Dodaj do ulubionych

czy któraś składała taki pozew? Paszport

20.04.12, 19:24
Czy któraś z Was zwracała się do sądu rodzinnego z wnioskiem o zmianę sposobu wykonywania władzy rodzicielskiej w kwestii wyłącznego decydowania w sprawach dokumentów dziecka.

Mi chodzi o paszport, ale szukając czegoś w temacie znalazłam coś takiego...

forumprawne.org/prawo-rodzinne-opiekuncze/126082-jak-wyrobic-paszport-dla-dziecka-bez-zgody-ojca-gdy-jestem-po-rozwodzie.html
Jest tu link z pozwem, czy któraś składała coś takiego???
Obserwuj wątek
    • annakate Re: czy któraś składała taki pozew? Paszport 20.04.12, 22:03
      nie wiem co rozumiesz przez decydowanie w sprawach dokumentów dziecka - samo wyrobienie, czy dysponowanie potem?
      Nie dostaniesz zgody "blankietowej" na wszystkie dokumenty, mozesz natomiast wystapic z wnioskiem (nie pozwem) o zgode sądu na wyrobienie paszportu bez udziału ojca - wtedy zgoda sądu zastepuje niejako zgode ojca. Kosztuje to 40 zl, sklada się w 2 egzemplarzach w sądzie w miejscu zamieszkania dziecka.
      • ulciag6 Re: czy któraś składała taki pozew? Paszport 21.04.12, 09:28
        dodam, że warto jeszcze napisąc we wniosku o wydanie paszportu ( ja składałam) o pozwolenie na wyjazd za granicę, i jeszcze jakby sędzia o tym zapomniał(u mnie tak był) to przypomnieć mu na rozprawie.
        • elixa05 Re: czy któraś składała taki pozew? Paszport 21.04.12, 09:51
          a to nie jest logiczne, że jak się wyrabia paszport to właśnie z zamiarem wyjazdu za granicę?
          A jeśli chodzi o ten pozew, który wkleiłam, to chodziło mi bardziej o to, żeby załatwić to tylko raz a nie przy każdej zmianie paszportu zakładać kolejną sprawę.
          ulciag6 - a możeszzy znów trzeba się "ścierać" i coś udawadniać? Czy miałaś jakieś potwierdzenie, że ojciec nie chce się zgodzić?
          • elixa05 Re: czy któraś składała taki pozew? Paszport 21.04.12, 09:54
            sorki, coś mi kursor zrobił psikusa

miało być:

ulciag6, a możesz napisać jak wygląda taka sprawa, czy też trzeba się "ścierać" i coś udawadniać ( jak przy alimentach)? Czy miałaś jakieś potwierdzenie, że ojciec nie chce się zgodzić? np. brak odpowiedzi na list, w którym go o to prosisz?
            • annakate Re: czy któraś składała taki pozew? Paszport 21.04.12, 17:46
              zgoda na paszpotr i wyjazd zagranice to dwie rózne sprawy i to wcale nie jest kwestia zapomnienia sędziego, ze nie napisał o tym w postanowieniu

do wyrobienia paszportu potrzeba zgody obojga rodzicow (o ile maja władze rodzicielską) - jesli jeden sie nie zgadza, to własnie ta brakująca zgode zastepuje zgoda sądu. Przed jej wydaniem sąd zazwyczaj pyta, po co ten paszport - choc realnie nie ma możliwosci skontrolowania potem, do czego on posłuzy, ale pozwala czasem ocenić, czy upór drugiego rodzica, żeby na paszport sie nie zgodzic jest uzasadniony czy nie. Przykłady: jesli ojciec nie utrzymuje kontaktu z dzieckiem, a matka chce wyjechac na wczasy do Turcji - moze prawie na pewno liczyć, że zgodę na paszport dostanie, ale jesli ojciec kontaktuje się z dzieckiem a matka ubiega sie o paszport, bo właśnie zaprzyjaźniła sie przez Internet z przystojnym panem zamieszkałym w USA i chce do niego pojechac, albo chce zwiedzać z trzylatkiem załózmy Filipiny - brak zgody ojca może okazać się najzupełniej przytomną reakcją.

Nawet jeśli dziecko ma juz paszport drugi rodzica ma prawo nie zgodzić się na konkretny wyjazd dziecka zagranicę( np. zgadza się na wycieczkę na Słowację, ale nie na Pakistan) - ale ponieważ nie ma w tej chwili szczelnej kontroli granicznej poza lotniskami ten brak zgody może przybrac forme niezgody na paszport, albo zablokowania/uniewaznienia wydanego juz paszportu
              • iin-ess Re: czy któraś składała taki pozew? Paszport 22.04.12, 08:39
                Chodzi o samo wyrobienie paszportu. Jak wygląda wniosek, który trzeba złożyć i jak wygląda taka sprawa? I czy trzeba mieć dowód na to, że prosiło się ojca o to, żeby podpisał wniosek o paszport, a on odmówił, albo to zignorował?
                • annakate Re: czy któraś składała taki pozew? Paszport 22.04.12, 19:48
                  raczej na pewno padnie pytanie w rodzaju "a co pania sklania do złożenia wniosku?"
                  • elixa05 Re: czy któraś składała taki pozew? Paszport 29.10.12, 21:00
                    Dziś odbyła się moja sprawa o paszport dla dziecka i życzę sobie, żeby każda sprawa w sądzie tak wyglądała... szybko, miło, przyjemnie iiii... po mojej myśli big_grin
                    • maggdi2 Re: czy któraś składała taki pozew? Paszport 05.11.12, 15:02
                      elixa05 napisała:

> Dziś odbyła się moja sprawa o paszport dla dziecka i życzę sobie, żeby każda sp
                      > rawa w sądzie tak wyglądała... szybko, miło, przyjemnie iiii... po mojej myśli
                      > big_grin

Czy mogłabyś przesłać mi na gazetową przykładowy wniosek. Chce w listopadzie składać.
                      • elixa05 Re: czy któraś składała taki pozew? Paszport 12.11.12, 08:35
                        wniosek masz w linku nad wszystkimi postami, zamieściła annakate smile

www.wroclaw.so.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=101:wzory-pism-procesowych&catid=65:wzory-i-formularze&Itemid=127
              • ann.k Re: czy któraś składała taki pozew? Paszport 29.05.14, 20:11
                Ale to chyba trochę nie tak. Mój ex ma ograniczone prawa do decydowania o kierunku edukacji i decyzji o kierunku leczenia za wyjątkiem przypadków nagłych. Dziecko ma ustalone miejsce pobytu przy mnie. Niemniej do paszportu potrzebny jest jego podpis.
                Przy takim ograniczeniu praw, jego niezgoda na paszport z uwagi na emigrację, jest równie bezsensowna co niezgoda w przypadku wycieczki.
    • alabama8 Re: czy któraś składała taki pozew? Paszport 11.11.12, 15:10
      Składa się w sądzie rodzinnym zwykłaśny wniosek o zgodę na wyrobienie paszportu bez zgody ojca. Musisz napisać po co ci paszport (wakacje) i poinformować, że ojciec odmawia (jeśli odmawia). W sądzie ojciec musi wyjaśnić powód odmowy. Jeśli jest to "nie bo nie" to sprawa kończy się na pierwszym posiedzeniu. Jeśli nie, bo chcecie wyemigrować - to zaczynają się schody ...
    • Gość: violetta3222 samotna matka IP: *.icpnet.pl 29.05.14, 10:11
      Jestem samotna matka mam dwoje dzieci z bylym konkubentem.dzieci maja jego nazwisko .ojciec nie kontaktuje sie z dziecmi.dzieci chodza do szkoly.jezdza na wycieczki .gdzie trzeba podpisac zgode.mam problem bo musze klamac w szkole ze nie mam kontaktu z ojcem.i sama podpisuje zgode.jak napisac pismo do sadu zebym sama mogla podejmowac takie decyzje w sprawach dzieci.bo juz mnie to meczy.czy ktos wie jak to prawnie napisac.prosze o pomoc.samotna mama.
      • koronka2012 Re: samotna matka 29.05.14, 12:35
        Gość portalu: violetta3222 napisał(a):

> Jestem samotna matka mam dwoje dzieci z bylym konkubentem.dzieci maja jego nazw
        > isko .ojciec nie kontaktuje sie z dziecmi.dzieci chodza do szkoly.jezdza na wyc
        > ieczki .gdzie trzeba podpisac zgode.mam problem bo musze klamac w szkole ze nie
        > mam kontaktu z ojcem.i sama podpisuje zgode.jak napisac pismo do sadu zebym sa
        > ma mogla podejmowac takie decyzje w sprawach dzieci.bo juz mnie to meczy.czy kt
        > os wie jak to prawnie napisac.

Możesz wystąpić o ograniczenie/odebranie praw rodzicielskich, ale to jak strzelanie z armaty do wróbla. Przy ograniczeniu trzeba napisać do jakich ojciec miałby prawo.

A chce ci się biegać po sądach, jak możesz po prostu podpisać i mieć z głowy? co masz za problem - i dlaczego "kłamać" skoro ojciec się nie kontaktuje?
        Całe życie wszystko podpisywałam sama i nie widzę cienia problemu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka