Dodaj do ulubionych

wsteczne alimenty

10.12.05, 21:43
prosze o podanie na co sie powolas piszac o wsteczne w pozwie-jakis paragraf
czy jakoswystarczy umotywowac-kilka miesiecy wstecz
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mulinka Re: wsteczne alimenty 10.12.05, 21:55
      art. 137. Roszczenia o świadczenia alimentacyjne przedawniają się z upływem lat
      trzech.
      • scania81 Re: wsteczne alimenty 02.02.06, 12:06
        up bo mam pytankosmile
        jesli ojciec czasem cos dawał, ale powiedzmy sobie szczerze, mała kwota np raz
        na pół roku, to czy mama dziecka moze złozyc sprawę o wsteczne alimenty, np za
        ostatnie trzy lata, zwłaszcza jak sama nie pacuje bo studuije?

prosze o szybka pomoc, bo pomagam pisac pozew a tego u siebie nie przerabiałam...
        • ann17 Re: wsteczne alimenty 02.02.06, 14:56
          witaj, wstecz można się ubiegać w przypadkach które opisałam w odpowiedzi
          poniżej. jeżeli napiszesz ze "dlatego bo ojciec dawal mała kwote tylko od czasu
          do czasu", to pierwsze pytanie będzie dlaczego nie zalozylas sprawy o alimenty
          3 lata temu. radzę oprzeć uzasadnienie na tych powodach które sa opisane niżej.
          jeżeli chcesz obszerniej o temacie porozmawiać, pisz na priva.
          w każdym razie z tego co wiem, alimenty wstecz są zasądzane rzadko. ale to nie
          znaczy że nie warto próbować.
    • ann17 Re: wsteczne alimenty 12.12.05, 16:42
      cześć, normalnie alimenty są zasądzane od dnia złożenia pozwu. alimenty wstecz-
      to dłuższa historia. ja założyłam taką sprawę - podwyższenie za 3 lata wstecz.
      dostałąm wyższe, ale bez wstecznych. musisz mieć b. mocne argumenty. w każdym
      kraju prawo to inaczej reguluje - w Polsce jest to jakoś tak, że: albo z powodu
      braku alimentów nie zaspokoiłaś potrzeb dziecka (np nie ma butów na zimę) albo
      z powodu zaspokajania tych potrzeb masz długi. z tym ze musisz to udowodnić. w
      każdym razie- musisz się dobrze przygotować.
      nota bene: podobno w Austrii to działa inaczej - słyszałam o przypadku (myślę
      że prawdziwym), że kobitka odpuściła sobie temat alimentów kompletnie, a jej
      córka jak dorosła, poszłą do sądu, i zasądzili facetowi za 20 lat wstecz!!!.
      potem jak w domu u ojca pojawił się komornik, zaczęło się błaganie o litość, i
      dziewczyna zrezygnowała.
      • tataadriana Re: wsteczne alimenty 02.02.06, 19:05
        nie jesteśmy w austrii.
        znając miejscowe zwyczaje nie jestem pewien czy na szczęście...
    • aqua696 Re: wsteczne alimenty 12.12.05, 21:13
      mi chdzi o ta pieprzona ustawe wiec mylse ze jest podstawa, zlamano prawo
      rodzine do dobrowolnego -notarialnego rozwiazania sprawy
    • labomba666 Re: wsteczne alimenty 02.02.06, 15:41
      W zasadzie alimenty wsteczne (do 3 lat) masz szanse uzyskać wtedy, gdy wykażesz,
      że istniała istotna przeszkoda, która spowodowała, że nie wniosłaś pozwu wcześniej.

LaBomba
      • scania81 Re: wsteczne alimenty 02.02.06, 16:19
        a czy jako taki powód mozna uznać wciąż składane obietnice o zaczęciu
        finansowania potrzeb dziecka? sprawa powazna przez to pytam.... ciężko żyć wciąż
        na koszt rodziców, nie miec pracy z powodów studiów i być zbywaną przez ojca
        dziecka. dziewczyna musi złożyc w końcu pozew o alimenty, bo ma dość takiej
        sytuacji....
        • tataadriana Re: wsteczne alimenty 02.02.06, 19:07
          to długo miała pupę w pieluchach...
          • scania81 Re: wsteczne alimenty 02.02.06, 19:18
            tataadriana napisał:

> to długo miała pupę w pieluchach...

kto?
            pisz wyraźnie bo trudno cię skumać...
        • labomba666 Re: wsteczne alimenty 02.02.06, 22:51
          Jeżeli w pozwie zawrzeć okres wsteczny na poziomie do kilku miesięcy, to sądzę,
          że taka argumentacja byłaby do przyjęcia.
          Generalnie instytucja alimentów przeznaczona jest na potrzeby BIEŻĄCE
          uprawnionego. Mówiąc trywialnie, jeśli dziecko żyje, to najprawdopodobniej
          jadło i miało za co żyć. Przy tego typu roszczeniach znacznym ułatwieniem jest
          zaciągnięty w rozpatrywanym okresie kredyt konsumpcyjny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka