Dodaj do ulubionych

pęcherzyk na sutku

19.11.08, 12:44
Synek ma 16 dni, walczymy o karmienie piersi. Jesteśmy pod opieką poradni laktacyjnej - mamy spore problemy, młody słabo ssie i do tego płytko :( ale robi postępy - już jest tylko na piersi.

Dziś, niestety, zauważyłam, że na lewym sutku zrobił mi się pęcherzyk. Jasny, prześwitujący.. co to może być? I co z tym robić?
Smarować Maltanem...? Pokarmem...? Wietrzyć...?
Czy może to zaburzać wypływ mleka? (pęcherzyk zajmuje jakąś 1/3 powierzchni sutka)

Proszę o pomoc...
Obserwuj wątek
    • male-nam Re: pęcherzyk na sutku 19.11.08, 19:32
      Też taki miałam, i też z lewej strony, tyle że może był nieco mniejszy niż u
      Ciebie. Nie wiem, co to było. Nie bolało, więc tylko obserwowałam. Zniknął sam,
      nawet nie pamiętam po jakim czasie, ale chyba szybko. Nie robiłam nic poza
      smarowaniem własnym mlekiem i odkrywaniem piersi raz na jakiś czas. Obiło mi się
      o uszy, że to może wynikać ze stosowania mocno ciągnącego laktatora (u mnie by
      się zgadzało).
    • monika_staszewska Re: pęcherzyk na sutku 19.11.08, 21:04
      Pęcherzyk jest wynikiem zbyt płytkiego ssania i w efekcie
      przyszczypywania brodawki (w czasie ssania) językiem do twardego
      podniebienia. Jak tylko synek zacznie dobrze ssać problem zniknie.
      Gdyby pęcherzyk nie chciał sam przyschnąć, można go przecierać po
      każdym karmieniu wodnym roztworem gencjany (gotowy można kupić w
      aptece), którego zresztą nie trzeba zmywać czy nawet lepiej nie
      zmywać .
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • waiting_for Re: pęcherzyk na sutku 20.11.08, 08:18
        bardzo dziękuję! :)

jak na razie sukcesem jest, że synek w ogóle ssie. przeszliśmy już długą drogę od dokarmiania sztucznym mlekiem (w szpitalu! :|), poprzez karmienie moim odciąganym z butelki, potem w poradni laktacyjnej kazali nam podawać mu pokarm butelką Habermana i ćwiczyć przystawianie, a teraz już prawie non stop jest na piersi.
        ale będę dalej walczyć o prawidłowe ssanie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka