Dodaj do ulubionych

stracony urlop?

26.08.06, 16:59
12 czerwca poszłam po 3-letnim urlopie wychowawczym do pracy,ale do innego
pracodawcy.Po ok. 2 miesiacach dowiedziałam się ,że u poprzedniego pracodawcy
przepadło mi 13 dni urlopu wypoczynkowego.Podobno powinnam wykorzystać ten
urlop zaraz po skończeniu się urlopu wych.,ale mnie nikt nie poinformował,że
ja mogę wziąć urlop wypoczynkowy.Czy ktoś może odpowie mi co ja mam zrobić?
Podobno należą mi sie pieniądze,tzw.ekwiwalent ,ale ja mam juz podpisane
świadectwo pracy.Gdzie sie z tym zwrócić?
Wiem,że ktoś powie ,że pracownik powinien znać kodeks pracy,ale chyba nie na
pamięc??
Dziekuję za odpowiedż.
Obserwuj wątek
    • anetalewic Re: stracony urlop? 26.08.06, 21:58
      Faktycznie należy Ci się niewykorzystany urlop wypoczynkowy. A co możesz teraz zrobić? Po pierwsze przeczytaj w świadectwie pracy czy pracodawca napisał coś o urlopie wypoczynkowym(np. wykorzystany czy wypłacono ekwiwalent). Jeżeli nic nie pisze to proponuje zajść do byłego pracodawcy i powiedzieć mu , ponieważ on może być nieświadomy Twojego urlopu a wcale nie musi mieć księgowej i mógł go poprostu przegapić. A świadectwo pracy zawsze można sprostować. Ekwiwalent za niewykorzystany urlop można wypłacić nawet po rozwiązaniu umowy o pracę, w następnych miesiącach, także jeszcze nie jest na nic za późno. Gdyby były jakieś problemy to napisz, coś może poradzę. Pozdrawiam serdecznie- Aneta z Białegostoku.
    • escribir Re: stracony urlop? 27.08.06, 10:14
      Ale oczywiście te 13 dni wyszło po rozliczeniu urlopu proporcjonalnie?
      • ogiogi Re: stracony urlop? 27.08.06, 15:35
        dokładnie w świadectwie pracy mam napisane tak: "wykorzystała urlop wyp. w
        wymiarze 0,00 dni w tym 0 razy urlop "na żądanie"
        i co to oznacza? czy moge starac się o ekwiwalent pienięzny? pracodawcą jest
        dyrektor szpitala
        dziękuje za pomoc
        • anetalewic Re: stracony urlop? 27.08.06, 20:19
          w takim razie idź do kadr tego szpitala i przedstaw sprawę. Jestem pewna, że kobiety poprostu przeoczyły ten urlop (pod warunkiem ,że on naprawdę Ci się należy), i w tym przypadku powinnaś się starać o ekwiwalent. Jeżeli to nie pomoże to zostaje Ci tylko kontakt osobisty w Inspekcji Pracy ( aby złozyć doniesienie o nieprzestrzeganie praw pracowniczych)lub odwołanie się do Sądu Pracy w celu sprostowania świadectwa pracy (adres powinnaś mieć na 2 stronie świadectwa pracy). W razie niejasności daj znać. Pozdrawiam
    • sandra1115 Re: stracony urlop? 27.08.06, 23:28
      W kadrach dobrze ci napisali. Jest taka zasada iz za urlop wychowawczy nie
      przysługuje urlop wypoczynkowy. Za macierzyński tak a wychowawczy nie. Chyba że
      miałaś jeszcze zaległy urlop - przed wychowawczym.
    • ogiogi Re: stracony urlop? 30.08.06, 13:24
      już się dowiedziałam- urlop mi się nie nalezy,ponieważ panie w kadrach w nowej
      pracy nie uwzględniły mojego 3-letniego urlopu wychowawczego
      dziekuje za odpowiedzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka