lavjja 30.07.09, 16:51 dlaczego smoczek może wpłynąć na technikę ssania, a ssanie kciuka nie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mad_die Re: smoczek a kciuk 30.07.09, 20:45 A skąd taki pomysł? Dziecię powinno ssać pierś, a nie smoczka czy kciuka. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: smoczek a kciuk 30.07.09, 20:47 Bo jak się chce zrobić coś głupiego na kciuku (zacisnąć dziąsła, na przykład), to zaboli, a ze smoczkiem można zrobić wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
lavjja Re: smoczek a kciuk 31.07.09, 09:46 Mam jeszcze jedno pytanie. Rozumiem, że pierś nalezy podawać zamiast, smoczka, kciuka, jako pocieszyciela, ale co zrobić jeśli np mój synek chce jedynie possać, ale nie chce jeść? podaję pierś possie chwile i gdy poleci mleko denerwuje się i płacze, ponowne przystawienie nie działa, płacz jest większy, a dziecko zniechęca się do piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: smoczek a kciuk 31.07.09, 10:46 No to wtedy zajmujesz się dzieckiem, a nie zatykasz go smoczkiem - nosisz, pokazujesz świat, gadasz, śpiewasz, kładziesz na macie i dajesz jakieś gryzaki czy zabawki-grzechotki, szeleszczące, o różnych fakturach, wkładasz do wózka i idziesz na spacer - jest tyle możliwości, że smoczek czy kciuk jest na prawdę niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
lavjja Re: smoczek a kciuk 31.07.09, 11:05 nigdy dziecka nie zatkałam smoczkiem, dziękuję za rady, ale niestety nie są dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: smoczek a kciuk 31.07.09, 12:10 1. Smoczek może zaburzyć odruch ssania dlatego, że jest mniej miękki niż kciuk czy pierś, więc dziecko musi kontrolować jak głęboko wchodzi on do buziaka. Podczas takiej kontroli inaczej układa język i zaczyna używać dziąseł. Jak tak pracuje przy piersi pojawia się problem z odpowiednim wypływem mleka, a nierzadko z bólem piersi również. Natomiast kciuk jest równie delikatny jak pierś, więc nie trzeba uważać jak głęboko do dzioba wchodzi, a wiec nie ma zmiany pracy języka, a co za tym idzie nie ma potem problemu ze ssaniem piersi. 2. Jeśli dziecko ma ochotę ssać pierś dla samej przyjemności ssania ssie nieco inaczej niż wtedy gdy chce wyssać mleko. Jak ssie w ów nieodżywczy sposób mleko nie wypływ. Jeśli Pani Malec nie bardzo sobie radzi z takim nieodżywczym ssaniem można spróbować przystawić do piersi w pozycji pod górkę, wtedy siłą rzeczy mleko będzie wolniej płynęło, a w połączeniu z tym nieodżywczym sposobem ssanie wypłynąć wcale nie powinno. pozdrawiam :) monika stazsewska Odpowiedz Link Zgłoś
lavjja Re: smoczek a kciuk 31.07.09, 12:18 dziekuję za poradę Pani Moniko. Nie wiem, czy to moje piersi takie nijakie, ale wystarczy jak on trzyma brodawkę a za jakies 3 minuty nagle mleko zaczyna tryskać i on sie denerwuje. Spróbuję tak jak Pani radzi. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: smoczek a kciuk 31.07.09, 12:25 Nie ma sprawy :) a piersi jak najabardziej takie jak trzeba - to Młodzian "rozrabia", moze mu sie nie chce kombinowac ze ssaniem i chciałby zeby niepłynięcie samo sie robbiło, a tu niestety nie ma nic bez wysiłku ;) pozdrawiam serdecznie :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś