Dodaj do ulubionych

podział majątku

13.04.05, 12:26
Witam wszystkich, już niejedno krotnie mogłam liczyć na waszą pomoc, mam
nadzieję że tym razem będzie tak samo. Jestem w trakcje rozwodu, musiałam
uciekać z domu zostawiając wspólny dobytek 10 lat (błędem z mojej strony było
to że kiedy mieszkaliśmy jeszcze bez ślubu, wszystkie sprawy były zakładane
na mojego męża mimo iż pieniążki lokowaliśmy wspólnie np. akt kupna
mieszkania jest na niego, jedyne co mam to świadków). Moje pytanie brzmi:
kiedy powinnam się zająć sprawami podziału, już w trakcie rozwodu, czy po
zakończeniu i czy można się dogadać czy jednak sąd i oczywiście koszty z tym
związane, mnie nie ominą (jedynym naszym majątkiem jest mieszkanie i wszystko
co w nim się znajduje, nowa kobieta mojego ex chciała by się pozbyć mebli
które jej nie odpowiadają- a korzystają z nich już od roku i nie bardzo bym
chcia zabierać rzeczy o które ona nie specjalnie dba, a po drugie nie
chciałabym spać na wersalce na której wiem że oni..., mimo że mam taką
sytuację że w swoim nowym mieszkanku w którym mieszkam z córeczką z powodu
spłaty kredytu który wziełam na zakup tego mieszkanka, nie mamy ani jednego
nowego mebla, wszystko pochaodzi od ludzi dobrej woli). Proszę Was o rady i z
góry dziękuję. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • flo_mama Re: podział majątku 14.04.05, 10:11
      Witaj,
      podział majątku można przeprowadzić w trakcie rozwodu, za zgodą obu stron -
      tyle, że to wydłuża postępowanie rozwodowe, ale za jednym zamachem załatwiasz
      tez podział majątku. Kwestia w tym, czy Ci bardziej zależy na szybkim
      rozwodzie, czy nie. Jeśli nie będzie podziału w trakcie rozwodu to po nim
      wytacza się sprawę w odrębnym postępowaniu cywilnym - to kosztuje dodatkowy
      wpis sądowy. Odnośnie korzystania ze wspólnego mieszkania - sąd w wyroku tez te
      sprawę reguluje. A jak było z tym aktem notarialnym? Czy on kupił mieszkanie z
      majatku "odrębnego" w trakcie trwania małżeństwa? nCo to za mieszkanie?
      Własnościwoe, spółdzielcze, developerskie?

Pozdrawiamwink

Mama flo
      • md0512 Re: podział majątku 14.04.05, 10:21
        Cześć !!

A nie można wcześniej (przed rozwodem) dogadać się i ustanowić rozdzielności
        majątkowej? Kiedy w takiej sytuacji potrzebna jest forma notarialna"?
      • gagatek4 Re: podział majątku 14.04.05, 13:41
        Witam, mieszkanie kupiliśmy za nasze wspólne pieniądze, ale nie byliśmy wtedy
        jeszcze małżeństwem, jest to mieszkanie własnościowe spółdzielcze, odkupiliśmy
        go od lokatorów wcześniej tam mieszkających, od początku mieszkalismy tam razem
        i wszystkie remonty również robiliśmy wspolnie (mieliśmy wspolny portfel, tak
        bardzo go kochałam że nie miało to wtedy żadnego znaczenia (nawet o tym nie
        myślałam)że wszystkie dokumenty były na niego). Po trzech latach pobraliśmy się?
        Nie stać mnie na adwokata, starałam się o bezpłatne porady ale moja sprawa, jak
        mi tłumaczyli społeczni adwokaci "jest opłacalna dla mnie bo zawsze coś
        odzyskam więc to juz tylko prywatnie można załatwiać". Nie mam pojęcia jak to
        wygląda, czy ja mam napisać jakiś wniosek do rozprawy rozwodowej o podzial
        majątku, czy to samo wyniknie w trakcje sprawy. Mój ex i jego obecna chcą mnie
        i moją córeczkę pozbawić wszystkiego. Popełniłam już wiele błędów wynikających
        z mojej niewiedzy, chciałabym tego kolejny raz uniknąć. Proszę odpiszcie,
        dziękuję za każdą radę.
        • screen Re: podział majątku 17.04.05, 15:30
          Wiatam!
          Z mojego doświadczenia wynika, że to są decyduje o tym czy dokona podzialu
          majątku w trakcie sprawy rozwodowej i z tego co wiem, zdarza sie to bardzo
          rzadko. ja mam napisane w uzasadnieniu wyroku, że nie przeoprowadzono podziau
          majątku, gdyż spowodowałoby to przedłuzenie postepowania rozwodowego. jesli
          jesteś w stanie dogadać sie co do podziału Waszego majątku z byłym to jest to
          niewątpliwie najlepsze rozwiazanie. Polega to na spisaniu przed notariuszem
          owego podziału, czyli co kto zabiera. Z tego co napisałaś wynika, że jednak nie
          bedzie to takie proste i jesli Twój byly zna swoje prawa to nie będzie łatwo.
          Najprawdopodobniej bedziesz musiała złożyc wniosek o podzial majatku
          dorobkowego, robi się to dopiero po uprawomocnieniu wyroku o rozwodzie. Nie
          wiem jak wygląda sprawa udowodnienia, że to czy tamto kupiliscie wspólnie,
          jesli wszystko jest na niego a przed slubem nie mieliście wspólności majątkowej.
          Sądzę, że będzie tu potrzebny adwokat albo przynajmniej porada dobrego
          prawnika. Ja obecnie czekam na termin sprawy, więc za jakiś czas będę ci mogła
          opisać jak to wygląda. Narazie zyczę powodzenia w kwestii rozwodu. jeśli chcesz
          to napisz do mnie,może cos podpowiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka