Dodaj do ulubionych

badania DNA

02.07.11, 21:21
Witam,
Czy istnieje możliwość sfałszwania wyniku badań DNA Waszym zdaniem?
Moim zdaniem np. badania DNA dziecka Anety Krawczyk zostały sfałszowane. Kobieta w jej sytuacji nie ośmieszałaby się na całą Polskę, a z Łyżwy jest stary bandzior. Potem był artykuł w GW, nawet całkiem spory, o takim gościu, którego przymknęli za załatwianie lewych L4 politykom i zawierał wprawdzie bardzo niejasne i niedaleko posunięte domysły, że może i przy tym badaniu DNA coś miał do czynienia. Szkoda, że wtedy tej sprawy nie wyjaśniono.
W każdym razie wracam do swojego pytania na wstępie.
Obserwuj wątek
    • he_xe Re: badania DNA 02.07.11, 21:47
      Też się nad tym zastanawiałam. Tatuś mojego dziecka chce badania i tak sobie myślę, że bardziej mu się kalkuluje dać gigantyczną łapówkę niż przez minimum kilkanaście lat ponosić konsekwencje pozamałżeńskiej wpadki tym bardziej, że wrócił do żony. Ale wracając do Twojego pytania - w końcu doszłam do wniosku, że takie badania to bardzo poważna sprawa i nie sądzę, żeby jakiekolwiek laboratorium pozwoliło sobie na preparowanie wyników. Od jednej z forumowiczek słyszałam, że tego typu instytucje mają róznego rodzaju procedury utrudniające jakikolwiek błąd, choćby konieczność pobierania próbek w tym samym czasie, w obecności wszystkich zainteresowanych, podpisywanie oświadczeń, że on to on i ona to ona zwieńczone wspólnym "rodzinnym" zdjęciem. Kolejny argument za tym, że preparowanie wyników raczej nie wchodzi w grę to reputacja takiego laboratorium. Nie wiem czy byłaby możliwość skłonienia sądu do wysłania na kolejne testy, ale jeśli tak i okazałoby się, że pierwsze wyniki są nieprawdziwe to już nie tylko dobre imie laboratorium ucierpi, ale na takie postępowanie jest paragraf
      • evi85 Re: badania DNA 03.07.11, 07:26
        zawsze mozna dodatkowo samemu przeprowadzic takie badanie
        tzn jest pelno firm oglaszajacych sie w robieniu badan o wiele taniej niz przez sad, bo "pieczatka sadu" kosztuje
        ja w razie watpliwosci zrobilabym jeszcze raz na wlasna reke badania po cichu
        • jogo2 Re: badania DNA 03.07.11, 11:19
          No ale po co robić badania samemu? Matka wie, kto jest ojcem jej dziecka, chodzi o to żeby wiedział sąd. Sąd interesują zdaje się tylko badania w ośrodku pracującym na rzecz sądu. Jeżeli te badania zostaną sfałszowane, to czy sąd przychyli się do rozpatrzenia wniosku o uwzględnienie badań zrobionych gdzie indziej? Zresztą jak w takim razie pobrać materiał genetyczny od delikwenta - zlecić jego porwanie i pobranie materiału?? To chyba za drogo kosztuje.

W ogóle, w przypadku gdy badania DNA zlecone przez sąd wykażą że X nie jest ojcem dziecka Y, to czy w ogóle sąd będzie skłonny uwzględnić wniosek o powtórzenie badań??
          • od.czasu.do.czasu Re: badania DNA 07.07.11, 11:47
            Nie. Wynik to wynik, a matkach wyjdzie na dzi...kę.
            Ale takie sytuacje się zdarzają, współczuję kobietą bo to nie łatwa sprawa.
          • he_xe Re: badania DNA 19.07.11, 17:48
            troszkę poczytałam na temat w necie i z informacji na stronach takich laboratoriów wynika, że testy dają pewność 99,999%. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości badanie jest powtarzane. Na farach znalazłam też zapytania delikwentów jak można "oszukać" taki test. Bez odpowiedzi.
        • od.czasu.do.czasu Re: badania DNA 07.07.11, 11:44
          Jak ojciec uważa że dzieciak nie jego i tylko sąd może go zmusić do badań to raczej nie pójdzie na żadne badania z matką po dobroci.
          Nie ma opcji.
      • agnieszka_monika_bernadetta Re: badania DNA 23.07.11, 09:35
        he_xe napisała:

> Też się nad tym zastanawiałam. Tatuś mojego dziecka chce badania i tak sobie my
        > ślę, że bardziej mu się kalkuluje dać gigantyczną łapówkę niż przez minimum kil
        > kanaście lat ponosić konsekwencje pozamałżeńskiej wpadki tym bardziej, że wróci
        > ł do żony

Więc po co chce te badania DNA?
        Jeśli ojciec dziecka zdradzał swoją żonę z Tobą, ma podejrzenia, że dziecko może nie być jego, ale też jeśli jesteś pewna, że on jest ojcem, co masz do stracenia?
        Zgódz się i po sprawie.
        • he_xe Re: badania DNA 24.07.11, 22:53
          agnieszka_monika_bernadetta napisała:

> Więc po co chce te badania DNA?

wersja dla mnie, przekazana przez kolegę: "on wie, że to jego dziecko, ale żona prosiła"; najbardziej prawdopodobna wersja dla żony: ... baltycki dawno temu dość trafnie to ujął w innym wątku wink

> Zgódz się i po sprawie.

??? tu nie ma się co zgadzać lub nie. To sąd decyduje czy kieruje nas na badania DNA czy nie.
        • lilith76 Re: badania DNA 25.07.11, 11:53
          Inna wersja - naoglądał się seriali parawenezuelskich na TVN i ma nadzieję, że da w łapę komu trzeba i ktoś sfałszuje wynik dla sądu wink W telewizji pokazali, to pewnie możliwe wink
          • ona3010 Re: badania DNA 27.07.11, 16:49
            też sie o to bałam bo moj ex mocny cwaniak ale przeszło ok
            z drugiej str sprawa anety k .... mnie sie zdaje ze coś tam pozałatwiali....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka