Dodaj do ulubionych

Alimenty 600 zł

14.05.09, 22:00
... czy to dużo na trzylatkę? Pytanie z ciekawości, bo zawarłam ugodę dla
świętego spokoju - ale z moich wyliczeń wynika, że nie jest to nawet połowa
kosztów przeciętnego utrzymania dziecka w tym wieku...
I nie chodzi mi w tym pytaniu o rzeczywiste koszty, jakie ponosicie na Wasze
przedszkolaki - bo to kwestia związana m.in. z miejscem zamieszkania, ale o
sumy przyznane Waszym dzieciom wyrokiem sądowym.
Obserwuj wątek
    • chalsia Re: Alimenty 600 zł 14.05.09, 22:18
      > ... czy to dużo na trzylatkę? Pytanie z ciekawości, bo zawarłam ugodę dla
      > świętego spokoju - ale z moich wyliczeń wynika, że nie jest to nawet połowa
      > kosztów przeciętnego utrzymania dziecka w tym wieku...

NIE MA czegoś takiego jak "przeciętne dziecko w danym wieku".
      Koszty utrzymania są rózne dla każdego dziecka chocby z tego powodu, że dzieci
      mają rózne przypadłości zdrowotne oraz rózne były stopy życiowe ich rodzin (mam
      na mysli sumę dochodów ojca i matki oraz sposób jej wydatkowania) przed
      rozstaniem. I jak sama zauwazyłaś - wpływa na to także miejsce zamieszkania.
      W danej sprawie liczy się koszt utrzymania KONKRETNEGO dziecka.
      Tak więc dla "świetego spokoju" popełniłaś bład.
      DLa mojego wtedy 6,5 letniego dziecka sąd utrzymał alimenty w wysokości 1600 zł
      (czyli takie jakie były ustalone w czasie rozwodu, gdy dziecko miało niecałe 2
      lata).
      • zla.kobieta1000 Re: Alimenty 600 zł 14.05.09, 22:32
        Czy popełniłam błąd? Raczej potrzebowałam zasądzonych pieniędzy na córkę, bez
        przypominania, oczekiwania i łaski - do pracy wracam dopiero w lipcu. Tu było
        wiele czynników pozornie przemawiających za niższą kwotą (wykazywane dochody z
        działalności, dzieci i żona na utrzymaniu, ich poziom życia - raczej średni itp.
        itd.), choć uważam, że jego możliwości zarobkowania ze względu na charakter
        działalności, swobodę i możliwość zajmowania się TYLKO pracą, no i wiek dzieci
        itp. są dużo większe. Ale to przeciągnęłoby się o kilka miesięcy (czyt. jeszcze
        ze 2 posiedzenia), a ja sobie nie mogę aktualnie na ten luksus czekania pozwolić.
        Zawsze mogę wystąpić o podwyższenie, jeśli nie dam sobie rady - choć wolę sobie
        poradzić bez tego oczywiściesmile.
        • madziulec Re: Alimenty 600 zł 15.05.09, 00:13
          Sluchaj.

Kazdy podejmuje wlasne decyzje. Ty podjelas taka i ja przeczytawszy wyjaasnienie
          stwierdzilabym, ze podjelas wlasciwa.
          Prawde mowiac nei wiem po co pisalas, czy po to by sie ugruntowac w przekonaniu,
          ze dobrze zrobilas? To Twoje zycie, Twoje decyzje. Jesli zle zrobisz czy zla
          decyzje podejmiesz to Ty bedziesz potme ponosic tego konsekwencje a nie ktos z
          tego forum
          • chalsia Re: Alimenty 600 zł 15.05.09, 09:38
            > Prawde mowiac nei wiem po co pisalas

może po to by wyjasnić powody, dzieki czemu rozumiem dlaczego
            podjęła taką decyzję - de facto nie dla "świętego spokoju".
    • krolowazla Re: Alimenty 600 zł 15.05.09, 10:02
      Kwestia wysokości alimentów jak już sie przekonałam jest bardzo zróżnicowana,
      nawet jeśli dzieci sa w tym samym wieku.

Chalsiu ty na niespełna 2 letnie dziecko dostałas 1600 zł jakieś 4-5lat temu, ja
      w zeszłym roku na 2,5 letnia córkę dostałam 200 zł.

Myslę, ze autorka powinna przedewszystkim policzyc ile faktycznie na dziecko
      wydaje.
      Jeśli wydajesz 1200 zł miesięcznie lub mniej to ciesz się , ze masz 600 zł
      alimentów, jesli policzysz i wyjdzie ci wiecej niż 120 zł miesięcznie, to pluj
      sobie w brodę, z eposzłaś na ugodę. Jednak z drugiej strony, gdybyś toczyła
      walkę z ojcem dziecka, to być moze sąd przyznałby jeszcze niższe alimenty.
      • madziulec Re: Alimenty 600 zł 15.05.09, 10:17
        A takie przyslowie jest: lepszy wrobel w garsci niz golab na dachu.

W przypadku autorki ma to podwojny wymiar.
        Ona moze w kazdej chwili isc po wyzsze alimenty (to oczywiste), natomiaast
        pieniadze zacznie dostawac juz teraz, a nie bedzie czekac na moze wyzsze a moze
        nie do nie wiadomo kiedy...
        • zla.kobieta1000 Re: Alimenty 600 zł 15.05.09, 18:07
          Zadałam pytanie wyłącznie z czystej ciekawości, czy walcząc do skutku mogłabym
          liczyć na więcej - ale jak widzę z Waszych odpowiedzi, a i też własnych
          przemyśleń i analiz, to naprawdę mógłby zapaść wyrok o skrajnej rozpiętości.
          Najważniejsze, że pieniądze są - bez proszenia, kłótni i awantur.
          • madziulec Re: Alimenty 600 zł 15.05.09, 18:32
            I teraz spokojnie zrob sobie zestawienie co i ile kosztuje, ile wydajesz
            rzeczywiscie, nie spieszac sie...
            I zloz sobie papiery do sadu.
            Na spokojnie.

Bo teraz juz masz wlasnie tego "wrobla w garsci".
            Mozesz walczyc o cos wiecej wink Trzymam kciuki, bo lubie osoby trzezwo myslace.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka