Dodaj do ulubionych

Pytanie o okres

20.07.09, 23:12
Witam
karmie synka już 10 miesiąc i nadal nie mam okresu. Przy pierwszym dziecku okres powrócił po 7 miesiącach, mniej więcej wtedy gdy wyeliminowałam dwa karmienia z piersi na miejsce zupek itp. Teraz w dzień nie karmię juz wcalę, tylko do spania około 19-20, rano ok.9-10 i w nocy raczej duzo i często, ale nie kontroluję za bardzo, bo synek obsługuje się sam.
Nie tęsknie za tym okresem, ale może powinnam się zacząć martwić?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Pytanie o okres 20.07.09, 23:17
      Nie martw się. Dopóki karmisz, i kilka tygodni po odstawieniu, okresu może nie być.
      • okri2 Re: Pytanie o okres 21.07.09, 00:35
        jakiś czas temu też pytałam o to samo. Okres pojawił się tydzień po odstawieniu
        się córy. Miała wtedy 14 miesięcy, a od 12 miesiąca karmiłam tylko wieczorem i w
        nocy.
        Jedna z forumowiczek napisała, że nie miała 19 miesięcy i to też jest ok
        Nie martw się :) Pozdrawiam!
        • budzik11 Re: Pytanie o okres 21.07.09, 08:53
          okri2 napisała:

> Jedna z forumowiczek napisała, że nie miała 19 miesięcy i to też jest ok
          >

To ja :-) Potwierdzam - jest ok, nic złego to nie oznacza. Tym bardziej, że dużo
          karmisz w nocy,a to właśnie w nocy jest największe wydzielanie prolaktyny.
          • gyokuro Re: Pytanie o okres 21.07.09, 15:34
            Ja akurat nie karmiłam w nocy, za to w dzień tak (na pewno rano i do snu, a
            pewnie jeszcze częściej, tylko już nie pamiętam...) I okresu dostałam dzień po
            tym, jak synek skończył 11 miesięcy. Czyli nie masz się czym martwić :)
            Ciekawe, kiedy mi teraz okres wróci - córa potrafi robić sobie w nocy przerwy po
            7-8 godzin.
    • emilka76 Re: Pytanie o okres 21.07.09, 21:27
      Dzieki za odpowiedzi :-) W takim razie chwilo trwaj!
      • zuzomi Re: Pytanie o okres 21.07.09, 21:37
        Ja karmiłam córcię półtora roku i okres dostała równo 28 dni po całkowitym
        odstawieniu (przez ostatnie pół roku eliminowałam po jednym karmieniu i na końcu
        zostało tylko po kąpieli) kiedy spytałam mojego gina czy wszystko jest ok bo
        sięmartwię - odpowiedział, że jeśli laktacja jest ok to nie ma szans na
        okres...ale to też nie prawda - większość moich znajomych dostała okres po
        jakimś pół roku a karmią znacznie dłużej...
    • eli-mama Re: Pytanie o okres 21.07.09, 21:44
      A ja z tych, które chciały się cieszyć "bezokresem" ale nie było im to dane:)
      Bardzo szybko dostałam pierwszą miesiączkę po obu porodach mimo wyłącznego i częstego karmienia piersią.
      • rudik123 Re: Pytanie o okres 22.07.09, 12:22
        Moja córcia ma skończone 5 miesięcy, nie mam jeszcze okresu i wcale za nim nie
        tęsknię, ale mam za to już od dłuższego czasu takie pobolewania jak na
        miesiączkę...może tak być czy to znaczy że coś się dzieje i powinnam podreptać
        do lekarza?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka