eww122 24.09.08, 12:39 bardzo proszę napiszcie co może jeść mama i pić oprócz wody niegazowanej, która karmi piersią. Chodzi mi raczej o dokładniejsze wskazówki a nie typu wszystko gotowane nic smażonego itp z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agmani Re: Menu dla karmiących!! 24.09.08, 12:49 Na samej wodzie dlugo nie pociagniesz ;). Jedz wszystko normalnie, a jezeli ew. pojawia sie problemy (nie musza wcale), to wtedy mozna sie zastanowic, czy sa one rzeczywiscie od Twojego jedzenia i dopiero wtedy cos zadzialac w kierunku odpowiedniej diety. Bo z rzeczy, ktore warto wyeliminowac a priori, to papierosy, trawka, libacje alkoholowe i takie tam, o ktorych kazda sensowna kobieta sama wie ;). Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: Menu dla karmiących!! 24.09.08, 12:55 No właśnie, gotownego mięsa nie lubię, smażone uwielbiam, i lubię kwas chlebowy (gazowany) i lubię piwo (z głową) i przepyszną kawkę z mleczkiem. za bigosem przepadam, ale z surowej kapusty, o fasolce po bretońsku nie wspomnę. Tak czy siak jem WSZYTKO i mój synek razem ze mną też (ma 4 mies). No chyba, że masz alergiczne dziecko, ale to to już inna bajka :)) Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Menu dla karmiących!! 24.09.08, 14:02 Jedz wszystko, jeśli pojawią się jakieś problemy, to wtedy będziesz się zastanawiała. Nie ma sensu żadna dieta eliminacyjna na wszelki wypadek. Ja od początku jem i piję wszystko (czasem zdarzy mi się naparsteczek czegoś mocniejszego do kawy na podniesienie ciśnienia i dobudzenie po nieprzespanych nocach), wodę gazowaną też (niby dlaczego nie można pić wody gazowanej? Żadne z moich 2 dzieci nigdy nie miało kolki, wysypki, zaparć, biegunek (poza rotawirusem) itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Menu dla karmiących!! 24.09.08, 14:22 Polecam artykuł eksperta na temat diety matki karmiącej: www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79400,3855207.html PS. Na 100 procent nie musisz unikać smażonego i gazowanego, ani jeść szczególnie lekkostrawnie. Te czy coś jest ciężkostrawne, tłuste, smażone czy gazowane, może mieć wpływ najwyżej na niestrawność, wzdęcia albo wątrobę u mamy, na dziecko NIE mają wpływu. P. Monika (ekspert forum) wielokrotnie stwierdzała, że to mit. (Co nie znaczy, że akurat konkretnemu dziecku nie może się coś nie spodobać w tych rzeczach - ale to na innej zasadzie, np. reakcja na dodatki do napoju gazowanego, nie na gaz.) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_siulek28 Re: Menu dla karmiących!! 24.09.08, 14:26 Witaj...przede wszystkim musisz wiedzieć że każde dziecko jest inne i to co jednego się sprawdza u drugiego wywołuje zupełnie odwrotny efekt. Wiem, jak ciężko jest wprowadzic metodę prób i błedów gdy w grę wchodzi zdrowie a raczej dobre samopoczucie naszeo maleństwa. Ja byłam bardzo ostrożna bo mój synek miewał kolki, więc wolałam profilaktycznie nie ruszć tego co może je powodować ( kapusta, groch, fasola, kalafior, rzodkiewaka, kalarepa, por, cebula, broku, drożdże i napoje wysokocukrowe )Tego unikałam...co do smażonego to pediatra mojej znajomem powiedzial że smażony kotlet bardziej zaszkodzi mamie na wątrobę niż wywoła kolki...najlepiej nie jeść smażonego jedynie w okresie połogu. Do picia można stosować bez ograniczeńherbatki z owoców sezonowych, ziołowe (melisę, rumianek, lipę) mi znajoma która jest specjalistą do sparw laktacji pozwoliła pić karmi i jedną filiżankę kawy dziennie...piłam też sok jabłkowy i z czarnej porzeczki. Jadłam dżemy z owoców sezonowych...ja stosowałam ograniczenia bo mały jest obciążony alergią po mnie, ale jeżeli nie masz takich powodów to spokojnie próbuj po mału wszystkiego - zasada jest prosta- wprowadzaj raz w tygodniu jeden produkt i obserwuj maluszka, stosowanie diety eliminacyjnej bez wskazań lekarza jest bez sensu. Acha, ze słodyczy zajadam się ciasteczkami owsianymi - SAN Złotokłose i zbozowymi KRAKUSKAMI, latem codziennie lody śmietankowe. Teraz korzystam z dobr jesieni i zajadam się pysznymi jabłkami.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś