Dodaj do ulubionych

alimenty bez rozwodu

18.12.10, 13:00
Czy moę podac męża o alimenty na dziecko jeśli nie wniosłam jeszcze pozwu o rozwód?
Na jakiej podstawie sąd przyzna mi alimenty na dziecko a nie kazde np.mi płacić na dziecko-bo mąż powie ze on chce sprawować nad nim opieke..Z mezem jeszcze mieszkamy razem ale prowadzimy juz osobne gospodarstwo domowe.Jak długo po złozeniu pozwu o rozwód czeka sie na rozprawe?
Obserwuj wątek
    • anet01 Re: alimenty bez rozwodu 18.12.10, 13:09
      Jeszcze jedno,mieszkam z dzieckiem i nim w mieszkaniu jego matki.Nie zarabiam bo opiekuje sie 2 letnim dzieckiem,Do przedszkola nie wiem czy sie dostanie szczerze to wątpie(na nianie nie stac mnie bedzie jak zarobie z 1000zł)bo kuzynki dziecko sie nie dostało i znajomej też więć sie boje.Ogólnie jestem bez pracy bez mieszkania bez pieniedzy.Narazie utrzymuje sie z oszczedności czy jak pójde do mopsu coś mi sie nalezy? jaka pomoc powinnam otrzymać?o co pytać?
      • em.haa Re: alimenty bez rozwodu 18.12.10, 20:51
        Skoro chcesz alimentów to co Cię powstrzymuje przed rozwodem?
    • burza4 Re: alimenty bez rozwodu 18.12.10, 23:34
      Bez rozwodu to możesz wnieść pozew o zaspokojenie potrzeb rodziny (wygoogluj sobie szczegóły)

Jeśli jednak złożysz pozew o rozwód zanim zapadnie orzeczenie w tej sprawie - to sąd zapewne oba postępowania połączy, co sprawi, że to się przeciągnie w czasie (na pierwszą rozprawę czeka się nawet 10 miesięcy). Tak czy inaczej - wnoś o tymczasowe zabezpieczenie oraz rozpatrzenie sprawy pod nieobecność pozwanego.
      • annakate Re: alimenty bez rozwodu 19.12.10, 17:46
        o alimenty na dziecko tez możesz, zastanów sie tylko, czy chcesz sie dwa razy procesować
        choc niewatpliwie same alimenty będziesz miała osądzone szybciej
        terminy rozwodów sa rożne w różnych sądach, ustal w sekretariacie wydziału rozwodowego (cywilnego) w najbliższyb sądzie okręgowym - tam ci mniej więcej powiedzą
        • oliwija Re: alimenty bez rozwodu 20.12.10, 08:19
          ja skladałam oalimenty a po 1,5 roku o rozwód. skaldajac o alimenty sadzilam ze ex sie opamieta.. aleskad.. jeszcze bardziej byłochoczy aby meic coraz tonowe kochanki. i wcale sie z tym nei kryl przy zadowoleniu jego mamusi.
          • morekac Re: alimenty bez rozwodu 20.12.10, 09:05
            tonowe kochanki? wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka