Dodaj do ulubionych

alimenty z zagranicy wysokosc

12.12.06, 12:32
we wtorek mam pierwsza rozprawe o zasadzenie alimentow . ojciem dziecka jest
anglik. przesyla mi miesiecznie 200 euro na dziecko. corka ma 4 lata. ja chce
zasadzic kwote 250euro + on nie chce sprawowac wladzy rodzicielskiej ale nie
wiem czy to przejdzie w sadzie jesli dobrowolnie uznaje i placi na dziecko.
on zarabia 3000funtow miesiecznie mnie prawnik powiedzial ze wiecej niz 600pln
na dziecko nie dostane czy to prawda ze jest jakies maximum ktore zasadza sad.
ja pracuje i wyrabiam moze ta srednia krajowa nie wiem czy moge zadac wiecej
prosze o rade . pozdrawiam joanna
Obserwuj wątek
    • braktalentu Re: alimenty z zagranicy wysokosc 13.12.06, 20:05
      Jeżeli udowodnisz, że Twoje wydatki na czteroletnie dziecko faktycznie wynoszą
      ponad 250 euro miesięcznie, to Sąd z pewnością weźmie pod uwagę
      Twoje "zapotrzebowanie". Być może prawnik, który powiedział Ci o maksymalnej
      kwocie 600 PLN zna jakieś szczegóły, których nam nie ujawniłaś. 200 euro na
      czterolatkę to dużo, bardzo dużo w porównaniu ze "średnią". Z drugiej strony
      mój M. płaci 1500 PLN na trzynastoltkę (od 7 lat). A dalczego nie chesz żeby
      ojcie dziecka sprawował władzę rodzicielską?
      • jazzy444 Re: alimenty z zagranicy wysokosc 13.12.06, 20:35
        hey dzieki za zainteresowanie moim watkiem. wiem ze stac go na to zeby placil
        wiecej dlatego chcialabym wniesc do sadu o podwyzszenie o to 200pln. wiem ze
        moje biezace wydatki na corke nie sa tak wysokie ale chce zabezpieczyc jej
        przyszlosc a on ma dosyc wysokie zarobki. co do wladzy rodzicielskiej to nie
        jestem pewna czy fakt ze przebywa zagranica i nie kontaktuje sie z dzieckiem
        jest wystarczajacym powodem do odebrania praw rodzicielskich. nie chce miec po
        prostu zadnych problemow natury formalnej.
        moge spytac na jakiej podstawie sad zasadzil twojej corce kwote 1500pln
        pozdrawiam joanna
        • virtual_moth Re: alimenty z zagranicy wysokosc 13.12.06, 22:40
          jazzy444 napisała:

> moge spytac na jakiej podstawie sad zasadzil twojej corce kwote 1500pln

Przeciez Ci napisała - trzeba udowodnić w sądzie, że tyle (a w zasadzie około 2
          x tyle) wynoszą wydatki związane z dzieckiem.
    • samodzielny Re: alimenty z zagranicy wysokosc 14.12.06, 20:03
      jazzy444 napisała
      > przesyla mi miesiecznie 200 euro na dziecko.
      Nie jest to duza kwota zwazywszy, ze w anglii przysluguje mu zasilek rodzinny
      na dziecko w wys. ok 70 funtow miesiecznie. Zasilek rodzinny jest dochodem
      dziecka a nie rodzica i powinien przekazywac te pieniadze Tobie. Domagaj sie
      ich poza alimentami!

Pozdr
      • jazzy444 Re: alimenty z zagranicy wysokosc 14.12.06, 21:43
        mam z nim taka umowe. prawnik wystapil o 100funtow miesiecznie uznalam to za
        smiszna kwote i bede w sadzie sama z uslug pana prawnika zrezygnowalam. co do
        zasilku na dziecko to wiem ze moze pobierac o ile wystapi o niego wystapil.
        boje sie powiedziec w sadzie wiecej bo nie chce zeby mi obnizyli
        • samodzielny Re: alimenty z zagranicy wysokosc 14.12.06, 22:29
          jazzy444 napisała:

>wiem ze moze pobierac o ile wystapi o niego

Jesli nie wystapi, to jest to dzialanie na szkode dziecka, pozbawianie dziecka
          przyslugujacego mu dochodu!!

> boje sie powiedziec w sadzie wiecej bo nie chce zeby mi obnizyli
          Czego boisz sie?? Do zasilku doklada tylko 100€. Skoro placi 200, to niech
          przynajmniej odda dziecku zasilek, bedzie 300€.
          • jazzy444 Re: alimenty z zagranicy wysokosc 15.12.06, 10:28
            hey dzieki za porade musze mu powiedziec moze on nawet nie wie. masz jakies
            doswiedczenia z alimentami na dziecko od obcokrajowcow. ja sie w sumie z nim
            dogadalam ale postraszylam go pozwem w ktorym byl zwrot za lata ktore mi nic nie
            przesylal. mysle ze to wplynelo na to ze zaczal wkoncu sam placic. pozdrawiam aska
            • pomorzanka83 Re: alimenty z zagranicy wysokosc 15.12.06, 14:37
              odnosnie rodzinnego w UK

mieszkam w UK od dluzszego czasu i gwarantuje Ci zeby ojciec dziecka pobieral
              jakiekolwiek dodatki na dziecko potrzebny jest akt urodzenia dziecka. ma go???
              po drugie nawet jakby go mial to musi okreslic kiedy dziecko z matka przyjada
              (jesli nie mieszkaja razem).
              po trzecie we wszystkich aplikacjach wymagaja NINu partnerki (odpowiednik
              polskiego NIPu)
              "wyciagniecie" wiec rodzinnego nie jest takie latwe.
              • jazzy444 Re: alimenty z zagranicy wysokosc 15.12.06, 20:04
                hey dzieki za odpowiedz. zainteresowalam sie tym bo w kazdym kraju dostaje sie
                jakis dodatek na dziecko. nawet w polsce placa te marne 48pln. jesli chodzi o
                to czy ma akt urodzenia dziecka to pewnie musialabym mu przeslac tlumaczenie ja
                w uk juz nie pracuje kiedys owszem i nawet placilam podatki. on jest
                brytyjczykiem to zarabia pewnie tyle ile anglicy zarabiaja dokladnie nie wiem
                czym sie zajmuje pracuje w firmie ktora buduje autostrady.
                nie chce nic od nikogo wyciagac. corka ma brytyjskie obywatelstwo wiec
                pomyslalam ze z racji tego moglaby miec jakies prawa do zasilku rodzinnego.
                mieszkasz w uk . uwazasz ze 150funtow to jest kwota jaka powinien mi placic.
                moze moglabym starac sie o wiecej. wiem ze w polsce koszta utrzymania sa nizsze
                ale ja tez pracuje a koszty ponosza chyba obie strony
                pozdrawiam aska
                • pomorzanka83 Re: alimenty z zagranicy wysokosc 17.12.06, 00:46
                  jesli chodzi o akt ur to nie przyjmuja tutaj tlumaczonych!!! musialby byc po
                  polsku - czyli oryginal!!! ale piszesz ze corka jest british citizen. to gdzie
                  wkoncu sie urodzila w PL czy w GB??????????????
                  prawo do rodzinnego (a to nie jest tutaj zasilkiem!) jak najbardziej ojciec
                  prawo ma! (zreszta na dodatki tym bardziej!)
                  te 150£ to ma byc na tydzien??? czY na miesiac????
                  bo jesli chodzi o tydzien to gruba przesada!!!!! jak na miesiac to za malo!!!
                  (biorac oczywiscie wzglad na mieszkanie w UK)
                  sprecyzuj bardziej czy on cos wynajmuje, czy ma cos swojego , czy posaiada
                  autko, czy jest zatrudniony itp to bardziej bede mogla Ci przyblizyc jego
                  koszta i porownac o co sie starasz.
                  pozdrawiam
                  • jazzy444 Re: alimenty z zagranicy wysokosc 17.12.06, 10:37
                    hey dzieki za odpowiedz. 150 funtow na miesieac. z tego co wiem ma samochod i
                    to calkiem dobry. mieszkanie wynajmuje swojego nie ma. Pozatym ma jeszcze syna
                    6 letniego i lozy na niego 250funtow miesiecznie. syn nie jest z formalnego
                    zwiazku podobnie jak i moja corka.
                    z tego co rozmawialam z prawnikami to powiedzieli mi ze ja wychowuje dziecko w
                    polsce i kwota alimentow to max 600pln miesiecznie co jest bzdura. moj prawnik
                    zazadal bez mojej zgody 100 funtow bylam wsciekla i odebralam mu pelnomocnictwo
                    do sadu ide sama bez prawnika. Problem jest ze nie jestem pewna co do kwoty
                    jaka moze zasadzic sad. musialabym udowodnic ze miesieczne utrzymanie dziecka
                    kosztuje tyle ile zadam co bedzie raczej trudne. z drugiej strony jak slysze ze
                    dziewczyny dostaja po 200 pln to mysle ze nie mam tak zle.
                    gosc jest dosyc trudny. jak sie uprze to nic od niego nie dostane a egzekucja
                    dlugu z zagranicy graniczy w polsce z cudem. mam tez duzo znajomych w angli
                    ktorzy radza mi zebym wziela prawnika z angli ale nie wiem czy to dobry pomysla
                    co myslisz? pozdrawiam aska
                    • pomorzanka83 Re: alimenty z zagranicy wysokosc 17.12.06, 13:37
                      szczerze przyznam ze jesli chodzi o alimenty to ja sie o nie nigdy nie staralam.
                      moge Ci tylko podpowiedziec jak wyglada to w UK.
                      sadze ze 150£ na miesiac przy jego 3000 zarobku to nie jest duzo.ale ty
                      bedziesz musiala wykazac koszty utrzymania dziecka i to w kwocie zlotowek a nie
                      funtow! wez rowniez pod uwage ze kwota alimentow jest zawsze mnozona razy dwa
                      czyli jesli ty chcesz 150£ od niego to i od siebie tez taka kwote musisz
                      podac wink
                      jesli mieszkasz w polsce to nie widze sensu brania angielskiego prawnika, bo
                      niby w jakim celu????
                      jesli chcesz zalozyc sprawe w UK to najlepiej zglosic sie do child support
                      agency- zalatwia cala sprawe za ciebie.im tylko podajesz dane ojca i to
                      wszytko wink
                      i jeszcze jedno. sad napewno wezmie pod uwage ze on ma jeszcze jedno dziecko i
                      ze na nie rozniez placi.
                      pozdrawiam
                      • jazzy444 Re: alimenty z zagranicy wysokosc 17.12.06, 14:02
                        hey czesc. Child support agency juz widzialam ale o kontakt z nimi bardzo
                        trudno i to co znalazlam na ich stronie to to co zrobilam czyli zlozyc pozew w
                        miejscu mojego zamieszkania czyli w polsce.
                        chcilam ta kwote podniesc poniewaz przez 4 lata mi wogole nie placil i prawnik
                        zazadal zwrotu 27000 co mu odpuscilam.
                        czyli generalnie moge liczyc na jego dobra wole ze bedzie lozyl na dziecko
                        wiecej niz faktycznie wskazalby sad
                        wszyscy mnie namawiaja do walki o wieksza kase ze go stac ale on mnie
                        szantazuje ze nie bedzie wtedy utrzymywal kontaktu z dzieckiem wiec chyba dam
                        sobie spokuj i nie bede z nim walczyc
                        pozdrawiam aska
    • pomorzanka83 Re: alimenty z zagranicy wysokosc 15.12.06, 14:46
      on zarabia 3000funtow miesiecznie

z ciekawosci zapytam w jakiej branzy? jako kto?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka