emilly_black
28.02.12, 17:49
Witam. W lutym urodziłam córeczkę. W sumie nie jestem sama, bo ojciec mojego maleństwa cały czas jest ze mną, ale ślubu nie planujemy. Obydwoje jesteśmy bardzo młodzi (18 lat). Ja staram się skończyć szkołę zaocznie, mój chłopak kończy dziennie. Nie mamy żadnych własnych dochodów, ani też jak na razie realnych możliwości na podjęcie jakiejś pracy. Jak na razie mieszkam u swoich rodziców, rodzice mojego chłopaka kupili całą wyprawkę dla naszego dziecka, ale już powiedzieli oficjalnie, że mogą pomóc, ale utrzymywać nas nie będą. Mój chłopak przychodzi na noc, zajmuje się małą, ale nie chce zamieszkać w domu moich rodziców.
Proszę, napiszcie o jakie zasiłki jako samotna mama mogę się starać, jakie formalności trzeba spełnić i dokąd muszę się udać z papierami, żeby cokolwiek dostać. Na jakie kwoty mogę liczyć, że dostanę.
Rodzice chłopaka zaproponowali też, żebyśmy się zorientowali, czy jest szansa, żeby dostać jakieś mieszkanie socjalne za jakąś dopłatą, którą oni chcą wziąć na siebie. Jeśli coś na ten temat wiecie, napiszcie. Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc.