agick 02.11.09, 20:21 nie chce smoczka, woli swojego palca. z lubością oblizuje paluszek i pakuje go do buzi. macie jakieś myki jak tego oduczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justysg Re: 2,5 mca - ssie paluszki 02.11.09, 21:35 To, że 2,5 miesięczne niemowlę wkłada palce do buzi, to jest tylko kolejny etap jego rozwoju. W ten sposób poznaje swoje dłonie. Nie walcz z tym, bo każde dziecko w tym wieku zaczyna interesować się swoimi paluszkami i namiętnie je oblizuje. Za parę tygodni zacznie wkładać do buzi wszystko co popadnie. To jest naturalna kolej rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
miska-moniska Re: 2,5 mca - ssie paluszki 02.11.09, 21:42 A po co tego oduczać? To bardzo pożądany odruch, bo w ten sposób dziecko poznaje otoczenie. Możesz cierpliwie uczyć dziecko smoczka, jeśli chcesz by go ssało. Tu tylko metoda prób i błędów z firmami i kształtami. U mnie np. super drogie aventy, TT, chicco się nie sprawdziły, dziecko wybrało najtańszego canpola. Ale palce i tak są najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: 2,5 mca - ssie paluszki 02.11.09, 22:21 a po co oduczać. Niech ssie, daj spokój dziecku. Potem bedzie ssało palce u nogi. Moja ma 10 m-cy i jak ma ochote, to też sobie ssie palucha. Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: 2,5 mca - ssie paluszki 02.11.09, 23:42 kurcze, a co ze zgryzem? bo mi lekarz poeiwedział, że jak będzie ssała paluszki, to zgryz bedzie masakra. i dlatego własnie lepszy jest smok. ale wiecie co, fajnie, że to kolejny etap idzie w przód, koza moja jedna Odpowiedz Link Zgłoś
grace.4 Re: 2,5 mca - ssie paluszki 03.11.09, 05:42 moj starszy ssal i ssie do tej pory ( jak nie widzimy) i ciezko z oduczaniem,tzn wyemilinowaniem ssanie,choc teraz to robi gdy jest zmeczony tylko. smoczka w ogole nie chcial. nasza 2 pociecha bardzo chetnie smoczkowala do 2 m,ale wybrala kciuk w zamian ( musialabym nad nia wisiec cala noc ze smoczkiem,zeby tylko nie ssala kciuka). tak wiec smoczek juz nie istnieje,ale kciuk owszem. odpuszamy sobie, oducza sie z czasem. jesli chodzi od oduczanie,to gdy widze przy malej,to wyciagam z budzi,chyba,ze zasypia. u starszego mowie : o o i juz iwe o co chodzi,ale tlumacze,ze brudne raczki,ranki itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
ania_torun_83 Re: 2,5 mca - ssie paluszki 03.11.09, 18:09 ja mam córeczkę z rozszczepem, jak była malutka miała również bardzo silny odruch ssania, czytałam i czytałam, wszędzie pisali, że lepszy smoczek niż palec, bo dzieci czasem aż do 6 roku życia mogą do kciuka się przyzwyczaić, smoczek wypluwała czy wypadał nie wiem... próbowaliśmy kilka rodzajów, w końcu spodobała jej się mała kuleczka canpola. Malutka ma teraz 5 miesięcy pomału nie potrzebuje, ani palca ani smoka, w sumie pozwalam jej teraz trochę na palce ale nie ssie ich, tylko szuka ząbków, bo wyżyna jej się druga jedynka dolna. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś