Dodaj do ulubionych

kubelek do kąpania noworodka/niemowlaka?

09.01.04, 13:48
Witajcie;

czy mozecie poradzic mi, co jest bardziej praktyczne jesli chodzi o kapiel
niemowlaka/noworodka: tradycyjna wanienka czy tez "kubelek" do ktorego
wsadza sie dzidziusia i nie ma ona tam możliwości zbyt
dużego "manewrowania"? Osobiscie sklaniam sie do kubelka, ale może macie
inne doświadczenia?
Pozdr.
p.
Obserwuj wątek
    • coronella Re: kubelek do kąpania noworodka/niemowlaka? 09.01.04, 14:25
      Kubełek? A co to takiego? Ja mam wanienkę, największą, z nakładką na wanne i
      bardzo sobie chwalę. A co zrobisz z dzidzią jak podrośnie? My nadal kąpiemy w
      wanience.
      • pipeta Re: kubelek do kąpania noworodka/niemowlaka? 09.01.04, 14:41
        no to tez zrewanzuje sie pytaniem smile

a co to takiego ta nakladka?? do przewijania??

pozdr.

p.
        • coronella Re: kubelek do kąpania noworodka/niemowlaka? 09.01.04, 16:02
          Nie, nie, mój tata mi zrobił, zbił z desek, nakładam na wannę, a na to kładę
          wanienkę, Super rzecz, bo mam wanienkę na tyle wysoko, że nie muszę się
          schylać, a jak mała chlapie, to i tak leci do wanny. Wiem, że mozna kupić
          takie nakładki, ale pewnie drogie, poza tym my zaraz przeskoczymy do duzej
          wanny, wiec starcza na krótko. Są tez takie wanny na stelażu, od razu z deską
          do przewijania. Nie wiem jak się sprawdzają, ale u mnie przy kapieli jest tyle
          zabawy,że brrrrr musiałabym myć całą podłogę!!

Pozdrawiam!
          • catalinka Re: kubelek do kąpania noworodka/niemowlaka? 09.01.04, 16:40
            Tylko i wyłącznie wanienka. Ja mam taką dość dużą. Kąpie w niej dwie córcie :
            11 miesięczną i prawie 3 letnią. Poydrawiam
            Kasia
          • martael Re: kubelek do kąpania noworodka/niemowlaka? 09.01.04, 17:00
            Cześć,
            Mnie się też podobały te kubełki. Jeżeli ktoś nie wie o co chodzi to można je
            zobaczyć na stronie polskiego przedstawiciela:
            www.domovital.com/_pol/
            Ściągnęłam sobie nawet stamtąd filmik instruktażowy "jak kąpać" i okazało się,
            że w takim wiaderku można kąpać nawet całkiem duże dzieciaki. Praktyki z
            wiaderkiem (czy też Tummy Tub jak kto woli) jednak nie mam, bo w końcu
            zdecydowałam się na profilowną wanienkę, która sprawdza się u nas rewelacyjnie i
            na żadną inną bym ją nie zamieniła. Wanienka ma w specjalny sposób wyprofilowane
            dno i mozna w niej bezpiecznie położyc maleńkie dziecko i mieć obie ręce wolne.
            Jest super na pierwsze dni z dzieckiem, kiedy dużo rzeczy robi się niepewnie.
            Fajną sprawą jest też fotelik kąpielowy (foczka), który wstawia się do zwykłej
            wanienki albo nawet do dużej wanny (jak dzidzia większa). My mamy taką foczkę na
            wyjazdy i używamy jej do kąpieli w dużej wannie u dziadków. Codzienne chlapanie
            smile)) sprawia mojemu synkowi tyle radości, że gdybym miała teraz wybierać między
            wanienką a kubełkiem wybrałabym moją wanienkę, bo w kubełku nie mógłby chlapać
            nóżkami.
            PS. Jeżeli chcesz to chętnie przyślę Ci zdjęcie mojego synka wanience. Będziesz
            mogła dokładnie zobaczyć o co chodzi. Zdjęcie foczki też mam, ale niestety nie
            zeskanowane.
            --
            Pozdrawiam,
            Marta, mama słodkiego Gucia (8.09.2003), który wygląda tak:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=9908869
    • natalia433 Re: kubelek do kąpania noworodka/niemowlaka? 09.01.04, 16:43
      ja miałam wanienkę a póżniej dopiero gdzieś zauważyłam jak kąpane jest dziecko
      w takim kubełku i stwierdziłam że przy następnym dziecku napewno sie na niego
      zdecyduje bo uważam że dzidzia ma jak w brzuszku mamy mało miejsca i jest cała
      zanurzona. teraz synka(5 m-cy) kąpiemy juz w dużej wannie bo w wanience jest
      mu już trochę ciasno.

pozdrawiam!
      • aolka Re: kubelek do kąpania noworodka/niemowlaka? 09.01.04, 19:43
        a my mamy kubelek i wanienke a maly (4,5 m) kapie sie z tata pod
        prysznicem smile) kubelek jest praktyczny, dziecko sobie w nim siedzi i maly to
        lubil. dobre na poczatek dla noworodka. w wanience na poczatku mu sie nie za
        byrdzo podobalo(profilowana-tez polecam, korek tez ma)
        pozdrowienia ola mama pascala
        • okli Re: kubelek do kąpania noworodka/niemowlaka? 10.01.04, 01:38
          Ja kupiłam zwykła wanienke i stojak.Sa dwa rozmiary tych zwykłych-male i
          wieksze.Polecam te wiekszą,dzieci szybko rosną a moja Olka 3m pluska sie juz na
          calej długosci,może swobodnie wyprostować nóżki.Potem wanienke mozna wstawic do
          zwykłej wanny.Stojak pod wanienkę to swietna sprawa,nie bolą plecy,kapiel w
          pojedynkę nie jest czymś trudnym.
          pozdrawiam
    • okli Re: kubelek do kąpania noworodka/niemowlaka? 10.01.04, 01:39
      Co to jest ta foczka???
      okli
      • mama_majki GDZIE KUPIC FOCZKE?? 10.01.04, 08:49
        Ja tez bym bardzo chciala wiedziec gdzie taka foczke kupic. Prosze o info na
        ksica@nnk.art.pl.. Pieknie bardzo prosze smile)))))))))))
        Kasia
        • martael Foczka 10.01.04, 11:30
          Cześć,
          Foczka jest takim kąpielowym fotelikiem dla małych dzieci. Ma kształt takiej
          wyprofilowanej, wgłębionej zjeżdżalni z miejscami na rączki i ogranicznikiem
          pomiędzy nóżkami dziecka. Można ją wstawić do wanienki, czy też dużej wanny -
          jest na takich przyssawkach. Szkoda, że jeszcze nie mam zeskanowanych zdjęć
          synka w foczce (nie mam na razie od kogo pożyczyć skanera), bo najlepiej to
          byłoby zobaczyć. Ja kupiłam swoją w sklepie internetowym Bobomarket. Na ich
          stronie można zobaczyć rzecz podobną do mojej - fotelik kąpielowy Deltima Delfinek:
          www.bobomarket.pl/cgi/easyshop.cgi?vid=ykbacbpkunekuoqiboxjjyfmbetltbfk&com=PT/359
          Moja foczka była tańsza, kosztowała około 15 zł. Myślę, że można popytać o nią w
          sklepach z artykułami dziecięcymi. Sprzedawcy powinni wiedzieć o co chodzi.
          --
          Pozdrawiam,
    • youst Mogę wysłać zdjęcie fotelika-foczki 10.01.04, 19:33
      Fotelik kupiłam na Allegro za 13(!) zł. Jest rewelacyjny, żałowałam, że nie
      miałam go do urodzenia Michasia. Z wanienką mieliśmy same problemy, Mały
      strasznie chlapał, trzeba go było podtrzymywać, kiedy nie siedział jeszcze,
      potem to wylewanie wody, problemy gdzie to trzymać itp.
      Jak kupiliśmy fotelik Michaś miał jakieś 3 miesiące i od razu przeniósł się do
      dużej wanny i tak już zostało. Wszyscy byliśmy zadowoleni, a zwłaszcza on!
      Ogromnie polecam ten ten prosty i tani wynalazek!
      Jakby ktoś chciał zdjęcie mojego synka sprzed paru miesięcy w tym foteliku
      właśnie, to proszę o sygnał na priva - youst@hot.pl

Pozdrawiam,
      Justyna mama Michasia (30.04.03.)
    • gracjanamb Re: kubelek do kąpania noworodka/niemowlaka? 10.01.04, 23:58
      Ta wanienka z początku wydawała mi się dziwna, ale jak zaczęłam kąpać w niej
      synka to..... krótko mówiąc REWELACJA!!! Wanienka jest tak wyprofilowana, że
      z jednej strony ma jakby "fotelik" na którym układa się malucha (oczywiście
      nie można go spuścić z oczu) aż zacznie samodzielnie siedzieć, a wtedy kąpie
      się już po drugiej stronie wanienki. Jest taka wygodna, nie trzeba dziecka
      jedną ręką podtrzymywać, bo leży sobie w "foteliku". Nie zamieniłabym tej
      wanienki na żadną inną, ani na ogólnie dostępne wkłady z gąbki,z którymi po
      kąpieli jest tylko dużo roboty. Wanienka jest firmy OK BABY. Posiada nawet
      rurkę do spuszczenia wody.
      • martael Re: kubelek do kąpania noworodka/niemowlaka? 11.01.04, 11:07
        Cześć,
        No właśnie, mam taką samą wanienkę (ok baby właśnie). Jedyne co mi się w niej
        nie podobało to cena (z tego co pamiętam około 170 zł). Kupiłam więc używaną od
        e-mamy na forum. I był to bardzo udany zakup.
        --
        Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka