Dodaj do ulubionych

sprawa alimentacyjna

17.05.07, 16:57
Witam wszystkie mamy. Jestem od 5 miesiecy samodzielna mama bez rozwodu. Własnie złozyłam pozew o alimenty. Wniosłam o 800 zł - wiem ze tyle nie dostane ale wyczytałam w necie ze lepiej napisac wiecej bo zawsze daja mniej niz w pozwie.(moje zarobki to 1300 netto jego 1500), sama utrzymuje mieszkanie.Mam dwa pytania:
1 jak wyglada taka sprawa alimentacyjna, czego sie spodziewac, jakie pytania - poprosze o dobre rady?
2 jak długo sie czeka na rozprawe?
3jak myslicie ile dostane?
Z góry dziekuje za odpowiedzi.
Anka
Obserwuj wątek
    • annakate Re: sprawa alimentacyjna 17.05.07, 21:19
      Pytania są o sytuacje materialną i bytowa stron - zarobki, inne dochody,
      korzystnie z pomocy społecznej i innych świadczeń socjalnych, stałe wydatki
      (szczególnie eksploatacja mieszkania) - to do obu stron. Do strony powodowej o
      wiek, stan zdrowia dziecka,(wydatki na leki, jesli choruje często lub jest
      specjalnej troski), stałe wydatki na przedszkole/szkołę, korzystanie z płatnych
      zajęć pozaszkolnych. ponadto do obu stron - kto w jakim zakresie zajmuje sie
      dzieckiem.
      jak długo czeka sie na rozprawę zalezy od sądu - najprościej dowiedzieć sie w
      sekretariacie, jakie terminy ma sędzia, w którego rejonie mieszkasz.
      To nie jest tak, że dają mniej niż sie wystapi - najczęściej wynika to z tego,
      że kobiety licza - aha, koszty utrzymania dziecka wynoszą 600 zl to ja sobie
      zyczę alimentów 600 zl - tymczasem do utrzymania dziecka zobowiązani są oboje
      rodzice.
      Dziecko ma prawo do takiego poziomu zycia jak rodzice - czyli jeśli wasze łączne
      dochody wynoszą 2800 to odejmij od tego opłaty stałe za eksploatację mieszkania,
      spłaty kredytów itp i resztę podziel na 3 wyjdzie ci z grubsza wysokość kosztów
      utrzymania dziecka w rodzinie (realnych, nie takich zyczeniowych). jesli ojciec
      zajmuje sie dzieckiem w bardzo niewielkim zakresie możesz liczyć na alimenty w
      granicach 75 % kosztów utrzymania. zaznaczam, że te wyliczenia sa bardzo
      szacunkowe - nie znam wieku dziecka i szeregu innych danych.
    • misiador123 Re: sprawa alimentacyjna 18.05.07, 16:23
      Ja czekałam miesiąc od momentu złożenia wniosku.Nie chce prorokować ale wydaje
      mi się że zasądzą ci alimenty w kwocie 400-450 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka