Dodaj do ulubionych

Regularne posiłki

09.12.09, 17:30
Czy to, że moje 1,5 miesieczne dziecko jada bardzo nieregularnie, tzn. o
roznych porach.Karmie mieszanie troche piers troche nutramigen, dziecko ma
problemy z brzuszkiem ( wzdety) , nie moze sie wyproznic.
Tak sie zastanawiam, czy to, ze jada nieregulanie i rozne porcje ( chodzi o
mleko sztuczne od 240 ml - 400ml na dobe) ma jakiś wpływ?
Obserwuj wątek
    • ma_niusia Re: Regularne posiłki 09.12.09, 17:46
      Moim zdaniem to jeszcze za małe dziecię, żeby mu regulować pory jedzenia. U nas
      zaczęło się powoli regulować jak skończył już 2 miesiące i to też powoli i z
      późniejszymi odchyleniami. Więc wogóle się nie przejmuj! A co do ilości mleka -
      sprawdzaj tylko czy dobrze przybiera na wadze, widzisz, my też każdego dnia mamy
      inny apetyt smile Różnica około 100-200 ml to nie jest dużo i może jednego dnia
      zjeść więcej a drugiego mniej, byle dziecię rosło odpowiednio smile
    • mika_p Re: Regularne posiłki 09.12.09, 23:25
      Za mało szczegółów.

Ale mogę powróżyć.
      Jeśli karmienia piersią są krótkie (do 15 minut) i częste, ale od zakonczenia
      mija ponad kwadrans, to jest możliwe, że przyczyną wzdęcia jest nadmiar laktozy.
      Należałoby wówczas pilnować, zeby jedno karmienie z piersi było dużo dłuższe -
      po kilkunastu minutach ssania (przez takiego malucha) mleko przestaje być tak
      słodkie i wodniste, a staje się dużo tłustsze. 30 minut przy piersi powinno
      zrobić różnicę.
      Możesz też odciagac kilka- kilkanaście mililistrów mleka przed karmieniem, to
      własnie będzie to wysokolaktozowe, a dziecko szybciej dobierze się do tłustego.

Co to znaczy, że dziecko nie może się wypróżnić?
      Kupa jest twarda? Zmien proporcje, podawaj mniej nutramigenu, a więcej piersi.
      Kupa jest miękka? To w takim razie norma. Rzadką kupę trudniej wypchnąć niż
      zwartą, słabe miesnie brzucha też nie pomagają za bardzo, a i pozycja do kitu,
      bo grawitacja nie pomaga. Możesz masować brzuszek i nosić w pionie.
      • aniaaspire Re: Regularne posiłki 10.12.09, 15:45
        Dziękuje za odp.
        Byliśmy dzisiaj u pani dr. i jak się okazało- przekarmiłam małego!! Teraz musze
        bardzo uważać kiedy i ile podaję- chociaż z ta piersią to trudna sprawa, mój
        pokarm jest mało wartościowy i mały się nie najada- bo po piesi potrafi jeszcze
        zjec 90 ml butli.Ogólnie mam mało pokarmu i nie wiem czy wogole nie odstawić go
        od piersi moze wtedy się skonczą te problemy z brzuszkiem.
        • pagaa Re: Regularne posiłki 10.12.09, 16:03
          sama to wymyśliłaś, czy ktoś Ci nagadał?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka