Dodaj do ulubionych

spanie w staniku ?

12.05.09, 10:33
Pani Moniko,

czy lepiej (np. dla kondycji piersi czyli nieobwisania), jeśli mama karmiąca
śpi w staniku (+ ew. wkładka laktacyjna) czy lepiej, żeby w nocy biust się
wietrzył?

Ja śpię bez stanika, ale jak wstaję do karmienia, to go zakładam i wkładam
wkładkę laktacyjną, bo jak przystawiam Małego do jednej piersi, to z drugiej
zaczyna mi cieknąc mleko.

Dziewczyny, a jak u Was?
Obserwuj wątek
    • geos Re: spanie w staniku ? 12.05.09, 11:18
      Ja spie w staniku takim miękkim, bawełnianym inaczej wiecznie mi cieknie.
    • turzyca Re: spanie w staniku ? 12.05.09, 11:33
      Dla kondycji biustu zdecydowanie najlepszy jest stanik w perfekcyjnie dobranym rozmiarze - na gazetowym forum lobby biusciastych dziewczyny doradzaja, jak sobie idealnie dobrac stanik, takze ten do karmienia.

Dlaczego stanik jest taki wazny? Biust nie jest podtrzymywany przez miesnie klatki piersiowej, a wylacznie przez skore i wiazadla i jedyna metoda powstrzymania go przed obwisaniem jest dbanie o ich stan. W ciagu dnia biust jest poruszany gora-dol, noca przemieszczany na boki jak chwiejacy sie mleczak, ktory ktos probuje wyrwac - stanik przeciwdziala obydwu zakresom ruchu i w ten sposob chroni skore i wiezadla przed rozciagnieciem.

Dlaczego szczegolnie u matek karmiacych wazne jest idealne dobranie stanika? Bo zle dobrany stanik czesto wzyna sie jakims elementem (np. krawedzia miseczki) w piers, a taki nacisk moze prowadzic do zastojow.

Sama jestem bardzo ciekawa, co odpowie pani Monika i jak wazne jest nocne wietrzenie piersi. Ale na pewno warto dobrac sobie swietny stanik na dzien.

PS Na szczescie nawet biust, ktory dramatycznie stracil kondycje mozna odratowac bez operacji, piekny przyklad jest tutaj, ale lepiej przeciwdzialac.
      • mika_p Re: spanie w staniku ? 12.05.09, 13:31
        Wiele mam śpi w staniku, zwłaszcza na początku laktacji, bo mleko cieknie w
        sposób niekontrolowany, a prościej wymienić wkładkę w biustonoszu niż koszulę,
        prześcieradło, powłoczkę i jeszcze suszyć poduszkę ;D
        Jednoczesnie ten okres samoistnych wycieków jest też okresem, w którym
        najbardziej przydatne jest wietrzenie piersi, ale jeszcze nie spotkałam się z
        tezą, żeby wietrzenie było ważniejsze od suchej pościeli.

Myslę więc, że ogólnie nie ma przeciwwskazan do spania w staniku w czasie laktacji.
        • goblin.girl Re: spanie w staniku ? 12.05.09, 14:15
          ja na poczatku spalam w staniku, ale bylo mi zle, nie to, ze niewygodnie, ale
          nie pasowalo i juz ;) a w okresie nawalu i tak zwykle mialam przemoczony stanik,
          wkladke i przescieradlo. na szczescie okres niekontrolowanych wyplywow skonczyl
          sie z chwila unormowania laktacji, tak ze spie bez stanika i mam nadzieje, ze
          moje piersi zniosa nocne przewracanie sie na boki, ostatecznie nie przewalam sie
          po lozku non-stop ;) niemniej uwazam, ze dobry stanik na dzien jest niezbedny.
    • aannagr Re: spanie w staniku ? 12.05.09, 13:09
      Mi się na początku wydawało, że za Chiny Ludowe nie będę umiała spać w staniku :) Ale, że należę do osób, którym podczas karmienia mleko leci z drugiej piersi, a i podczas dłuższych nocnych przerw bywam zalewana mlekiem to i musiałam wymyślić sposób na zabezpieczenie się. Najprościej było założyć stanik i włożyć do środka wkładkę. I po 7 miesiącach przyznam, że lepiej mi się śpi w staniku :) I mam gdzie złapać mleko (choć już rzadziej wycieka), i moje wrażliwe wciąż brodawki są zabezpieczone przed przypadkowymi otarciami.
    • archeopteryx Re: spanie w staniku ? 12.05.09, 14:43
      Ja śpię w staniku bez fiszbin. W dzień noszę stanik do karmienia z
      fiszbinami. Na pewno dobrze dobrany. Niestety już widzę, że piersi
      zaczynają opadać (skóra zwiotczała) i pomimo wielkiej uwagi, którą
      im poświęcałam również w trakcie ciąży, po zakończeniu laktacji będą
      wyglądały brzydko :(
    • monika_staszewska Re: spanie w staniku ? 14.05.09, 15:35
      Najlepiej jest jeśli karmiąca mama robi tak jak jej wygodnie :) ale
      ta myśl już chyba jest widoczna w wypowiedziach innych Matek
      Karmicielek :)
      pozdrawiam :)
      monika staszewska