dominika_beauty 10.12.09, 17:27 Dziewczyny, moja mała skończyła właśnie 3 mce, strasznie się ślini i robi zielone kupki, pcha rączki do buzi... czy to objawy ząbkowania? Dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamcialenki Re: Ząbkowanie? 10.12.09, 17:48 Moja córcia skonczyła 11 tyg i zaczyna coraz mniej spac,slinic sie po pas i rowniez pakuje piastki do buziaczka... podobno moze tak byc nawet na dwa miesiace przed pojawieniem sie pierwszego zabka Odpowiedz Link Zgłoś
ann.afrodyta Re: Ząbkowanie? 10.12.09, 17:56 moze byc moj maly dostal zebow jak mial 4 mc ale wczesniej juz dawaly sie we znaki Odpowiedz Link Zgłoś
jagodazja Re: Ząbkowanie? 10.12.09, 17:59 ślinienie i pchanie raczek do buzi to poczatek procesu zabkowania - co nie znaczy ze za miesiac juz bedzie maly bialy kiel mozesz sobie jeszcze sporo poczekac. to wyjdzie w praniu. a zielone kupki to moze robic od mleka modyfikowanego, albo tez slyszalam ze jak brzuszek boli malenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
delight30 Re: Ząbkowanie? 10.12.09, 18:01 Nadmierne ślinienie u tak małego dziecka nie musi (ale może) świadczyć o ząbkowaniu, małe dzieci nie radzą sobie z połykaniem nadmiaru śliny Odpowiedz Link Zgłoś
jagodazja Re: Ząbkowanie? 10.12.09, 18:07 w naszym przypadku to jest zabkowanie i czekamy az cos sie pojawi. za dziaselka mamy zel, ktory czasem nas ratuje. przede wszystkim w nocy i czasem w dzien przy jedzeniu. dziaselka bieleja ale jeszcze wg pediatry nie sa na tyle plaskie zeby cos moglo sie przebic, czyli jeszcze czeka nas troche kombinowania i wyczekiwania z niecierpliwoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
aggus28.g Re: Ząbkowanie? 11.12.09, 01:33 Moja córcia już śliniła się i pchała rączki od 4 miesiąca teraz ma 7 i 2 tygodnie i ząbków jeszcze nie ma. Mam nadzieję że pojawią się lada dzień bo teraz strasznie jej to dokucza i nie chce jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: Ząbkowanie? 10.12.09, 18:20 mój też się ślinił w 3m i piąchy w buzi i wszystko "gryzł", ale ma 5 m i nic, ale ząbkowanie idzie poznać, bo mój ma tak od niecha, że go łapie i spokój, znów i spokój, męki tylko, ale wtedy dziąsła robią się takie rozpulchnione, czerwone, gule zębowe widać mocno i zachowanie...hmm poznasz, że to zęby, a i paluszki mymła w buzi bardzo nerwowo Odpowiedz Link Zgłoś
zadomowienie Re: Ząbkowanie? 10.12.09, 18:26 Hej, U nas było podobnie. Nawet byłam u lekarza bo myslałam,że to zęby. Lekarz powiedział mi ,że dziecko w "tym wieku" więcej sie ślini bo dopiero od niedawna jego ślinianki zaczęły pracować pełną parą Odpowiedz Link Zgłoś
jagodazja Re: Ząbkowanie? 10.12.09, 18:31 jak się slini, smakuje piastki i nie widac jakies niepokoju i nie daje popalic rodzicom to faktycznie mozna zwalic na same slinianki. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Ząbkowanie? 10.12.09, 19:47 Nie twierdzę, że nie, chociaż IMHO to jeszcze troche wcześnie. Możliwe, że już się coś w buzi zaczyna, ale na efekty naprawdę trzeba będzie poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnulka1705 Re: Ząbkowanie? 10.12.09, 20:30 u mnie tak samo od 3 miesiąca okropnie sie śliniła i pchala rączki do buzi. miała zielone kupki ale to od mleka modyfikowanego. Cały czas wypatrywałam ząbków i nic. Dopiero jak skończyła 11 miesięcy pojawił się pierwszy ząbek. Ślinienie moze byc winą ślinianek, zaczynają produkowac więcej sliny. Chociaż częstyo w wieku 4 miesięcy dzieci juz mają pierwszy ząbek Odpowiedz Link Zgłoś
poznanianka77 Re: Ząbkowanie? 11.12.09, 08:41 Mój syn teraz juz 12-letni tydzień przed ukończeniem 4 miesięcy dostał 2 ząbki. Nie slinił się, nie gryzł piąstek, nie był marudny , więc to wszystko zależy od dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
nandii Re: Ząbkowanie? 20.01.10, 08:09 nie pociesze. Mój mały się ślini i pcha łapy do buzi od 4 miesiąca a pierwszy ząb wyszedł jak miał prawie 8 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
kangurzyca85 Re: Ząbkowanie? 14.07.14, 21:14 niektóre maluszki zaczynają ząbkować wcześniej, inne później. Mój synek też od 3 miesiąca miał pierwsze objawy ząbkowania, wtedy mu pomagałam gryzaczkami chłodzącymi i takimi w formie smoczka... a pierwsze zęby wyszły na świat dopiero w 7 miesiącu więc się długo namęczył niby mówi się że z jednej strony lepiej, że dziecko przechodzi to wcześniej bo wtedy jest szybciej z głowy a takie maluchy lżej to przechodzą a z drugiej że jednak później to lepiej dla samych zębów.... no cóż natura wie co robi... podobno Odpowiedz Link Zgłoś