Dodaj do ulubionych

Żelazo 21 /norma 40-105 po Ferrum Lek/?????

26.02.09, 10:00
Synek ma 5 miesięcy.Miał niski poziom żelaza,ale w normie i pediatra
zaleciła podawanie ferrum lek 2x2,5ml. Po ponad dwóch tygodniach
zrobiłam badania i poziom żelaza 21 przy normie 40-105.Karmię tylko
piersią.Odwołali mi wizytę u pediatry i idę dopiero w poniedziałek
dlatego proszę o opinię.
Obserwuj wątek
    • megi_25 Re: Żelazo 21 /norma 40-105 po Ferrum Lek/????? 26.02.09, 10:03
      Dodam,że pięknie przybiera na wadze.Ma 5 miesięcy a waży ponad 9kg.
    • budzik11 Re: Żelazo 21 /norma 40-105 po Ferrum Lek/????? 26.02.09, 10:12
      Ale o jaką opinię Ci chodzi?
      A morfologię miał robioną? Hemoglobinę ma w normie?
      Mój syn (17 m-cy) od ok. 5 m-cy dostaje Ferrum Lek, + wit. B6, kwas foliowy i
      wit. C - dla lepszego wchłaniania. Poza tym nie powinno się dawać żelaza razem z
      produktami wapniowymi (czyli zaraz po lub przed posiłkiem piersiowym, najlepiej
      w odstępie 2-godzinnym), bo wapń upośledza wchłanianie żelaza.
      Nie wiem, jaki twój syn miał poziom żelaza przed lekiem. Szczerze mówiąc to nie
      wiem, czy przez 2 tygodnie można skutecznie usunąć niedobór. Ja, jak napisałam,
      walczę już 5 m-cy, a poziom żelaza w ostatnim badaniu wyszedł 11, dostaliśmy
      skierowanie do poradni gastrologicznej z podejrzeniem celiakii.
      • mama_nikodemka budzik11... 26.02.09, 11:15
        ...troche mnie zmartwilas swoim postem bo ja tez podaje ferrum ale mi lekarz
        powiedzial ze to jest takie zelazo ze nie wazne czy damy przed posilkiem czy po
        i ja zawsze daje wieczorem jak maly idzie spac a zaraz po tym dostaje piers :/
        jak dawalam w dzien to maly strasznie ulewal tym zelazem a tak spi i wszystko
        siedzi w srodku
        • mama_nikodemka p.s. 26.02.09, 11:18
          a na jakie badanie dostalas skierowanie do poradni gastrologicznej w sprawie z
          celikia? bo moj maz ma ta chorobe, ja synkowi mam nie dawac glutenu do 1 r.z.
          ale tak pytam z ciekawosci
          • manialub Re: p.s. 26.02.09, 12:31
            Przede wszystkim lekarz powinien Ci wyjaśnić że dziecko dotąd korzystało z
            zasobów żelaza które dostał od matki i nim zdobędzie zdolność wytwarzania
            swojego żelaza w odpowiedniej ilości może minąć trochę czasu, te niedobory można
            uzupełniać jeśli są duże, aczkolwiek możesz również skoro karmisz piersią
            zmodyfikować nieco swoją dietę dużo: pietruszki, jajek, szpinaku, czerwonego
            mięsa, to na pewno też maluchowi pomoże. Przy podawaniu żelaza faktycznie lepiej
            się wchłania z witaminką c, mój synek dostaje po prostu herbate z cytryną, ale
            Twoje maleństwo jeszcze za malutkie na takie wynalazki.
            • okri2 ferrum lek 26.02.09, 12:59
              Moja córcia ulewała po ferrum lek i miała brzydkie kupki. Od miesiąca podajemy
              Hemofer w kroplach i wszystko się unormowało. Żelazo z 17 wzrosło do 113. Może
              trzeba zmienić?
              Dodam tylko, że kropelki mogą przebarwić ząbki, więc trzeba mądrze podawać. Ja
              skrapiałam żelazo na łyżeczkę polewałam soczkiem. Potem popijała soczkiem, a na
              koniec myłam zęby zmoczonym wodą gazikiem. Czasami zamiast soczku była na
              łyżeczce woda, deserek, zupka itp.
          • budzik11 Re: p.s. 26.02.09, 13:13
            U nas było tak, że anemia pojawiła się ok. 12 m-ca (tzn. wtedy zrobiliśmy
            badania lab.), wcześniej młody stracił apetyt i zaczął robić brzydkie kupy.
            Stwierdziłyśmy z lekarką, że może to mieć związek z glutenem (wprowadziłam >
            10m-cu), więc odstawiliśmy gluten. Nic się nie zmieniło. Potem była teoria, że
            może to alergia na mleko krowie - odstawiliśmy też mleko, przetwory mleczne,
            wołowinę i cielęcinę, jaja. Nic to nie zmieniło. Dostaliśmy więc skierowanie do
            tej poradni (nie wiem, na jakie badania, to juz oni zdecydują, prawdopodobnie na
            przeciwciała we krwi, jak te będą obecne, to być może biopsja jelita? nie wiem,
            jak wygląda diagnostyka celiakii). A dlaczego celiakia - bo "nieuleczalna"
            anemia jest jednym z jej objawów.
    • basiak36 Re: Żelazo 21 /norma 40-105 po Ferrum Lek/????? 26.02.09, 21:52
      Moja coreczka po ostatnich badaniach miala zelazo 19, hemoglobina 10.5.
      Rozmawialam z pania Monika i podjelam decyzje ze nic z tym nie robie, mimo ze
      lekarka zapisala Ferrum Lek. Sztuczne zelazo bardzo slabo sie wchlania,
      dodatkowo moze powodowac bole brzuszka. Moja coreczka kilka tygodni temu miala
      rotawirus, wiec nie dziwne ze wyniki gorsze. Poza tym ma ogromny apetyt, je
      chetnie i jest wesola, wiec to tez dla mnie jest sygnal ze dziecko sobie jakos
      radzi.
      U nas po prostu pilnuje zeby to co je, bylo bogate w zelazo, i karmie piersia
      kiedy chce.
      U mojego synka swego czasu wzroslo w ciagu miesiaca zelazo z 20 na 40 na samych
      dodatkach w jego diecie.
      • megi_25 Re: Żelazo 21 /norma 40-105 po Ferrum Lek/????? 27.02.09, 11:17
        Miesiąc temu syn miał żelazo na poziomie 42 czyli w dolnej granicy
        normy,przy czym hemoglobina wynosiła 9,8.Teraz gdy żelazo wyszło 21
        hemoglobina jest 11,5.Także dziwny ten spadek,taki spadek żelaza
        przy jednoczesnym wzroście hemoglobiny.W pon.idziemy do lekarza.
        • budzik11 Re: Żelazo 21 /norma 40-105 po Ferrum Lek/????? 27.02.09, 12:30
          U mnie teraz w ciągu miesiąca podobnie: hemoglobina nieco się podniosła
          (12,1>12,4) a żelazo spadło (37>11).
        • basiak36 Re: Żelazo 21 /norma 40-105 po Ferrum Lek/????? 27.02.09, 13:16
          Zelazo w szpiku jako wskaznik chyba nie jest az tak wazne bo mocno zmienne jest.
          Pani Monika przez telefon dosc logicznie mi to wszystko wytlumaczyla.
          Jesli hemoglobina jest 11.5 to dla takiego dziecka jest przeciez ok. Jakie jest MCV?
        • 987ania Re: Żelazo 21 /norma 40-105 po Ferrum Lek/????? 27.02.09, 20:41
          A może powtórz badanie. Laby czasami się mylą.
    • megi_25 do budzik11 27.02.09, 12:34
      budzik11 i co na to lekarz???To podobnie jak u mojego.Ja dzwoniłam
      tylko na chwilę do prywatnej pediatry /wizytę mamy w pon./ i kazała
      podawać dalej ferrum lek /po hemoferze miał koszmarne bóle brzucha
      całymi dniami/ i rozszerzać powoli dietę,by po zupkach jarzynowych
      wprowadzić za jakiś czas już mięsko.
      • basiak36 Re: do budzik11 27.02.09, 13:18
        megi_25 napisała:

> budzik11 i co na to lekarz???To podobnie jak u mojego.Ja dzwoniłam
        > tylko na chwilę do prywatnej pediatry /wizytę mamy w pon./ i kazała
        > podawać dalej ferrum lek /po hemoferze miał koszmarne bóle brzucha
        > całymi dniami/ i rozszerzać powoli dietę,by po zupkach jarzynowych
        > wprowadzić za jakiś czas już mięsko.

Przy takiej hemoglobinie? Przeciez jedzonka ktore takie male dzieci dostaja
        zawieraja niewiele zelaza, no i to z pokarmu mamy wchlania sie o wiele lepiej,
        wiec jesli juz to lepiej czesciej karmic piersia...
        Ja bym na Twoim miejscu porozmawiala o tym z pania Monika...
      • budzik11 Re: do budzik11 27.02.09, 19:12
        megi_25 napisała:

> budzik11 i co na to lekarz???

No napisałam wyżej - mamy skierowanie do poradni gastrologicznej z podejrzeniem
        celiakii/zaburzeniami wchłaniania, już zapisałam Antka na wizytę (termin za 2,5
        m-ca!).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka