Dodaj do ulubionych

c.d... alimenty

24.09.11, 21:47
Dziewczyny, mam termin sprawy, dostałam tez odpowiedz na pozew z newsami typu:
że tatuś utrzymuje mamę za kwote 1000zl miesiecznie i do tego co miesiac płaci swojej chrzesniaczce po 500zł....nie znam sie na sądach ale chyba strzelił sobie gola? ma kredyt hipoteczny do 2015r.
napisał ze nie może czesto dojeżdzac bo to kilkaSET km a to tylko 180 czyli 2h
oczywiście kwestionuje paragony bo nie faktura imienna z tym może być problem...no i że za każdym razem przywozi dziecku prezent - słodycze a dokładnie gumy mamby i lizaczki)
Ale w sumie czytałam to i gęba mi się śmiała....do odp pozwu napisał jeszcze ze bierze udział w opiece osobistej dziecka.
Jak wytłumaczyć sądowi o tych paragonach?
Obserwuj wątek
    • altz Re: c.d... alimenty 25.09.11, 07:40
      Facet faktycznie się kiepsko broni.

Najpierw są dzieci własne, potem chrześniaczka i 500 zł to jest dużo powyżej przyjętej kwoty. 50 zł miesięcznie jest w porządku, ale to i tak nie może być usprawiedliwienie dla niepłacenia na dzieci.
      Czyli może dawać te 500 zł na dzieci, oprócz tego, co daje.

Mama nie ma własnych pieniędzy? Gdyby mama była obłożnie chora i miała drogie leczenie, to te 1000 zł jest jak najbardziej uzasadnione.

Skoro przywozi cukierki i gumy, to niech płaci dodatkowo na dentystę.

Paragony sąd przyjmie, jeśli będzie na normalne rzeczy i w normalnej ilości np. 15 kostek masła miesięcznie, a nie 150.
      Trzeba je dokładnie przejrzeć, żeby nie było pomyłek np. podpaski na dziecko 2-letnie czy alkoholu na 5-latka, o takich sytuacjach słyszałem.
      Nawet nie trzeba pokazywać paragonów na spożywkę, o ile dziecko nie ma specjalnych potrzeb, poda się kwotę np. 450 zł na osobę na wyżywienie i sąd nie będzie dociekał, bo to jest typowa kwota, a sąd nie ma czasu na bzdury.
      Nie trzeba wszystkiego dowodzić, warto jakieś droższe rzeczy typu aparat ortodontyczny.
      • ona3010 Re: c.d... alimenty 25.09.11, 11:05
        Matka jego jest w domu starców niestety więc ma pewnie jakąś rencinkę. Co do chrześnicy to on z nią jest emocjonalnie związany i z matką niż własnym dzieckiem.
        Do tego napisał że żyje z oszczędności a dochodów nie ma żadnych...ehh ciężka sztukawink
        • altz Re: c.d... alimenty 25.09.11, 12:06
          ona3010 napisała:

> Matka jego jest w domu starców niestety więc ma pewnie jakąś rencinkę.
          Trochę to zmienia postać rzeczy. Teraz gminy zmuszają do szukania oszczędności, rodziny osób starszych pozywane są o opłacanie kosztów pobytu staruszków w domu starców samodzielnie przez urzędników, wniosek zainteresowanego nie jest do tego potrzebny.
          Są to spore koszty, nawet po 3000 zł na osobę. Może się okazać, że pan będzie płacił alimenty na matkę i to spore.
          • izunia_milo Re: c.d... alimenty 26.09.11, 09:36
            Teraz ciekawe, które alimenty będą "ważniejsze"? Na matkę czy na dziecko?

Naprawdę jestem ciekawa, bo oczywistym jest, że chrześniaczka nie musi dostawać co miesiąc 500 zł, za to córka i matka jak najbardziej...
            • izunia_milo Re: c.d... alimenty 26.09.11, 09:38
              Za szybko mi się kliknęło "wyślij" wink.

Tzn. wiem, że córka wg prawa ma pierwszeństwo, ale w przypadku gdy matka jest w domu starców, to już nie jestem taka pewna.
              • altz Re: c.d... alimenty 26.09.11, 10:55
                > Tzn. wiem, że córka wg prawa ma pierwszeństwo, ale w przypadku gdy matka jest w
                > domu starców, to już nie jestem taka pewna.
                Ważny jest niedostatek strony. Jeśli córce się żyje spokojnie z pieniędzy matki, to dostanie raczej niskie alimenty, jeśli niedostatek będzie większy, to pójdą większe pieniądze na dziecko, resztę do 60% zarobków ojca będzie potrącana z pensji ojca, a pozostała kwota będzie ściągana z pozostałej rodziny, a jeśli się nie da, to będzie to pokrywać gmina.

To, że sprawa opłaty za dom starców się pojawi jestem pewien, jeśli nie razu, to później, a będzie to kwota naliczana wstecz za cały pobyt, więc wyjdzie duża kwota.
                W takiej sytuacji ja bym się spieszył z alimentami na dziecko i zażądał sporej kwoty zgodnie z realnymi kosztami.
                • satelitka1 Re: c.d... alimenty 02.10.11, 00:19
                  "niedostatek" - jest brany pod uwagę w przypadku alimentów na innych członków rodziny niż dziecko. Jesli chodzi o dziecko - to bierze się pod uwagę "podstawowe potrzeby bytowe" - czyli poza wyżywieniem i ubraniem - koszty edukacji, wychowania, zajęć pozalekcyjnych - tego wszystkiego, co służy rozwojowi dziecka. Zatem - mimo żyjacej w "niedostatku" i dps-ie teściowej - sąd musi wziąć pod uwagę potrzeby dziecka - i zasądzić połowę tej kwoty od ojca. W końcu nie można od matki wychowującej dziecko domagać się by partycypowala w kosztach utrzymania byłej teściowej i uzalezniać kwoty alimentów na dziecko od sumy jaka zostanie gdy ojciec zapłaci wszystkie pozostałe zobowiązania.
        • harell Re: c.d... alimenty 26.09.11, 14:17
          > Do tego napisał że żyje z oszczędności a dochodów nie ma żadnych...ehh ciężka s
          > ztukawink

Jak jest zdrowy to do roboty!
          Alimenty nie są uzależnione od zarobków tylko od możliwości zarobkowych smile na szczęście.
        • braktalentu Re: c.d... alimenty 27.09.11, 15:50
          Jeżeli Pan nie pracuje, to oszczędzi na domu opieki dla mamusi zajmując się bidulką w domu własnym. A 1000PLN z oszczędności, którymi tak hojnie szafuje będzie mógł spokojnie przeznaczyć na dzieciaczki swoje najukochańsze.
          Ponieważ w głowie Ci się nie mieści, że można nie łożyć na własne dzieci, to nie zbierałaś faktur VAT dokumentujących koszty ponoszone na córkę. Paragony służyły Ci do kontrolowania wydatków - z wrodzonej gospodarności i ze względu na głodowe alimenty.
          • ona3010 Re: c.d... alimenty 27.09.11, 16:39
            jestem już po...
            jak zawsze w sądzie nie miło się spotykać ale mus to mus...
            jedna sprawa, sad zasądził 1500zł + wszystkie koszty medyczne dziecka czyli wizyty i lekarstwasmile
            sędzina ostro mu nawtykała i jego mina była bezcenna... jego zdenerwowanie bezcenne... a mój prawnik powiedział że jest to bardzo, bardzo uszkodzony, biedny, człowiek...
            wiec dziewczyny starajcie się o godne alimenty dla dzieci!!!
            choćby się miało to powtarzać co 6 miesięcy.
            • braktalentu Re: c.d... alimenty 27.09.11, 17:07
              Nie mogę nic napisać, bo tak mi się żal zrobiło tego biednego, uszkodzonego człowieka, którego skazałaś prawomocnym wyrokiem sądu na dramat utrzymywania własnych dzieci, kosztem chrześniaczki. Co z Ciebie za matka-smile.
              • ona3010 Re: c.d... alimenty 27.09.11, 17:15
                jak to co za matka???
                wyrodna! żmija! i pijawka! franciszek podłota! smile
                najlepsze to jest to że facet blisko 50 lat umie się obrażać jak 16 lateksmile))
                bezcenne
                no coż znów spotkanie za poł roku....
                • danerzam Re: c.d... alimenty 30.09.11, 18:31
                  ona3010 - mogę napisać na priv? przede mną sprawa o podwyższenie (pierwsza od 12lat), "tatuś" bidulek (kolejny) nie pracuje, na utrzymaniu żony jest..... zdrowy na ciele i umyśle, jak argumentowałaś? poza oczywiście wyliczeniem kosztów utrzymania? czy miałaś adwokata czy poradziłaś sobie sama? może coś mi podpowiesz?
                  pozdr
                  danerzam
                  • ona3010 Re: c.d... alimenty 06.10.11, 11:59
                    jasne, pisz na@
                    • kasia111177 Re: c.d... alimenty 06.10.11, 22:58
                      Zawsze to fajnie przeczytać, że Sąd też potrafi logicznie myśleć. Teraz pytanie: jak to od owego rentiera ściągnąć?
                      • danerzam Re: c.d... alimenty 09.10.11, 14:05
                        a to już zależy dużo od indywidualnej sytuacji, czy pracuje, czy prowadzi działalność, czy jest na zasiłku - w ostateczności zostaje donos do prokuratury o przestępstwie uporczywej niealimentacji i może wizja więzienia ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka