Dodaj do ulubionych

Zapisy do przedszkola

05.01.12, 20:27
Mam praktyczne pytanie odnośnie zapisów do przedszkola publicznego: czy w takiej sytuacji jest konieczny ojciec dziecka? W sensie jego podpis, dane, cokolwiek?

Z ojcem dziecka nie mieliśmy ślubu, dziecko uznane ma jego nazwisko, płaci (marne, ale to inny temat) alimenty, ale dziecka niemal nie widuje, sporadycznie odwiedzi, ja z nim nie mam prawie kontaktu, nie odzywa się do mnie itd. I teraz nie wiem czy jak będę zapisywać Synka do przedszkola to muszę jeszcze stawać na głowie żeby tatuś łaskawie gdzieś się pojawił i coś podpisał czy jak to jest?

Z góry dziękuję za wyjaśnienie!
Obserwuj wątek
    • ona3010 Re: Zapisy do przedszkola 05.01.12, 23:01
      mamy już 21 wiek...
      nie trzeba, jesteś jedynym opiekunem dziecka i koniec.
      • listopadowka2008bis Re: Zapisy do przedszkola 05.01.12, 23:38
        nie, u mnie nie bylo to konieczne. Wypelnilam dane dotyczace jedynie mojej osoby,system mi to przyjal, a jak zanioslam podanie, to wytlumaczylam o co chodzi. Nie mialam zadnych problemow.
        • ma_niusia Re: Zapisy do przedszkola 06.01.12, 10:04
          Uff, super, dziękuję bardzo smile
          Ojcu jest obojętne gdzie pójdzie dalej dziecko, niby nie ma odebranych praw ale w praktyce to niemal tak wygląda i nie wiedziałam co mnie czeka przy tych formalno ściach.
          Dzięki za info smile
      • demonii.larua Re: Zapisy do przedszkola 06.01.12, 18:42
        Właśnie w XXI wieku ojciec dziecka posiadający pełnię władzy rodzicielskiej jak najbardziej powinien podpisywać dokumenty dotyczące dziecka.
        Inna inszość to przepisy w przedszkolu - najlepiej dowiedzieć się u źródła czyli w przedszkolu do którego zapisujemy dziecko. W przedszkolu moich dzieci wymagany jest podpis obojga rodziców.
        • ma_niusia Re: Zapisy do przedszkola 06.01.12, 21:14
          O proszę, a więc jednak. Dzięki za wypowiedź, dowiem się u źródła, w przyszłym tygodniu będę w tym przedszkolu to podpytam panią dyrektor.
          Ja właśnie zapytałam bo jak Młody szedł do żłobka (prywatnego klubiku) to był wymagany podpis i pełne dane obojga rodzicw. Wtedy jeszcze nie było problemu bo jeszcze wtedy mieszkaliśmy razem, ale pamiętając tą sytuację po prostu chcę wiedzieć co mnie czeka dalej.

Dzięki!
          • lilith76 Re: Zapisy do przedszkola 06.01.12, 21:55
            A widzisz - moje dziecko jest w żłobku państwowym i na wnioskach, dokumentach widnieją tylko moje dane, podpisy, zaświadczenia z zakładu pracy.
            Tata ma upoważnienie do odbierania dziecka.

Liczę, że w przedszkolu będzie podobnie. A patrząc jak popularne jest bycie "sm" akurat gdy trzeba zapisać tam dziecko, to aż głupio mi będzie autentycznie się za takową podawać i bo i tak wezmą to za ściemę.
            • ma_niusia Re: Zapisy do przedszkola 06.01.12, 22:26
              A widzisz teraz sobie przypomniałam jak próbowałam zapisać młodego do państwowego żłobka (nie dostał się byliśmy w czwartej setce listy oczekujących), to ojciec dziecka nie tylko podpis ale i zaświadczenie misuał dostarczyć z pracy i miałam wtedy wieli problem. Rzeczywiście.
              A teraz jestem FAKTYCZNIE samotną mamą i nie wiem jak będzie z tym przedszkolem. Mi nie jest głupio się podawać za taką bo to szczera prawda, ale przykro mi, że tak ujmę niefortunnie, że inni ludzie "wykorzystują cudze nieszczęście na swoją korzyść". Ja byłam od urodzenia wychowywana z poszanowaniem wartości prawdy, uczciwości i gdybym nie byłą samotną mamą w życiu bym się za taką nie podała. To ajk ludzie kombinują, kłamią, a potem odbija się to na nas... po prostu przykro. I żal mi tych ludzi, bo ciekawe co by było gdyby naprawdę znaleźli się w naszej sytuacji...

Pozdrawiam smile
              • he_xe Re: Zapisy do przedszkola 07.01.12, 20:31
                o ile dobrze pamietam jestes z warszawy. Zarowno zlobki jak i przedszkola podlegaja pod urzad m.st. warszawy. Od niedawna rekrutacja do jednych i drugich jest elektroniczna, a dzieci/rodzice spelniajacy konkretne kryteria otrzymuja za to punkty i od tego uzaleznione jest miejsce w kolejce a w efekcie w placowce. 2go stycznia wypelnialam formularz zgloszeniowy do zlobka. Zaznaczylam w odpowiednim miejscu, ze jestem samotna matka, pole dotyczace ojca pozostawilam puste i system mnie przepuscil. Ponadto, zgodnie z regulaminem: "Za osobe samotnie wychowujaca dziecko, uwaza sie jednego z rodzicow albo opiekuna prawnego stanu wolnego, osobe pozostajaca w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sadu, osobe rozwiedziona, chyba, ze wychowuje wspolnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem. Za osobe samotnie wychowujaca dziecko uwaza sie takze osobe pozostajaca w zwiazku malzenskim, jezeli jej malzonek zostal pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa kare pozbawienia wolnosci. Dla dziecka samotnej matki lub ojca potwierdzeniem jest jeden z dokumentow: zaswiadczenie z USC potwierdzajace aktualny stan cywilny (np. zupelny odpis aktu urodzenia dziecka, skrocony odpis aktu malzenstwa z adnotacja o rozwodzie) lub inne dokumenty potwierdzajace stan cywilny, (...) oświadczenie rodzica o samotnym wychowywaniu dziecka"
                Reasumujac, skoro udalo mi sie zapisac skutecznie dziecko do zlobka bez danych ojca, nie sadze aby byly klopoty z elektroniczna rejestracja do przedszkola. Wymagane dokumenty do zlobka powinny byc analogiczne do przedszkola, skoro regulamin ustala Biuro Edukacji w Ratuszu.
                • ma_niusia Re: Zapisy do przedszkola 07.01.12, 20:57
                  Dzięki smile
                  Tak, jestem z Warszawy, jest rzeczywiście elektroniczna rejestracja ale jeszcze nia ma na stronie nowych elektronicznych wniosków (a starych już nie ma zeby sprawdzć jak było). Ale w najbliższym tygodniu będę osobiście w przedszkolu gdzie jest wspaniała ciepła, przyjazna dyrektorka to ją dopytam smile
                • lilith76 Re: Zapisy do przedszkola 08.01.12, 00:56
                  he_xe, i jak ci poszło z tą rekrutacją? Podobno jakaś masakra na łączach była? Jaki macie +/- nr na liście?
                  • he_xe Re: Zapisy do przedszkola 08.01.12, 14:53
                    smile hehe było śmiesznie żeby nie powiedzieć żenada i zero profesjonalizmu. System miał ruszyć o 9tej i gdy próbowałam wrzucić stronę żłobków od razu wywalało mnie z netu lub strona ładowała się mimum 5 minut. Potem kolejne klik na link do rekrutacji i znowu brak łączności. Kroczek po kroku przechodziłam do kolejnych "zakładek", a wniosek udało mi się zarejestrować około 12:40 jako 2318ty. Na mail potwierdzający (generowany automatycznie przez system) czekałam do ok. 15tej wink Niestety nie płacę tu podatków więc mam tylko 54 pkt na 100 - marne szanse sad. Jutro idę do żłobka z wydrukiem i podpytam, czy jeżeli w tym roku rozliczę się w wawie mogę dokonać zmian w formularzu. W radiu słyszałam, ze system był na tyle niedoskonały, że kilka osób z jednej rodziny w tym samym czasie rejestrowało jedno dziecko!!!
                    • he_xe Re: Zapisy do przedszkola 09.01.12, 14:00
                      jeszcze wracajac do zapisow - dzis zanioslam podpisany wydruk do zlobka pierwszego wyboru i pani przyjmujaca wniosek zapytala o puste dane ojca (no i podpis a raczej jego brak). Powiedzialam ze sprawa o ustalenie ojcostwa w toku i ze w akcie urodzenia sa fikcyjne dane ojca. Porownala jeszcze moje i dziecka nazwisko i przyjela wniosek. Nie wiem wiec, czy w Twoim ma_niusia przypadku bedzie podobnie czy jednak beda drazyc. Zjm1111 - Ty juz zanioslas swoj wniosek do zlobka? nie doczepili sie o brak danych ojca?
    • lily-evans01 Re: Zapisy do przedszkola 09.01.12, 21:05
      U mnie w przedszkolu musiałam przedstawić wyrok sądu o alimenty, a w rekrutacji elektr. wystarczyło zaznaczyć, że jestem samotną matką i system przyjął tylko moje dane.
      W prywatnej szkole niestety córka została spisana z aktu urodzenia, pani dyrektor też drążyła, czemu na umowie jest jedynie mój podpis, a nie ojca. Wpisowe przeważyło i odczepiła się od tematu, ale wszystkie dane tatuńcia musiałam podać w kwestionariuszu.
      Co do odbioru ze szkoły, jest pewien paradoks, bo wpisałam osoby, które JA upoważniam, tak że jakby ojciec przyszedł po córkę, to zrobiłaby się zadyma. Choć zgodnie z prawem ma niestety taką możliwość.
      • ma_niusia Re: Zapisy do przedszkola 10.01.12, 09:22
        Kurczę jak widzę wszędzie inaczej, zapytam jutro w "naszym" przedszkolu. Dane ojca mogę podać, znam i nie ma z tym problemu. Ojciec się nie angażuje, ale chcę go upoważnić do odbierania dziecka (w razie jakichś tragicznych okoliczności, nie wiem czy skorzysta z tej możliwości, ale nie chce mu robić pod górkę, nie obawiam się że mi "ukradnie" dziecko a nawet wręcz przeciwnie, możliwe że nigdy w życiu go nie odbierze). Ale jak widzę to w większości przypadków dane wystarczają osobista obecnośc i podpis nie są konieczne. Jak się dowiem u nas to dam znać czego wymagali.
        • olik7 Re: Zapisy do przedszkola 11.01.12, 10:19
          Ja dodatkowo wzięłąm Panią na rozmowę. Nie chciałam aby dziecko było o ojca pytane, nikt nie kazał zjeść łyżki zupki "za tatusia" itp.
      • pour Re: Zapisy do przedszkola 11.01.12, 12:33

I tak i nie.
        > Co do odbioru ze szkoły, jest pewien paradoks, bo wpisałam osoby, które JA upow
        > ażniam, tak że jakby ojciec przyszedł po córkę, to zrobiłaby się zadyma. Choć z
        > godnie z prawem ma niestety taką możliwość.

I tak i nie.
        Jeśli drugi rodzic ma wyrokiem sądu ustalone kontakty z dzieckiem w konkretnie dni i godziny tygodnia, w uzgodnionym miejscu, jeśli nie została wyrażona pisemna zgoda na odbieranie przez niego dziecka z placówki, ów rodzic nie ma prawa odbioru dziecka z przedszkola czy szkoły, a osoby, pod której opieką znajduje się dziecko - do jego oddawania osobom nieupoważnionym. Oczywiście, jeśli o fakcie władze placówki oraz wychowawcy zostaną poinformowani.

Jeśli sprawa kontaktów nie jest sądownie ustalona, sytuacja nie jest do końca jasna, choć teoretycznie, rodzic sprawujący faktyczną opiekę może zwrócić się do władz placówki o niewydawanie dziecka drugiemu (np. bezkontaktowemu) rodzicowi, nawet, jeśli ten ma pełnię władzy rodzicielskiej do chwili ustanowienia przez sąd zasad kontaktów.

Jednak, jak obserwuję otoczenie wierzę coraz mocniej, że w sporej części przypadków można w sprawach wspólnego wychowania, opieki i finansowania dzieci osiągnąć consensus i te kwestie ustalać pozasądownie, czego wszystkim (i również sobie) życzę.
        • ma_niusia Re: Zapisy do przedszkola 13.01.12, 19:33
          No więc dziś dopytałam, podpis ojca nigdzie nie jest potrzebny, ale jeśli nie ma ograniczonych praw rodzicielskich (a nie ma) to może zawsze odebrać dziecko. Ja tam bym chciała żeby był łaskaw choć raz w życiu odebrać go skądkolwiek, więc to akurat dla mnie nie jest problem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka