ophelia78 Re: wynalazki, przedmioty 06.10.09, 21:46 - miękki rożek - poduszka do karmienia - wygodny fotel dla mamy karmiącej - ja mam worek sako i super się sprawdza - frida - foczka wkładana do wanienki - przewijak dostosowany do wzrostu rodziców (u nas kładziony na łóżeczku, oboje jesteśmy wysocy) - wózek ze skrętnymi kołami i dużym koszem na dole (na zaukpy i wszelkie inne dobra) - chusta (ale nie od razu, noszę odkąd zaczął trzymać główkę) Odpowiedz Link Zgłoś
desse_o CHUSTA 07.10.09, 09:28 Tak, właśnie chusta. Dziecko do chusty i ręce wolne na zrobienie prawie wszystkiego, bez kąpieli i prasowania. Nie znam jeszcze nic lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
m_laczynska Re: CHUSTA 29.10.09, 16:14 Podpisuję się, przy moim mało śpiącym na początku dziecku okazała się hitem. "Rosła" zresztą razem z nim i nawet w wieku półtora roku czasem (jak mu się przypomniało, że panicznie boi się odkurzacza)nosiłam go na plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuchaklucha Re: wynalazki, przedmioty 07.10.09, 10:11 kosz na pieluchy angelcare, frida, chusta, przewijak na lozeczko, "fotel bujany" dla malucha fischer price- sam nauczyl sie bujac i mam spokoj jakis czas, wozek ze skretnym kolem przednim. Odpowiedz Link Zgłoś
oficynaszambelana Re: wynalazki, przedmioty 07.10.09, 10:42 Stary stół ze strychu żeby położyc przewijak (bo na łóżeczku było mi niewygodnie) i wanienkę (bo jak stawiałam wanienke na łóżku to mi kręgosłup wysiadał). Odpowiedz Link Zgłoś
wrzesniowa_panienka Re: wynalazki, przedmioty 07.10.09, 14:08 - laktator medela swing, sluzyl 9 misiecy - pogrzewacz do butelek, sloczkow Avent, do dzis - frida - podklady do przewijania z ceratka jednorazowe z rossmana - duze reczniki z kapturem po kapieli - oilatum plyn do kapieli i krem do cialka - rewelacja - pieluchy tetrowe lub bawelniane do zasypiania, ale tez wycierania buski ostatnia rzecz, ktora pokochalam od urodzenia dziecka to body zapinane kopertowo, nie zakladane przez glowe. w sumie ma o 2-3 zatrzaski wiecej niz normalne, a jaki komfort ubierania! polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
pistacjowe Re: wynalazki, przedmioty 29.10.09, 12:18 u nas zbawienna okazała się huśtawka fp - przez kilka długich tygodni miałam wreszcie czas na spokojne zjedzenie śniadania, wzięcie prysznica bez słuchania płaczu i w ogóle trochę czasu dla siebie. mała potrafiła przesypiać 2-3h bujając się. co prawda ostatnio znajduje się w niełasce - mała może się pobujać góra 10min, ale mam nadzieję, że jeszcze się zaprzyjaźnią. drugą wspaniałością jest chusta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
locolocoloco Re: wynalazki, przedmioty 29.10.09, 13:33 Chusta, przewijak przytwierdzany do ściany z organizerem z IKEA (zamocowany na odpowiedniej wysokości i wszystko pod ręką) suszarka do wyciszania niemowlaczka, olejek ze słodkich migdałów do ciała po kąpieli - żadnych odparzeń, czopki Viburcol. Za dużo innych kosmetyków, niepotrzebny termometr do wanienki. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: wynalazki, przedmioty 29.10.09, 14:03 Oooj, mnóstwo. Poczynając od kołyski. W następnej kolejności: - podgrzewacz do butelek jako stałe źródło ciepłej wody - kosz z materacykiem do spania, transportu i zabawy - kocyk z bardzo delikatnego i miękkiego tworzywa - do dziś mała nie życzy sobie żadnych kołderek - espumisan - mała, leciutka grzechotka, która funkcjonuje u nas w domu jako "kota głowa" - wózek dający się poskładać naprawdę bardzo kompaktowo - tzw. siedziawka - leżaczek, bujaczek, nosidełko "leżące" w jednym - nosidełko "siedzące" - chusta bebelulu - butelki dra Browna - herbatka na trawienie Hippa - słoiczkowe potrawy Hippa - bez marchewki - wisząca zabawka do wózka - trzy kotki - "Z zapisków zniechęconego zoologa" Stanisława Barańczaka - jako wierszyki do recytowania przy karmieniu łyżeczką. Odpowiedz Link Zgłoś
anianiunia2507 Re: wynalazki, przedmioty 29.10.09, 14:08 komoda z przewijakiem-dla mnie wynalazek na medal,niezastapiony!!! podgrzewacz,wanienka ze stojakiem,karuzelka i mata edukacyjna. przydatny byl jescze sterylizator-lecz nie niezbedny. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Pajacyk 30.10.09, 08:18 Jako też body. Nie pojmuję, jak to się stało, że w epoce tetry ubranka dla niemowląt z dostępem od spodu nie były w powszechnym użyciu, ba, ponoć w ogóle ich nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw To mnie akurat nie dziwi 30.10.09, 23:27 W epoce tetry ubranie z dostępem od dołu czy bez dostępu było przesikane, zatem tak czy owak należało zdjąć w całości i dziecię przebrać kompletnie. Odpowiedz Link Zgłoś
archeopteryx Re: wynalazki, przedmioty 30.10.09, 11:36 "Komoda kąpielowa" z przewijakiem - ma kółka więc jeździmy z nią do łazienki na kąpiel. Wszystko zawsze jest pod ręką, bo ma półeczki na artykuły pielęgnacyjne. Tylko wanienka z tej komody okazała się nieprzydatna ponieważ jest bardzo mała. Trochę wkurza mnie budowa tej komody bo na dole nózki się rozszrezają i często się o coś zahaczają, ale ogólnie bardzo praktyczna rzecz. Poduszka - rogal do karmienia okazała się bardzo pomocna, bez niej chyba nie umiałabym karmić. Wanienka ze stelażem - kąpanie przestało być udręką dla kręgosłupa. Butelki samosterylizujące Lovi - można sterylizować w mikrofalówce - dla mnie bardzo wygodna sprawa. Leżaczek - nieodzowny. Długa chusta wiązana i nosidełko Manduca, teraz to raczej nosidełko jest bardziej w użyciu bo łatwiejsze w obsłudze. No i oczywiście jest kilka najulubieńszych zabawek. Odpowiedz Link Zgłoś
klaton Re: wynalazki, przedmioty 30.10.09, 11:56 Silikonowe nakladki na sutki Medela, nie wiem jak bez nich moje dziecko najadaloby sie w pierwszysch 3 tygodniach zycia. Przwijak z Ikei, z polkami, mocowany do sciany, rewelacja, wszystko pod reka. Nosidelko Baby Bjorn, nieodzowne w podrozy, na lotniskach lub po prostu do noszenia po domu. Niana z monitorem oddechu Angelcare, najlepszy zakup. Wszystkie butelki, sterylizatory etc poki co nie uzywam bo karmie piersia, nie odciagam choc laktator sie przydal przy nawale, w zasadzie nie wyobrazam sobie zebym go nie miala wtedy! Spiworek do spania w lozeczku. Jak mala spala w koszu to sie bawilam w przescieradelka i kocyki a teraz tylko spiworek, prosty w uzyciu, bez obawy ze dziecko sie owinie kocem albo sobie go na glowe narzuci (!). Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: wynalazki, przedmioty 30.10.09, 23:33 Dla noworodka i małego niemowlaka za każdym razem intensywnie i ku obopólnej wygodzie używaliśmy: - chusty do noszenia - ręcznika z kapturem - ochraniacza z pikowanego materiału na łóżeczko, żeby dziecko nie uderzało w szczebelki i nie wystawiało przez nie kończyn przez sen - pieluch jednorazowych, "oczywista oczywistość" ujmująca nam roboty nawet nie do końca uświadamianej i pozwalająca na sen dziecka bez budzenia się przy każdym siknięciu w mokrym/zimnym ubraniu bez innych udogodnień obeszłabym się bez bólu, te ww. były dla mnie absolutnie niezastąpione i bezwzględnie podnoszące komfort życia. Odpowiedz Link Zgłoś
megi832 Re: wynalazki, przedmioty 02.11.09, 11:17 jak dla mnie przydaly sie: frida bo maluch miał często zapchany nosek, laktator bo po porodzie miał żółtaczke i przez trzy doby musiałam karmic odciąganym i sparzanym pokarmem (dobry sposób na szybsze zbicie bilirubiny) nakładki na pierś bo synusiowi zdecydowanie lepiej było z nich jeść (miałam jedną wklęsła brodawke) przygotuj też sobie sól fizjologiczna i nadmanganian potasu (do kupienia w aptece) sól do przecierania zropiałych oczek a nadmanganian do różnego rodzaju wysypek na twarzy i w większości pajacyki rozpinane pzrez całość i kopertowe body szczególnie na sam początek póki sie nie przyzwyczaisz do "obsługi" takiego maleńkiego ciałka są zdecydowanie wygodniejsze Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuziaczekmoj Re: wynalazki, przedmioty 12.11.09, 22:49 przewijak na łóżeczko (dziecko ma prawie 14 miesięcy i nadal korzystamy, na łóżku za nic nie da sobie założyć pieluchy, ucieka) bujaczek (mam taki do 18 kg, służy nam od pierwszych miesięcy, wibracje doskonale uspakajały dziecko, a w okresie późniejszym doskonale działają na rozluźnienie jelit ) krzesełko do karmienia stelaż pod wanienkę z tych co się wcale nie przydały to: podgrzewacz ( dziecko co prawda butelkowe, jednak mikrofala i czajnik bez przewodowy o wiele lepsze) mata do zabawy (nudziła się po 2 minutach) szczoteczka do włosów ( w pierwszym miesiącu tak, ale tylko taka z twardym włosem, potem tylko grzebyczek, mała ma dożo gęstych włosów od urodzenia) oliwka (kupiłam bo miała pomóc na ciemieniuchę, pomógł szampon do włosów Nivea z witaminami) mała wanienka (już w 3 miesiącu musiałam kupić dużą, ale to zależy od wielkości dziecka) nożyczki dla niemowląt Odpowiedz Link Zgłoś
hanadoma Re: wynalazki, przedmioty 15.11.09, 09:13 ceratki do przewijania z rossmanna duże łóżko 160x200 spimy w trójkę wózek tako jumper, ze skretnymi kołami przednimi, składany z mozliwoscia montazu fotelika na stelażu! super!!! u nas nie sprawdziło się_łóżeczko mała nawet jednej nocy w nim nie spedziła! baaa nawet godziny warto łózeczko zakupic dopiero po tym jak sie urodzi dzieć przewijak na łózeczko, przewijałam na łózku, żałuje , że nie kupiłam chusty Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: wynalazki, przedmioty 15.11.09, 13:01 Laktator medela swing podgrzewacz do butelek z funkcją utrzymania temperatury Termoopakowanie do butli (na spacery) chusta wiązana elastyczna i tkana podkłady do przewijania z rossmana stojak gimnastyczny (lepszy niż mata bo mogę Małemu wstawić do łóżeczka, postawić na kocyku na podłodze, na dużym łóżku postawić, czy łatwo rozłożyć na kawałki i zabrać do dziadków czy gdziekolwiek!) łyżeczki z silikonowymi końcówkami A co do pieluch to kiedy dziecko STABILNIE SIEDZI, będę sadzać na nocnik, bo Mały już sygnalizuje kiedy chce kupkę. Ale trzymanie nad toaletą to jakiś kosmos wg mnie Zresztą ostatnio poczytałam sobie (niestety nie pamiętam już gdzie) o szkodliwości zbyt wczesnego uczenia załatwiania potrzeb fizjologicznych i sadzania na nocnik - że to szkodzi na psychikę i potem wpływa na zahamowania seksualne i różne takie tam. I myślę, że na przykładzie mojej rodziny mogę to w większości potwierdzić! Więc ja wolę zaczekać na spokojnie. No cóż, do końca życia przecież nie będzie robił w pieluchy Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: wynalazki, przedmioty 01.12.09, 17:42 Zresztą ostatnio poczytałam sobie (niestety nie pamiętam już gdzie) > o szkodliwości zbyt wczesnego uczenia załatwiania potrzeb fizjologicznych i > sadzania na nocnik - że to szkodzi na psychikę i potem wpływa na zahamowania > seksualne i różne takie tam. Ale to dotyczy wczesnego nocnikowania prowadzonego metodą tresury, trzymania na nocniku godzinami, karania za zsikanie się i robienie atmosfery wstydu, jeżeli dziecko się zsika poza nocnikiem - czyli metody naszych babć. To jest zupełnie inna bajka niż to, co się mieści w pojęciu Wychowania Bezpieluchowego". Różnica między metodami jest taka, jak pomiędzy usypianiem noworodka na siłę w łóżeczku a noszeniem go w chuście Odpowiedz Link Zgłoś
patid120 Re: wynalazki, przedmioty 01.12.09, 13:38 Dla mnie najlepszy wynalazek jaki do tej pory miałam dla maleństwa to składana wanienka Flexi Bath, niesamowicie praktyczna i nie zajmuje całej łazienki. Super pomocna okazała się też chusta do noszenia, oraz duża poduszka fasolka z której korzystałam w czasie ciąży, podczas karmienia, leżenia małego a teraz podczas nauki siadania. Odpowiedz Link Zgłoś