Dodaj do ulubionych

zasilek dla samotnej matki

01.03.09, 14:42
mam 3 letnia coreczke alimenty 300 zl 600 renty na siebie poniewaz
mam orzeczona nepelnosprawnosc pierwszej grupy na stale + zasilek
pelegnacyjny + zasilek rodzinny. z tego samego tytulu oraz prowadze
wlasny sklepik ktory nie przynosi dochodu ale mam mozliwosc dzieki
mniemu wyjsc do ludzi i pogadac a nie zalamac sie i jestem blisko
dziecka.razem okolo 550 jesli w dochod wlicza sie zasilki
pielegnacyjne. moje pytanie. czy moze ktos wie czy moge ubiegac sie
o zasilek dla samotnej mamy???? ile on wynosi?????dodam ze jestem
panna i mieszkam u rodzicow
Obserwuj wątek
    • joaszkaa Re: zasilek dla samotnej matki 01.03.09, 21:24
      wydaje mi sie ze takie informacje podają na stronach urzedu
      dzielnicy albo gminy danego miejsca zamieszkania, tam jest wyliczona
      średnia na osobe.
      a jak nie t ow najbliższym osrodku pomocy spolecznej powinni Ci
      udzielic informacji
      • czar_bajry Re: zasilek dla samotnej matki 01.03.09, 22:32
        dochód na osobę nie może przekroczyć 504 zł na osobę.
        • czar_bajry Re: zasilek dla samotnej matki 01.03.09, 22:34
          masło maślanebig_grin
          Miało być:
          Dochód nie może przekroczyć 504 zł na osobęsmile
    • kammik Re: zasilek dla samotnej matki 02.03.09, 07:29
      To może ja ci odpowiem, bo koleżanki średnio zorientowane. Dodatek do zasiłku
      rodzinnego "dla samotnej matki" wynosi 170zł i przysługuje wtedy, kiedy ojciec
      dziecka jest nieznany lub nie żyje plus kryterium dochodowe.
      • madziulec Re: zasilek dla samotnej matki 02.03.09, 07:46
        Ciekawe Kammik, bardzo ciekawe...

"Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka jest dodatkiem do zasiłku
        rodzinnego. Istotną zmianą jest to, że będzie on przysługiwał niezależnie od
        tego, czy alimenty były zasądzone i są wypłacane czy nie. Warunkiem jest
        spełnienie kryterium dochodowego uprawniającego do otrzymania zasiłku rodzinnego
        czyli dochód na osobę w rodzinie niższy lub równy 504 zł netto. (583 z; w
        rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym) oraz status osoby samotnie wychowującej
        dziecko (stan cywilny: panna, orzeczona sądownie separacja lub rozwód). Jednak w
        przypadku osób, które pobierały alimenty z Funduszu Alimentacyjnego ustalono
        roczny okres przejściowy na prawne uregulowanie sytuacji. Oznacza to, że jeśli
        pobierałaś alimenty z Funduszu, do 1 maja 2005 będziesz otrzymywać dodatek,
        nawet jeśli formalnie jesteś mężatką. Wysokość dodatku - 170 zł na dziecko (250
        zł jeżeli jest ono niepełnosprawne).
        Czy dodatek dla osób samotnie wychowujących dzieci jest zamiast alimentów?

Dodatek ten nie zastępuje świadczeń z Funduszu Alimentacyjnego. Nie zastępuje
        także alimentów. Można jednocześnie otrzymywać alimenty od ojca dziecka i
        dodatek, jeżeli tylko dochód na członka rodziny nie przekracza wysokości
        ustalonego kryterium"
        ( samodzielne-matki.free.ngo.pl/FAQ-swiadczenia.html#4 )
        • virtual_moth Re: zasilek dla samotnej matki 02.03.09, 09:31
          Cytujesz artykuł, który opracowano na podstawie ustawy SPRZED wprowadzenia istotnej noweliazacji w 2005 r ( tiny.pl/b7bd ), czyli cytujesz archiwalny artykuł sprzed minimum 3 lat.

W 2005 roku wprowadzono zmianę:

Art. 11a. [Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka] 1. Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka przysługuje samotnie wychowującym dziecko matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka, ponieważ:

1) drugi z rodziców dziecka nie żyje;

2) ojciec dziecka jest nieznany.

I tak oto w banalnej, podstawowej sprawie (czyli jakie zasiłki przysugują samotnej matce) wprowadza się zamieszanie, bo na forum pisać moze kazdy uzytkowanik googla, nawet ten z IQ poniżej 100.
          • madziulec Re: zasilek dla samotnej matki 02.03.09, 10:04
            I tak oto w banalnym przykladzie widac, ze potrafisz wykorzystac KAZDA mozliwosc
            wykorzystac, by ponizyc adwersarza i udowowdnic mu, ze jestes lepsza i masz IQ
            wyzsze, co wcale nei znaczy, ze jestes inteligentniejsza wink

Ale wystarczy wklepac na szukaj.gazeta.pl Twoj nick i walsciwie wszystko staje
            sie jasne wink
            Komentarze o glupocie, ignorancji to w Twoim wydaniu standardowy zestawik wink Ja
            za niego juz chyba dziekuje. Bo czkawka sie odbija.
            • pelagaa Re: zasilek dla samotnej matki 02.03.09, 11:01
              Virt pociagnela wypowiedz dokladnie w tonie, w jakim zagadalas do
              Kammika.
              Nooo ale wiemy, wiemy, co wolno wojewodzie, to nie tobie smrodzie.
              Zdzblo w oku blizniego widzisz, a belka we wlasnym tkwi niejedna.
              Polecam rozwadze, choc wiem, ze trud moj daremny.
              • amelia_j1 Re: zasilek dla samotnej matki 12.03.09, 21:53
                dobrze dzieki za odpowiedzi ; bylam w opiece i odpowiedzieli ze mi
                sie nie nalezy bo: ojciec jest znany i mam alimenty- nie bralam
                wczesniej z funduszu. podaja ze maja przepisy tegoroczne. a co jest
                faktyczna prawda. jesli ktos ma wglad do swierzych przepisow to
                prosze o pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka