk tu na forum na przykład w ulubionym
      naszym wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=71686792
      Tu znajdziesz wszystkie argumenty jakie mogą być wytoczone przeciwko twojejd
      ecyzji o karmieniu piersią. Zastanawia mnie dlaczego dostaliuście skierowanie na
      badania? Mleko mamy jest najlepsze zawsze. To, że nie zjesz kolacji nie rzutuje
      na jego jakość. Nawet kobiety trzeciego świata skrajnie niedożywione mogą
      wykarmić swoje dzieci piersią!
      Powodzenia - zawsze pytaj jeśli będziesz miała jakieś wątpliwości ;))
      • kikaaaa Re: Pani Moniko, dziewczyny mam problem - nie prz 04.04.08, 12:51
        Najniższ waga małego to 4280g, policzyłam i wychodzi średni przyrost tygodniowy ok. 165g, czyli w normie, a skierowanie na badania dostalismy, bo jest podejrzenie że waga małego spadła, trzy tygodnie temu byłam z nim u pediatry z katarem i wtedy go ważyłam(sama i do tego z pielucha w body i spiochach) wyszło 6475g. Ale co do tego spadku nie ma pewności i profilaktycznie dostaliśmy skierowanie i mamy się ważyc teraz raz w tygodniu.

Dzięki za odpowiedx odnośnie jakości mleka, ja tak właśnie sądziłam, ale do mni enawet matki karmiące 2 lata mówią że to wina mleka, aj przeciez wiem ż dziecko sie zawsze wykarmi co najwyżej kosztem mamy.

Dzięki za odpowiedź.
        • maff1 Re: Pani Moniko, dziewczyny mam problem - nie prz 04.04.08, 13:15
          niedawno na ten temat pisałem w tym wątku:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=77773006&a=77774112
    • monika_staszewska Re: Pani Moniko, dziewczyny mam problem - nie prz 04.04.08, 21:21
      Już sam katar mógł narozrabiać w przyroście masy ciała. jeśli
      dziecię niezbyt często jada nocą to może i tu jest przyczyna. A
      smok - znamy się z tym miłym urządzonkiem, bo on też lubi zrobić
      swoje. Może dryndnie Pani do mnie w przyszłym tygodniu, będą już
      wyniki badań i spróbujemy ustalić coś sensownego.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • kikaaaa Re: Pani Moniko, dziewczyny mam problem - nie prz 05.04.08, 07:47
        Dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka