Dodaj do ulubionych

bolaca pierś

14.07.09, 16:52
Witam, karmie piersia i wczoraj na jednej pojawiło mi sie zaczerwienienie i
boli w tym miejscu, nawalu pokarmu chyba nie mam bo mała regularnie je i nie
sa to poczatki karmienia a wcześniej mie tak nie bolalo. Czy to moze byc stan
zapalny i czy mozna podawac dziecku mleko z tej piersi?
Obserwuj wątek
    • niebioska Re: bolaca pierś 14.07.09, 17:33
      sytuacja jak u mnie 2 tyg. temu. zaczerwienienie, bolące zgrubienie, brak
      gorączki. dl zdiagnozowała (wprawdzie przez tel.) początki stanu zapalnego.
      zaleciła ibuprom co 6 godzin. po 3 dniach nie było śladu.
      acha - dziecko jak najczęściej przystawiaj do tej właśnie piersi. nie trzeba
      nawału, żeby zrobił się zastój.
      • niebioska Re: bolaca pierś 14.07.09, 17:35
        a, i jakby nie było poprawy - nie bierz tego ibupromu w nieskończoność, tylko
        skontaktuj się z doradcą laktacyjnym lub lekarzem.
        • wiesia140 Re: bolaca pierś 14.07.09, 18:56
          Weź liście z białej kapusty. Włóż do lodówki gdzieś na 30 minut, potem
          wyciągnij jeden potłucz i przyłóż na chora pierś. Jak puści do końca soki wymień
          na nowy. Przystawiaj małego do tej piersi. Co do ibupromu i jego pochodnych
          zapytaj się pediatry , bo chociaż w niewielkich ilościach to przenika ( co
          prawda wpływu na dziecko nie potwierdzono w badaniach, ale to jest lek wiec
          lepiej się zapytać).
          • niebioska Re: bolaca pierś 14.07.09, 20:28
            ibuprom zaleciła mi dl, jak sądzę osoba kompetentna. ponoć (zalecenia tej samej
            pani, udzielającej się zresztą na innym forum) pomaga też okład z ciepłej
            pieluszki (lub czegokolwiek innego, ale większość kobiet karmiących pieluszki ma
            pod ręką :)) przed karmieniem, a schłodzonej po.
            • wiesia140 Re: bolaca pierś 15.07.09, 00:26
              Tak wszystko się zgadza, wpływu na dziecko nie odnotowano, więc lekarze go
              zlecają. Napisałam trochę na wyrost, żeby przy okazji uczulić autorkę na sprawę
              przyjmowania leków w trakcie karmienia. Tak poza tym nie wiadomo czy ona może
              przyjmować ibuprom, bo może chorować na nadciśnienie, a tego przecież nie wiemy.
              • maja.46 Re: bolaca pierś 15.07.09, 13:34
                dzieki, tak własnie na wyrost zarzyłam ale paracetamol,kapuste tez stosowałam.
                dzis jest ciut lepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka