Nie znalazłam podobnego tematu/informacji na forum wiec pytam. Czy do wniosku o podwyższenie alimentów (koszty utrzymania dziecka) mogę jako załącznik wliczyć czynsz mieszkaniowy, opłaty za media (w tym TV i internet), abonament telefoniczny dot. komórki dla dziecka oraz koszty kredytu zakupionego dla nas mieszkania? Mam na myśli miesięczna ratę kredytu mieszkaniowego, ktore kupiłam dla mnie i dla dziecka. Mieszkanie kupiłam w ramach programu rodzina na swoim, będąc jedynym właścicielem i kredytobiorca. Wczesniej były lata wynajmu

Dziecko w tym roku kończy 9 lat i trzecia klasę SP. Jedyny i ostatni raz występowałam o alimenty osiem lat temu. Zostały zasądzone w wysokości 400,00 zł. Ojciec dziecka ma dobrze płatna, stabilna prace (ponad 25 lat w jednym i tym samym zakładzie pracy, dobrze prosperujacym). I jeszcze jedno. Jak wyglada sytuacja z adwokatem? Wszyscy mi odradzają, ze to bedzie potraktowane jako minus dla mnie, tylko ze ja z kolei obawiam sie tremy, stresu, ze cos zawale itp. Słyszałam, ze w przypadku wygranej sprawy kosztami adwokata mozna obciążyć ojca dziecka. Nie chodzi mi o to zeby tatusia dziecka oskubać, tylko załatwić sprawę alimentów profesjonalnie i konkretnie, sama nie czuje sie na siłach, nie jestem biegła w prawie.