mar_rog 12.11.09, 16:34 Witam. zastanawiam sie kiedy moge zaczac jezdzic z dzidzia do rodzicow. My mieszkamy w Łodzi a oni w Czestochowie. wiec mamy do pokonania jakies 130 km. czyli 2 godz w aucie. kiedy mozemy zaczac jezdzic tak daleko?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pagaa Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 12.11.09, 16:58 jesli macie fotelik dostosowany do wieku dziecka, to możecie, zrobicie najwyżej przerwę gdyby się obudził i zgłodniał, na rozprostowanie kości i jedźcie ostrożnie Odpowiedz Link Zgłoś
mar_rog Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 12.11.09, 17:04 dzieki. tak sie zastanawiam jeszcze nad zmiana temperatury. u nas w mieszkaniu jest ardzo cieplo a u rodzicow jekies 4 stopnie mniej... niewiem czy to bedzie mialo dobry wplyw na 3 tygodniowe malenstwo... ( Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 12.11.09, 17:07 Niektórzy mają dalej ze szpitala do domu. A chłod w mieszkaniu dobrze dziecku zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_motocyklistka Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 12.11.09, 17:20 Popieram. Proponuję obniżyć temp w mieszkaniu -ta wyższa bardziej dzidzi zaszkodzi. A co do podróży -130 km? nie widzę p/wskazań, a najlepiej jechać wieczorem, dzidzia pośpi sobie. Jak ją przyzwyczaicie to potem nie będzie problemu z przemieszczaniem się na dłuższe i krótsze dystanse. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek265 Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 12.11.09, 17:28 Moja teściowa mieszka 200 km od nas. Pierwszy raz pojechaliśmy jak Tosiek mial dwa tyg. Tyle, że nie w foteliku bo uważam że dla takiego maleństwa dwie lub trzy godz w foteliku to zdecydowanie za dóżo. Kupiłam wózek chicco gdzie gondola ma specjalne adaptery do przypinania pasami bezpieczeństwa. Teraz synek ma dwa miesiące i tydzień a takich wizym mamy już trzy za sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_rog Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 12.11.09, 17:33 tez sie wlasnie troche tym fotelikiem przejmuje... nie wiem czy 2 godz to nie za duzo. no ale niestey nie mamy takiego wozka co gondole mozna do auta wziac... mam nadzieje ze jakos te 2 godziny przezyjemy w aucie Odpowiedz Link Zgłoś
anaferg Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 12.11.09, 17:47 Wieczorem 130 km śmigniecie w takim czasie, że nawet się dzieciak nie obudzi Ja bym wsadziła do fotelika. Nieporównywalnie większe bezpieczeństwo od gondoli. A co do temperatury. Radziłabym obniżyć, bo to tylko sprzyja infekcjom. Jaka jest u rodziców ?? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek265 Do anaferg 12.11.09, 18:38 Nie masz moja droga racji. Ta gondola jest specjalnie przystosowana do przewożenia dzieci w samochodzie. Oprócz adapterów w środku jest specjalny pas do przypinania dziecka. Dwa tyg temu na obwodnicy siedleckiej udeżyliśmy samochodem w łosia. Samochód do kasacji. nam na szczęście nic się nie stało. Synek był właśnie w tej gondoli i nawet się nie obudził. Policjant który przyjechał na miejsce wypadku powiedział, że to jest bardzo dobre rozwiązanie dla malutkiego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_rog Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 12.11.09, 19:14 kolo 20 stopni jest u rodzicow. a u nas 24... Odpowiedz Link Zgłoś
pamplemousse1 Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 12.11.09, 17:47 my pojechaliśmy 100 km z bliźniakami jak mieli 2 tygodnie), świetnie zniesli podróź. Fotelik zdecydowanie bezpieczniejszy od gondoli. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_motocyklistka Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 12.11.09, 17:54 Ja pojechałam 330 km jak moja miała 6 tyg, i to dzień po szczepieniu ( konsultowane z pediatrą). Przed tym wyjazdem objeżdżaliśmy stolicę regularnie załatwiając różne sprawy. Wiadomo jak ma się do załatwieniua 4 sprawy w 4 różnych punktach miasta to się schodzi w korkach... Też wybrałabym fotelik, w którym dziecko leży w pozycji podobnej jak w płodowej. A postoje można zorganizować często. Nie widzę powodu do obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
agusiagim Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 12.11.09, 18:07 Fotelik, pasy bezpieczeństwa i w drogę. Nasza młoda uwielbia jeździć, a śpi jak aniołek Odpowiedz Link Zgłoś
mamasi Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 12.11.09, 18:25 Nasza miała 6 tygodni gdy pojechaliśmy 120 km do Szczecina a 8 jak pojechalismy 550 km do Łodzi.Ważne aby nie przegłodzic dzidzi i robic postoje co 2 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
hankaerotomanka Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 03.12.09, 17:28 moj maluszek (4tyg) uwielbia jezdzic autem! zasypia natychmiast po wlozeniu fotelika do auta szerokiej drogi! Odpowiedz Link Zgłoś
aleks_199 Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 13.11.09, 13:42 Witaj!Tydzien temu wrocilismy z podrozy do Polski, na stale mieszkamy w Niemczech, mielismy do przejechania 950km a moj syn mial 8 tygodni. Jechalismy 14 godz, w tym zrobilismy 4 przerwy godzinne na karmienie, przewijanie i rozprostowanie kosci. Maly spal cala droge i nawet po 10godz nie buntowal sie przeciwko dalszej drodze w foteliku, usmiechal sie i zaraz potem zasypial. Mysle ze na pytanie maxi cosi czy gondola jest tylko jedna oczywista odpowiedz, fotelik. Tylko w dokladnie zapietym foteliku dziecko jest bezpieczne w czasie drogi. Szerokiej drogi Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 13.11.09, 13:51 W tym wieku starałam się nie przekraczać 7 tys km jednorazowo, ale samolotem, w samochodzie tak do 3 h (czas drzemki), ale nie było potrzeby jeździć dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
atucapijo Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 13.11.09, 14:31 moim zdaniem, be zproblemu mozesz jechac. lepiej w foteliku niz gondoli, w koncu takie male dziecko sie jeszcze nei rusza na tyle, zeby mu bylo niewygodnie, ludzie! ja wozilam w gondoli z domu do centrum miasta ( 1500m ) i wracalam na piechote, ale to dlatego, ze mi sie nie chcialo wyjmowac spiacego malucha , rozbierac, ubierac, pasy, itp. jechalam za to z otwarym oknem, coby sie nie zgrzal znam poza tym dziewczyny, ktore wozily dzieci w fotelikach , jak te sie nie miescily jzu w gondoli, np inglesina czy bebe confort sa dos male. zaczepialy fotelik na stelazu, i wio, na 2 godzinny spacer. nei sadze, zeby cos zmienialo, jak jestes w aucie... Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d spokojnie.. 13.11.09, 15:09 maluch i tak przespi cala droge. a musialem 700 km z 5 dniowym zrobic..zniosl to lepiej niez jja.. Odpowiedz Link Zgłoś
malinka_bdg Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 13.11.09, 23:37 Nasz mały uwielbiał jeździć od narodzin niemalże i tak mu zostało do dziś! Co do dylematu:gondola z adapterami czy fotelik to my mamy jane capazzo(gondola) i jane strata(fotelik). Mały preferował fotelik. spał w nim w tym wieku całą podróż(140km). W gondoli budził się i płakał... Zależy od dziecka, ale sama podróż powinna odbyć się bez problemów myślę... My nawet się nie zatrzymywaliśmy, bo Błażej cały czas spał. Odpowiedz Link Zgłoś
karod Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 13.11.09, 23:48 Bez problemu możecie jechać. My jechaliśmy z małą 850km, gdy miała 4 tygodnie. Lekarz nawet szczepienie zrobił tydzień wcześniej, abyśmy spokojnie pojechali do domu. Jechaliśmy w dzień, były korki, był upał, bo to środek lata (w aucie klima na ok 21st), w sumie jechaliśmy ok 10godz. Mała spała prawie przez całą drogę, bo takie maleństwa tak już mają, że jazda samochodem je usypia. Jechała w foteliku dla niemowląt 0-13kg w pozycji półleżącej(?) i robiliśmy przystanki max co 3 godz na karmienie i rozprostowanie no i przewijanie. Waszym przypadku to przejedziecie bez przystanku taką odległość. Szerokiej drogi życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ada0406 Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 14.11.09, 00:22 Moja corka miala 6 tyg. gdy leciala z Nowego Jorku do W-wy, potem jescze 4 godz. smochodem do domu i po trzech tyg. to samo z powrotem... dolicz jeszcze dojazd do lotniska w NY i odprawa ponad 2 godz. szybciej i opoznienie samolotu... Lepiej zniosla to wszystko niz reszta rodziny... Obniz temperature w domu bo masz stanowczo za cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_rog Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 18.11.09, 17:00 No i przeżyliśmy podróż... rzeczywiście mały większość drogi przespał, a i niższa temperatura nic mu nie zrobiłą dzięki za dobre rady Odpowiedz Link Zgłoś
patid120 Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 01.12.09, 13:42 My z naszym Maluchem wybraliśmy się na taką wycieczkę miesiąc po narodzinach i nie było większych problemów. Dwa postoje na przewijanie i karmienie i było super, a mieliśmy wiele obaw Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: 3 tygodniowy maluch i podroz 03.12.09, 20:56 Kiedy chcecie, oczywiscie z dzieckiem w odpowiednim foteliku Odpowiedz Link Zgłoś