Dodaj do ulubionych

Od kiedy sama z dzieckiem w domu?

• path04 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 30.11.09, 17:43
      ja przez tydzień po porodzie miałam męża w domu i to on się nami zajmował, a ja powoli dochodziłam do siebie po cc. Mała jako noworodek nie spała nam prawie wcale, drzemki strzelała, a od 16 do 23 nie spała w ogóle, więc na początku sama nie dawałam rady, a codzienne czynności, które robiłam wcześniej, poszły trochę w odstawkę. Po tygodniu spędzonym w domu doszłam do siebie, mąż wrócił do pracy, a ja od rana do wieczora sama z córką. Jak miała 2 tygodnie zostałyśmy same na 3 dni i jakoś też dałyśmy radę bez niczyjej pomocy. Bałam się wyjazdu męża jak ognia, ale podołałyśmy smile
    • camelka_wik Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 30.11.09, 18:28
      Ja jestem z moim małym od 2 tygodnia jego życia sama i wszystko przy
      nim robię sama bo mój mąż i mama pracują do 19-20 codziennie.
      Także wstaje i kladę go spać i nikt poza weekendami niestety mi nie
      pomaga sad
    • green_hill Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 30.11.09, 18:28
      Tydzien bylam w szpitalu (ciezki porod, transfuzja krwi, zoltaczka mlodego), potem tydzien musialam lezec w lozku i jak najmniej sie ruszac, bo szew po nacieciu mi sie rozlazl. W tym czasie przy mlodym i w domu robil wszystko maz, ja tylko karmilam i ew. przewijalam. Potem mezowi skonczyl sie urlop i musial wrocic do pracy. Do siebie dochodzilam nastepne 4 tygodnie, nie bylo latwo, bolala mnie blizna, nie moglam stac, chodzic, siedziec, lezec dalam rade tylko na jednym boku no i dzieckiem trzeba bylo sie zajmowac caly dzien ... Mieszkamy za granica, zero rodziny, jestesmy zdani tylko na siebie. Zakupy robil maz po pracy, gotowal i odkurzal tez maz, ja pralam i ograrnialam mieszkanie, zmywala zmywarka. Na szczescie mlody nie mial kolek i spal cala noc z pobudka na jedna karmienie. I tak to sie krecilo, chociaz pierwszy miesiac to byl hardkor wlasnie ze wzgledu na moja kiepska kondycje fizyczna.

Podzial obowiazkow domowych jest aktualny do dzisiaj smile
    • bridal Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 30.11.09, 20:27
      2 dni po powrocie do domu. Jak sobie poradziłam? Bardzo dobrze smile
      • mama.antka11 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 30.11.09, 21:17
        Na drugi dzień po powrocie ze szpitala(trzeci po porodzie),mąż
        wrócił do pracy,więc zostałam sama z syniem.Wszystko bylo i jest ok:-
        )
    • koza_w_rajtuzach Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 30.11.09, 21:15
      Od początku byłam sama. Dwa porody cc.
      Mąż ani razu nie uczestniczył w kąpieli dziecka, a zmienił pieluchę może ze trzy
      razy starszemu dziecku. Młodszemu mu się nie zdarzyło.
      • agniecha_26 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 30.11.09, 21:17
        Wyszłam w piątek ze szpitala, przez weekend był ze mną, od poniedziałku samasmile
    • asiula1987 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 30.11.09, 22:07
      przeciez taki noworodek to (jezeli nic mu nie dolega) tylko je i spi wiec jaki
      problem wyjsc do toalety? nie robmy z tego tragedii, nie musisz przez pare dni
      jesc typowo 2 daniowych dan a jesli chcesz cos zjesc to dzidzia do wozka i do
      kuchni razem, nie widze problemu wogole, gorzej z takim co juz jest bardziej
      mobilny badz rozumie ze jak wychodzisz to trzeba sie drzec zeby mama wrocilasmile
      albo moze gdzies sie powspinac i łubudu na glowe z lozka lozeczka lezaczka itd
      to jest dopiero hardcore zeby wyjsc choc na chwile do wc
    • deela Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 01.12.09, 01:38
      no coz
      wyszlam ze szpitaa w domu szalejacy 2,5 latek ja po cesarce rano maz poszedl do
      pracy wrocil o 20stej i tak z malymi przerwami jest do dzis a minelo juz prawie
      pol roku
    • pucio09 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 01.12.09, 08:33
      Gdy byłam w ciąży i oczywiście już po narodzinach Olka cały czas słyszałam, że
      "teraz to się wszystko zmieni", "teraz poznacie co to prawdziwe życie i
      obowiązki" itp. I wiesz co? G... prawda! jestem pewna że świetnie sobie dasz
      radę, po kilku tygodniach będziesz już dobrze znała dzidzię. Fakt, przybywa
      obowiązków, ale i siły i chęci i wszystkiego. Dasz radę, choćbyś miała być sama
      z maluszkiem. My już jesteśmy takie superbabki smile
    • figrut Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 01.12.09, 08:39
      Od kiedy byłyście w stanie (fizycznie i psychicznie)
      > zostać na kilka godzin same z dzieckiem w domu?
      Od momentu powrotu z szpitala. Po co jakakolwiek pomoc przy kąpaniu ? Zakupy to
      się zgodzę, choć ja sama je robiłam jak tylko wróciłam ze szpitala i nie
      sprawiało mi to żadnych trudności.
    • insomnia0 zart??? 01.12.09, 09:10
      mam dwoje dzieci . syn miał 1,5 roku gdy wyszłam ze szpitala z jego bratem.. od
      razu mogłam zostac sama - nie widze w tym nic niesamowitego..
      od poczatku kąpię małego sama..

nigdy nie bałam sie zostac z małym dzieckiem..
      hmm chyba nie rozumiem Twojego pytania...

https://suwaczki.maluchy.pl/li-37215.png
      • ania_kr Re: każde dziecko inne 01.12.09, 10:43
        Niektóre mamy piszą: przecież taki noworodek tylko śpi i je. Mój noworodek
        przesypiał co drugie karmienie, czyli spał 2/3h potem czuwał 2/3h (marudził) aż
        do 17stej kiedy zaczynał płakać do 23/24. Po takim maratonie wrzasku padał ze
        zmęczenia i spał już do rana z jednym karmieniem. Gdy tak płakał nosiliśmy go na
        zmianę, trochę w wózku bujaliśmy żeby odpocząć, karmiłam, suszarka, ciepłe
        pieluchy i nic nie pomagało. Pomogło dopiero wykluczenie nabiału z mojej diety,
        dziecko zamieniło się w anioła, a ja nie wiedziałam co zrobić z nadmiarem czasu,
        ale to już inny temat. Jak zwykle różnie bywa, jak urodzisz zobaczysz jaki trafi
        ci się egzemplarzsmile
    • klubgogo Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 01.12.09, 11:26
      Na 3 dzień zostałam sama od 7 rano do 8 wieczorem, bałam się, ale jakoś poszło.
    • mw144 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 01.12.09, 12:20
      Sama z dzieckiem zostawałam od jego urodzenia, no może od 6 h po urodzeniu bo
      miałam cc. A to jakiś problem jest zająć się samodzielnie dzieckiem???? Matko,
      człowiek się całe życie uczy...
    • kiniox Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 01.12.09, 12:22
      Ja tam radzę nauczyć się przede wszystkim, jak sprawnie delegować te zadania, w
      których nie jesteś niezastąpiona (w przeciwieństwie do np. wyłącznego karmienia
      piersią). Moim zdaniem te wszystkie "a po co pomoc do
      kąpieli/przewijania/zakupów" itp. to pułapka. Jasne, że dałabyś radę sama, ale
      PO CO? Jeśli sytuacja życiowa do tego Cię zmusza, to oczywiście słusznie
      dziewczyny piszą, że się da. Ale dziecko to nie jest tylko Twój obowiązek,
      podobnie jak zajmowanie się domem, więc dziel się nim z innymi (głównie z ojcem
      dziecka, ale może także z dziadkami czy przyjaciółmi, jeśli tę pomoc oferują).
      Poczucie, że nie jesteś sama z nowym, które pojawiło się w Twoim życiu, jest
      bezcenne. Świadomość, że wszystko jest na Twojej głowie, może być
      przytłaczająca. Po co robić z siebie
      siłaczkę/bohaterkę/superkobietę/cierpiętnicę, zamiast zadbać o własną wygodę i
      zadowolenie? Zwłaszcza, że od tego tworzycie rodzinę, żeby się w takich
      sytuacjach właśnie wspierać i wymieniać obowiązkami. Zwykle najdalej po kilku
      latach takie podejście zosi-samosi wychodzi bokiem. Zmęczenie nadmiarem
      obowiązków, brakiem pomocy, brakiem uznania itp. A po co mają nam pomagać, skoro
      od początku bierzemy na siebie wszystkie zadania i takie jesteśmy dumne, że
      sobie same dajemy radę? Od początku odsuwamy ojców od opieki nad dzieckiem, a
      potem marudzimy, że się nie angażują. Dziadków nie chcemy widzieć, a potem
      płacz, że nie mają kontaktu z wnukiem. Poza tym, z czysto fizycznego punktu
      widzenia połóg, czyli okres około 6 tygodni po porodzie, nie został wymyślony
      bez przyczyny. To jest czas na dochodzenie do siebie, na minimalizowanie
      zbędnych czynności, nauczenie się nowej roli i skupienie się na dziecku. Nawet
      po bardzo dobrej ciąży i porodzie ciało wymaga regeneracji. A i psychicznie
      różnie to bywa, depresja poporodowa to poważna sprawa.
      Życzę powodzenia.
      • czarna_smoczyca Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 01.12.09, 13:33
        Urodzilam Coreczke o 3:30 w niedziele rano o 12:00 tego samego dnia
        bylam juz w domu.Moj chlopak wrocil w czawrtek do pracy.Mieszkamy w
        Holandii i tutaj to norma.W ogole to wiekszosc kobiet rodzi w domu a
        do szpitala to tylko z komplikacjami albo na wlasne zadanie +
        dodatkowa oplata 500euro.Tesciowa byla 2 tyg.ale "troszke" sie nie
        dogadalysmy wiec przy Malej sama wszystko robilam.Przez tydzien
        przychodzi pani z opieki i pokazuje co i jak przy dziecku,posprzata
        i wstawi pranie(jest jakies 5h dziennie).Z tego co wiem to w polsce
        tez ktos tam przychodzi i troszke uczy,pokazuje.
        Przyszla Mamo nic sie nie martw,dasz rade.Przede wszystkim mysl
        pozytywnie,czarne scenariusze w niczym Ci nie pomoga.
        Powodzenia
    • thorgalla Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 01.12.09, 17:13
      Wyszłyśmy 8 dni po porodzie ze szpitala więc byłam już nieco
      oswojona z dziekciem.
      Od początku pobytu w domu sama karmiłam,przewijałam,kąpałam.Żadnych
      babć,cioć,przyjaciółek.Mąż też w tym nie pomagał (nie wymagałam
      tego).Co do zakupów to przez pierwsze dni mąż sam robił.Potem
      jeździliśmy we trójkę.
    • memphis90 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 01.12.09, 22:17
      Od kiedy byłyście w stanie (fizycznie i psychicznie)
      > zostać na kilka godzin same z dzieckiem w domu?
      Od dnia w którym wróciłam ze szpitala. Na zakupy poszłam 4 dni po porodzie- nie
      mogłam już wysiedzieć w domu.
    • janecia1 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 02.12.09, 00:08
      Po ok 12 godz po cc przenieśli mnie z sali pooperacyjnej na zwykłą i trzeba było
      przy dziecku robić wszystko samodzielnie. Odwiedziny wstrzymane z powodu grypy,
      więc przez 5 dni zdana byłam tylko na siebie. Radę dałam bo musiałam, a i do
      toalety, do zabiegowego do lodówki na drugim końcu korytarza trzeba było iść,
      zjeść itp W domu to już luksus...

Dasz radę dziewczyno, nie martw się na zapas, takie małe dziecko dużo śpi, a jak
      czasem chwilę popłacze to tez mu nic nie będzie.
      PS. Moją małą np idealnie usypiał szum wody prysznica/suszarki, gdy brałam ją w
      foteliku do łazienki.
      • perlowy_dzem Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 02.12.09, 10:24
        Mąż był ze mną tydzień. Fakt po porodzie ja dochodziłam do siebie ok
        miesiąca, bolało, byłam totalnie zmęczona (ale ja miałam cięzki
        poród, może dlatego). Poradzić sobie musiałam. Nie oszukuję było
        ciężko i były dni że jadłam jak mąż wrócił z pracy, myłam się o 18,
        sikałam żadko smile Mąż robił zakupy, mąż gotował. Moje dzicko wisiało
        na cycu non stop, a pomiędzy był ryk smile Ale jak widać da się
        przeżyć, to trwało krótko. Teraz mam raj na ziemi (dziecko ma 5 m-
        cy). Dasz radę, zobaczysz. Polecam też zakup fotelika-bujaczka,
        wsadzasz tam dziecko i zabierasz je wszedzie gdzie Ty jesteś a ono
        patrzy jak np. gotujesz lub się myjesz i jest git. Powodzenia i
        dobrego porodu życzę.
    • kasiulk0201 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 02.12.09, 10:50
      Z pierwszym i drugim dzieckiem jestem sama od 1 dnia jak wróciliśmy ze szpitala.
      Niby są w domu inni domownicy, ale w niczym mi nie pomogli. Mąż niestety nie dał
      rady wziąć urlopusad dałam rade może też dlatego że przy 2 dziecku mnie nie
      nacinali wogóle czułam się świetnie, przy 1 musiałam sobie dać rade no i dałam
      teraz ma już 2,5 rokusmile dodam że mój mąż na dodatek wychodzi z domu o 4.30 a
      wraca o 18 więc go praktycznie nie ma wogóle w domu.

Oskar 24.05.2007 Oliwier 20.09.2009
    • koralik12 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 02.12.09, 11:32
      Wszystko zależy jaki był poród, po pierwszym dziecku byłam troche obolała przez
      ok tydzień, po drugim porodzie na następny dzień po urodzeniu czułam sie
      zupełnie normalnie nie potrzebowałam pomocy. Miałam pomoc kilkka dni ale tylko
      do zapewnienie rozrywki starszemu, z niemowlakiem sama sobie radziłam. Zalezy
      tez jak dziecko śpi w nocy, pierwszy syn budził się co 2 godziny i byłam bardzo
      zmeczona, nie umiałam się przystosować, drugi syn od początku budzi się w nocy
      raz na karmienie więc rano jestem wypoczęta mogę się zajmować dwójką dzieci.
    • carmita80 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 02.12.09, 13:34
      Od razu, po urodzeniu pierwszego dziecka ok. 20.00, porod naturalny, bez
      naciecia rano ok 11 wrocilysmy do domu, a ok.14 bylam w markecie na zakupach.
      Maz mial 2 tygodnie wolnego z powodu urodzenia dziecka, spedzilismy ten czas
      razem, ja nie lezalam w lozku bo czulam sie swietnie i moglam sama zajmowac sie
      dzieckiem, zreszta taki maluch glownie spi i je, a kapiel to tez zaden wyczyn
      zreszta codziennie jej nie robilam. Po urodzeniu drugiego dziecka przez cc
      niestety to juz inna bajka.
    • agatracz1978 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 02.12.09, 16:04
      Mąż wrócił do pracy po 2 tyg. Małej zaczęły się wtedy koli a ja byłam w kiepskim
      stanie po bardzo ciężkim porodzie. Mieszkamy sami. Musiałam sobie dac radę, choc
      czasem sił brakowało. Mała praktycznie nie spała tylko płakała. Nie pomogła
      chusta, kropelki ani inne wynalazki i podpowiedzi położnej. Prysznic brałam
      zanim mąż wyszedł do pracy, wtedy szykowałam sobie śniadanie. Obiad robiłam po
      jego powrocie z pracy kiedy przejmował opiekę nad Wero. Wszystko zależy od tego
      jaki był poród i jakie jest dziecko. Moja bratowa została sama zaraz po powrocie
      do domu i nie miała żadnych problemów: poód lżejszy niż mój, Mała bez kolek i
      prawie cały dzień spała. Różnica ogromna.
    • pacynka27 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 02.12.09, 18:02
      Przy dwójce moich dzieci było tak, że mąż przywiózł mnie i maleństwo
      ze szpitala i po 3 minutach musiał już wyjść z domu. Czyli od
      pierwszego dnia w domu byłam sama z noworodkiem przez wiele godzin
      (nawet do 14) w ciągu dnia.
    • lykaena Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 02.12.09, 18:39
      Ja od początku tzn 7 dni w szpitalu, ósmego z mężem w domu,a od 9tego już
      sama-tegoż dnia byłam u fryzjera podczas gdy maluch spał,na wszelki wypadek w
      lodówce była butelka odciągniętego pokarmu. Tego 9tego dnia przez cały dzień
      wszytsko robiłam sama i tak jest do dziś -w godzinach pracy męża.
      Jak mały był noworodkiem( dziś ma 6 tygodni) to gdy spał zdążyłam się
      wykąpać,ułożyć włosy,makijaż,pomalować paznokcie, posprzatać ,wyprać
      ,wyprasować, ugotować obiad i co tam jeszcze, w "międzyspaniach" Go karmiłam.
      Teraz mały nie spi w dzień tak dużo więc towarzyszy mi zarówno w kuchni jak i
      łazience i mówię do niego,on jest szczęśliwy i słucha mnie jak zaczarowany, ja
      wszystko zrobię.
      Po 17ej jak mąż jest w domu on robi większość, również kąpie -od pierwszego razu.
      Z pomocy babci-mojej mamy korzystamy jak chcemy wyjść razem lub ja chcę wyjść
      sama w godzinach pracy męża.
      Dla mnie to normalne, nie rozumiem dlaczego dla niektórych to jest niewykonalne,
      a najbardziej mnie śmieszą wpisy-nie tylko w tym wątku,że "nikt mi nie
      pomaga-ojojoj ja biedna"
      • pagaa Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 02.12.09, 20:10
        nie ma co się śmiać tylko cieszyć, że masz dziecko co tyle śpi, czy tam spało.
        mój od początku jest antyspaczem i tak mu jest ok, ale jakoś musiałam sobie
        wszystko ułożyć i uregulować w miarę, bo musiałam sama niemal wszystko zrobić, a
        takie wyjście do fryzjera jak był mały, to by ie przeszło, bo w wózku się drze
        jak syrena alrmowa, nie chce w nim spać itd. także nie każde dziecko śpi jak
        aniołek i nie każda mama zdąży ze wszystkim w czasie snu, a często jest tak, że
        dzieci wiszą na cycu całymi dniami i nocami..
    • maadzik3 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 03.12.09, 10:41
      Od pierwszego dnia po powrocie do domu. No chyba ze liczysz ukochana psice jako
      opiekunke, ale nie pomagala w przewijaniusmile. Szczerze - nie rozumiem problemu.
      Gdybys mieszkala sama, wracala do mieszkania bez perspektyw zadnej pomocy i
      towarzystwa - rozumialabym. Gdyby partner pracowal np. od poniedzialku do piatku
      w innym miescie lub kilkanascie godzin wychodzac gdy spisz i wracajac gdy
      (przynajmniej dziecko) spi to tez bym zrozumiala. Ale tak jak to opisalas nie
      wiem w czym problem.
    • adelina0 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 03.12.09, 12:21
      ojciec mojej córci wyjechał za granice siedem miesięcy temu, kiedy byłam w
      dziewiątym miesiącu ciąży i raczej nie planuje powrotu."Fizycznie" radzę sobie
      całkiem nieźle jako samotna matka,gorzej psychicznie...
      • senait Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 03.12.09, 18:41
        Ze szpitala wróciliśmy w piątek, a w poniedziałek mąż jak zwykle poszedł do
        pracy i zostałam sama. Jestem sama do dziś, rodzinę mam daleko, opiekunki nie mam.
        • senait Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 03.12.09, 19:27
          Odpowiadając na dalsze pytania, do toalety chodzić trzeba, jeśli dziecko nie śpi
          to chyba nie umrze, jeśli zostawisz je na 3 min.? Zjeść też musisz, choć mi się
          zdarzało, że np. do 14-tej nic nie jadłam, bo mały ciągle wrzeszczał, miał
          straszne kolki. Gotowałam i sprzątałam jak mały spał. Przez pierwsze 2 tygodnie
          zakupy robił mąż, potem ja.
          • bweiher Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 03.12.09, 21:17
            jak odebraliśmy bliźniaki ze szpitala to mąż odwiózł mnie do domu i
            pojechał na zakupy.A więc już byłam sama z dwójką maleńkich
            wcześniaków.Starszy syn był u babci,czyli zupełnie sama,jak
            palec.Potem zadzwonił ze jeszcze skoczy do pracy żeby ustalić z
            szefem urlop parę dni.Sama byłam jakieś 6 godzin.
            Potem po 2 tygodniach mąż wrócił do pracy i ja byłam sama z trójką
            dzieci.
            Sikałam,kąpałam się,jadłam,mało tego robiłam obiady mężowi smile
            Nie miałam z tym żadnych problemów.
            Gorzej było z karmieniem dwójki maluchów na raz ale i na to
            znalazłam sposoby.
            Psychicznie to mogłabym zostać od początku sama,fizycznie ciutke
            gorzej.Podejrzewam że gdybym urodziła jedno dziecko a nie dwójkę,to
            maz nie musiałby brać urlopu.
            • misiowa83 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 19.12.09, 17:34
              ja już jestem z moim synkiem dwa lata w domu,zupełnie sama,mieszkamy
              na odludziu,tak,że tygodniami nie widuję nawet zwykłego
              przechodnia...przy małym nikt oprócz baardzo sporadycznie meża mi
              nie pomógł,żadna z babć nigdy nie była z nim nawet pięciu minut na
              spacerze...tak więc jest mi bardzo,bardzo ciężko,wypalona jestem
              kompletnie,bardzo marzy mi się poznanie jakiejś mamusi z moich
              okolic z maluchem w wieku mojego synka...za dwa lata mały idzie do
              przedszkola,muszę jeszcze przebrnąć te dwa lata...
              • misiowa83 Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 19.12.09, 17:36
                zapomniałam dodać,że mąż ciągle pracuje,nawet przy porodzie go nie
                było,niestety,muszę się z tym pogodzić,jemu też jest bardzo ciężko
    • deodyma Re: Od kiedy sama z dzieckiem w domu? 19.12.09, 19:34
      od razu.
      gdy mialam cc, maz byl za granica i wrocil, jak dziecko mialo 4 msc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka