Dodaj do ulubionych

Co to moze byc?

10.07.09, 17:00
Witam!
Moja mala ma 5,5 miesiaca.
Od ok miesiaca dostala wysypke pod broda, ktora po pewnym czasie zlala sie w jedna duza czerwona plame łuszczaca sie. I na jednej nóżce w zgieciu kolo stupki odparzenie ktore sie luszczy.
Pediatra powiedzial ze to od sliny i braku dostepu powietrza i kazal smarowac sudokremem. Nic nie pomogla.
Tydzien temu bylam u dermatologa i tam usluszalam, ze moze miec sklonnosc do alergi, atopi. Oczywiscie przerazilo mnie to.
Dostalam 1x w tygodniu Laticort CH (steryd), co drugi dzien wieczorem wymiennie Clotrimazolum i Linoeparol a na dzien sudokrem. Po sterydzie zaczerwienienie zeszlo ale skora w tych miejscach jest sucha.
Jak bylo goraca to w zagiecia rąk zrobily sie lekki odparzenia i tam tez skora jest luszczaca.
Jak zaczely sie truskawki to jadlam je normalnie czy to moglo byc od tego?
Nabial jem bardzo skromnie.
Mala od urodzenia kapie w oilatumie, krem oilatum i nivea na slonce.
Czy eliminowac cos ze swojej diety (jem juz praktycznie wszystko prócz cytrusów, czekolady (czasami troche), orzechow.
Kupki robi normalne czasami jest sluz ale w koloze kupy. Ulewa od urodzenia chociaz teraz juz mniej. Zmiany te chyba ja nie swedza bo nie prubuje sie drapac.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Co to moze byc? 10.07.09, 17:30
      Uczulenie niewykluzone, ale nie wiadomo, na co. Byc moze na jeden,
      jedyny skladnik, byc moze na wiecej. Ja bym darowala sobie steryd,
      zamiast tego sugerowala smarowanie (wielokrotnie w ciagu dnia) skory
      emolientami, premaratami nawilzajaymi i zmiekczajacymi (chocby
      oilatum).Moze sprobowac zrobic testy alergiczne z krwi na podstawowe
      alergeny, zeby znalezc przyczyne?
      • magdalenka50cz Re: Co to moze byc? 10.07.09, 17:33
        A u takich malych dzieci juz mozna wykonac testy?
        • monika_staszewska Re: Co to moze byc? 27.07.09, 14:48
          Testy u tak małych dzieci nie bardzo mają sens, bo przynajmniej
          znaczna część objawów nie jest związana z podwyższonym poziomem
          immmunoglobuliny IgE, a to właśnie jej poziom badają testy.
          pozdrawiam :)
          monika staszewska
    • mloda121 Re: Co to moze byc? 10.07.09, 21:09
      W tych "odprzeniach" to skóra jest sucha czy wilgotna? Bo jeśli sucha to
      emolienty (np. emolium krem specjalny), jesli wilgotna to najlepiej wyszusza
      maść cynkowa. Podejrzewam, że sucha, bo te miejsca, o których piszesz, że są
      zmiany są typowe dla atopii. Testy z krwi zazwyczaj robi się po 4-tym roku
      życia, alergolodzy twierdzą, że wtedy są miarodajne.
      • magdalenka50cz Re: Co to moze byc? 13.07.09, 09:03
        A mi pani dermatolog na dzien kazala smarowac to sudokremem. Troche mi to nie pasowalo bo skora tam jest sucha i sie luszczy.
        Dzisiaj ide do pediatry, bo te masci nic nie daja. Steryd oczywiscie zaleczyl ladnie ale na drugi dzien (bez sterydu) wszystko wrocilo i w dodatku skorka pod broda popekala i w kapieli bardzo boli.
        Pewnie bede miala scisla diete (i znikne, bo jestem chudsza niz przed ciaza :) ) ale co tam dla niunci wszystko, butelki na pewno jej nie podam.
        • mloda121 Re: Co to moze byc? 13.07.09, 09:53
          W sudocremie jest cynk. Warto być pod stała opieka dobrego dermatologa, ponieważ
          w zależności od etapu zmiany na ciele leczy się ją czym innym. Jak zmiany są
          mokre, to należy je najpierw wysuszyć, jak nadkażone - dezynfekować np.
          rywanolem, a potem jak przyschną - nawilżać albo natłuszczać. Ale to musi ocenić
          specjalista. Wiadomo, że takie zmiany bez użycia sterydu goją się o wiele
          wolniej, ale dla mnie steryd to naprawdę ostateczność. Jestem również na diecie
          beznabiałowej i powiem Ci, że można przeżyć. Powodzenia!
          • magdalenka50cz Re: Co to moze byc? 13.07.09, 22:09
            No i mam diete eliminacyjna zero cytrusów, czekolady, orzechow, mleka, jaj i
            truskawek (i je podejrzewam, bo mala ma wysypke od poczatku czerwca, a wtedy
            zaczely sie truskawki)
            Tylko ze lekarz powiedzial ze po 4 dniach ma byc poprawa jezeli to którys z tych
            produktow. Jak nie bedzie poprawy to bedziemy szukac innej przyczyny.
            A mi sie wydaje ze 4 dni to malo
            • mloda121 Re: Co to moze byc? 14.07.09, 08:14
              Na pewno zmiany nie znikną w ciągu 4 dni, ale jeśli będziesz widziała, że nie
              jest gorzej tzn., że odstawiłaś alergen. Na forum 'alergie' jakaś mama pisała,
              że wg jej obserwacji alergen utrzymuje się w mleku matki około 5 dni, ale nie
              wiem czy jest to jakoś potwierdzone i czy przypadkiem nie jest to sprawa bardzo
              indywidualna.
            • verenne Re: Co to moze byc? 14.07.09, 08:41
              A ja zwrócę uwagę na chemię. Juz gdzieś pisałam - u mojej też pojawiły się suche
              czerwone placki na skórze jak miała około 6 mies. Też kombinowałam z dietą itp,
              a wszystko minęło jak zmieniłam proszek do prania (lovela na jelp, ponoć lovela
              często uczula) i płyn do mycia dziabąga ;) Nie wiem w sumie, który z tych dwóch
              produktów ją uczulał, ale od dłuższego czasu mamy spokój.
              A do smarowania skóry super się u nas sprawdziła emulsja Emolium.
              Wcześniej próbowałam też Oilatum, ale gdzieś na forum napisała mi któaś mama, że
              oilatum zawiera parafinę, któa może podrażniać suchą skórę i rzeczywiście -
              odstawienie oilatum też jakby pomogło.
              • magdalenka50cz Re: Co to moze byc? 20.07.09, 09:06
                Z chemia narazie sie wstrzymam bo nie bede wiedziala po czym nastapila poprawa.
                Pan doktor nas nawiedził bo mala dostala katarku i spytal sie o ta wysypke czy jest poprawa. Poprawy nie ma ale sie nie pogorszylo. Te zmiany zachowują sie dziwnie bo raz bledna a raz sie czerwienia, a na diete uwazam(nawet jak pisze sladowe ilosci to nie jem).
                No i stwierdzil ze w takim wypadku to przechodzi sie na mieszanke.
                Oczywiscie zaprotestowalam.
                Wiec wymyslil zebym najadla sie mleka duzo przez 2 dni i zobaczyla czy skóra sie pogorszy. Jak nie to znaczy ze to nie wina mleka.
                I tak po kolei z produktami które wyeliminowalam.
                I zgupialam co robic. Ale intuicja mi podpowiada zeby jeszcze pobyc na diecie.
                Moze pani Monika tez by mi cos podpowiedziala :)
                • magdalenka50cz Re: Co to moze byc? 20.07.09, 09:14
                  Tylko boje sie o te zmiany pod broda.Bo w jednym niejscu jest plamka dosyc czerwona (przez caly czas) i łuszczaca sie, raz nawet skóra w tym miejscu pekla.
                  Smaruje sudokremem.
                  Tylko ze boje sie zeby tam sie nie wdalo zakażenie jakies.
                  Czy potraktowac tą plamke sterydem, a patrzec na te lagodniejsze zmiany jak reaguja na diete.
                  Chociaz boje sie sterydu i wiem, ze po odstawieniu go moze wszystko
                  wyjsc z powrotem.
                  Moze znacie jakies cud specyfiki dla takiego maluszka.
                • mloda121 Re: Co to moze byc? 20.07.09, 10:56
                  Ten lekarz to alergolog? Z historii postów wynika, że na diecie byłaś jakiś
                  tydzień. To za mało, aby zmiany ustapiły. Mogą się zaczerwieniac bardziej od
                  gorąca, ciepłej kapieli, kontaktu z pieluszką, ubrankiem. Sudokrem wysusza, więc
                  nie rozumiem dlaczego smarujesz nim tą sucha plamkę. Dlaczego nie udasz się z
                  dzieckiem do lekarza specjalisty?
                  • magdalenka50cz Re: Co to moze byc? 20.07.09, 12:10
                    Ten lekarz to pediatra.
                    Sudokrem i sterydy zalecil dermatolog i 2 pediatrów
                    Alergologa dobrego i innych dobrych specjalistow na mojej prowincji nie ma.Musiala bym uderzyć na Wroclaw, ale tam nie znam lekarzy.
                    Jak zobacze ze po dłuzszym stosowaniu diety nie bedzie efektow, to na pewno udam sie do jakiegos dobrego alergologa
                    • magdalenka50cz Re: Co to moze byc? 27.07.09, 10:00
                      No i mamy winowajce owej wysypki -CEBION
                      Mala dostala katarku i zwiekszylismy ilosc wit c, 10 kropli 2xdziennie,(brala od 3 tyg. po 4 kropelki) i wysypka sie zaostrzyła. Odstawiłam i posypałam te miejsca pudrem nive i na drugi dzien stal sie cud. Wysypka prawie znikła całkowicie.
                      Dzisiaj dzwoniłam do pani Moniki i potwierdzila moje przypuszczenia.
                      Dobrze ze nie posłuchałam lekarzy i nie zastosowałam sterydu albo jeszcze gorzej, jak to polecił mi mój pediatra-przejść na mieszanke.
                      Dostalam pozwolenie od pani Moniki na powrót do normalnego jedzonka.
                      Chciałam Wam dziewczyny i pani Moniko bardzo podziekowac za wszystkie rady.
                      Pozdrawiam i lece po jogurt :)
                      • monika_staszewska Re: Co to moze byc? 27.07.09, 14:47
                        Nie ma sprawy:) smacznego życzę i pozdrawiam :)
                        monika staszewska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka